Revista care te menține sănătos

Diabet

Cum sa traiti cu diabet zaharat

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
14 iulie 2017
Share
  • Diabetul zaharat este o boala frecventa in zilele noastre. Incapacitatea organismului de a utiliza corespunzator glucoza, sursa de energie esentiala pentru celule, este caracteristica principala a afectiunii. Intregul tratament al diabetului are in centru controlul glicemiei.

    Si cum de folosirea glucozei este responsabil un hormon foarte important, insulina, diabetul este boala in care organismul nu produce suficienta insulina sau nu o foloseste corespunzator. Desi, de cele mai multe ori, ne gandim la diabet ca la o singura afectiune, el este, de fapt, de mai multe tipuri: diabet de tip 1, diabet de tip 2 si diabet gestational sau de sarcina.

    Clasificarea se face in functie de mai multe criterii, cum ar fi tipul de tratament la care pacientul raspunde, momentul instalarii afectiunii, comorbiditatile etc.
    Cum sa traiti cu diabet zaharat
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Cum sa traiti cu diabet zaharat

    Controlul diabetului zaharat – ce trebuie sa stiti despre…

    Mentinerea glicemiei in limite normale reprezinta garantia evitarii problemelor de moment, dar si a complicatiilor pe termen lung. Medicii si pacientii deopotriva stiu ca aceste complicatii sunt cele care scad simtitor calitatea vietii diabeticului, fie ca este vorba despre probleme oculare, renale sau neurosenzoriale si ca, de multe ori, ele pot avea consecinte extrem de grave, chiar mortale. Ne vom referi la cateva elemente, unele evidente, altele mai putin evidente, de care diabeticii trebuie sa tina seama in fiecare zi, astfel incat sa isi poata controla eficient glicemia.

    • Medicatie


    Trebuie respectata cu strictete! Persoana cu diabet trebuie sa informeze medicul in legatura cu orice produs pe care il ia, alaturi de tratamentul de baza al diabetului, chiar daca este vorba numai despre suplimente sau despre medicamente care se comercializeaza fara reteta.

    • Alimentatie


    Este componenta de care orice diabetic stie ca trebuie sa tina seama in managementul bolii. Este important ce se consuma si care este orarul meselor. Daca in ceea ce priveste dieta pacientul primeste informatii detaliate de la medic, multi nu stiu ca si orarul meselor trebuie luat in calcul. Este utila existenta unui orar zilnic al prizelor alimentare, care sa fie respectat cu strictete si care sa cuprinda prize alimentare moderate cantitativ, dar intre care sa nu existe pauze prea mari in care glicemia sa scada semnificativ. In cazul diabeticilor, amestecul de nutrienti este important, iar pregatirea meselor poate fi de multe ori o incercare dificila. Cu ajutorul dieteticianului insa, aceste lucruri vor intra in rutina zilnica si, in timp, nu vor mai fi o piatra de incercare pentru cei hotarati sa respecte dieta prescrisa. Atentie! Prizele alimentare trebuie coroborate cu administrarea medicatiei, mai ales cand se utilizeaza insulina, pentru a evita atat hipo-, cat si hiperglicemia.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Cum sa traiti cu diabet zaharat

    Regimul de activitate fizica

    Miscarea, exercitiile fizice trebuie sa fie o componenta de baza a vietii diabeticului, deoarece amelioreaza raspunsul organismului la insulina. Insa nu trebuie uitat ca orice activitate este consumatoare de glucoza si ca nu este nevoie sa alergati 25 km pentru a ajunge la hipoglicemie!

    Muschiul consuma, ca sursa energetica de baza, glucoza. De aceea, fie ca diabeticul face exercitii la sala sau doar curatenie saptamanala in casa, trebuie sa isi regleze corespunzator aportul de glucoza. Medicul curant trebuie sa cunoasca programul de exercitii pe care il are pacientul, iar cel din urma trebuie sa isi cunoasca valorile glicemice inainte si dupa exercitiu.

    Hidratarea este un element ce trebuie mereu avut in vedere, la fel si semnele-avertisment de hipoglicemie (tremor, slabiciune, confuzie, iritabilitate, oboseala, foame, cefalee). Medicul va sfatui pacientul in legatura cu eventuala necesitate de a ajusta dozele de insulina in functie de solicitarile fizice planificate.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Cum sa traiti cu diabet zaharat

    Bolile intercurente

    Orice afectiune, chiar si o simpla raceala sau o toxiinfectie alimentara, trebuie privita cu atentie in cazul pacientului cu diabet. Acesta trebuie sa fie pregatit in legatura cu tot ce trebuie facut in astfel de situatii, cand este posibil sa nu poata urma planul normal de alimentatie. Medicul trebuie sa il instruiasca si sa ii explice care este atitudinea potrivita. Uneori, este necesar sa se intrerupa medicatia normala, din cauza imposibilitatii alimentarii, aspect provocat de episoadele de voma aparute in afectiunea intercurenta. Dar niciodata nu se recurge la o astfel de intrerupere fara consultarea prealabila a medicului.

    • Menstruatie si menopauza


    Sunt circumstante in care tratamentul diabetului trebuie deseori ajustat, din cauza modificarilor hormonale ce pot influenta glicemia. Monitorizarea atenta a acesteia si colaborarea cu medicul diabetolog vor duce la stabilirea unui tratament adaptat.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Cum sa traiti cu diabet zaharat

    Expunerea la stres

    Stresul este o componenta a vietii omului modern, fie ca are sau nu diabet. Insa persoanele care sufera de aceasta afectiune trebuie sa invete ca si in perioadele stresante trebuie sa urmeze planul de tratament, cel alimentar si sa isi monitorizeze regulat glicemia. De multe ori, ajutorul unui psiholog si invatarea unor tehnici simple de relaxare pot fi de mare ajutor.

    Multe personalitati, printre care Halle Berry, Sharon Stone, Larry King, sufera de diabet, insa acesta poate fi controlat. Nu ne aflam in fata unei boli invalidante, ci in fata uneia care, tratata si monitorizata corespunzator, nu influenteaza in mod esential calitatea vietii.

    In Romania, diabetul afecteaza peste 1 milion de oameni. Aproximativ 2.800 de copii sunt bolnavi de diabet, dar si mai multi risca sa dezvolte aceasta afectiune din cauza stilului de viata nesanatos.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.