Revista care te menține sănătos

Diabet

Pierderea in greutate si diabetul zaharat

Dr. Elena Iuliana Pașcu, medic specialist endocrinologie şi nutriţie, Sanamed Hospital, Bucureşti
15 noiembrie 2021
Share
Pierderea in greutate si diabetul zaharat

Pierderea a 5 pana la 10% din greutatea corporala va poate ajuta sa va controlati mai bine diabetul tip 2 si sa pastrati mai usor nivelul glicemiei. Mentinerea unei greutati corespunzatoare aduce beneficii evidente pentru sanatate si, in plus, va ajuta sa gestionati mai bine diabetul de tip 2.

De fapt, scaderea in greutate poate sustine controlul glicemiei si poate reduce riscul complicatiilor diabetului zaharat, cum ar fi hipertensiunea arteriala si acumularea grasimilor in sange, afectiune cunoscuta sub denumirea de dislipidemie. In plus, scaderea procentului de grasime corporala cu doar 5-10% s-a dovedit ca ajuta unele persoane sa reduca doza antidiabeticelor necesare, potrivit unui articol publicat in jurnalul medical „Diabetes Care”, in iunie 2015.

Cum ne ajuta scaderea ponderala

Expertii sustin ca scaderea in greutate nu este usoara, dar cand este realizata apar o serie de beneficii pentru sanatate, cum ar fi:

1. Imbunatatirea rezistentei la insulina

In cazul diabetului tip 2, organismul nu raspunde adecvat la insulina produsa de pancreas, iar nivelul glucozei din sange creste. Aceasta se numeste rezistenta la insulina si este legata de excesul ponderal. Cand renuntam la kilogramele in plus, metabolismul devine mai eficient si poate utiliza insulina mai usor. Ca rezultat, rezistenta la insulina scade, fiind un avantaj in controlul diabetului.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport, care este recomandat pentru menţinerea concentraţiilor normale ale glucozei din sânge.

2. Valori mai bune ale hemoglobinei glicozilate (HbA1C)

Sensibilitatea la insulina se imbunatateste odata cu scaderea in greutate. Astfel, apar valori mai bune ale hemoglobinei glicozilate testate de medicul dumneavoastra, oferind o imagine favorabila a glicemiilor din sange in ultimele trei luni. O meta-analiza a studiilor publicate in august 2016 in revista „Obesity Reviews” a constatat ca persoanele cu diabet tip 2, care au participat la anumite programe de pierdere in greutate, au avut niveluri de HbA1C scazute dupa 6 sau 12 luni, in functie de rezultatele obtinute.

3. Scaderea tensiunii arteriale si imbunatatirea colesterolului

Tensiunea arteriala ridicata si nivelurile de colesterol crescute sunt complicatii frecvente ale diabetului tip 2. Cand aveti atat tensiunea arteriala crescuta, cat si nivelul ridicat al glicemiei, puteti scadea nivelul HDL-colesterolului (colesterolul „bun”), in timp ce cresteti LDL-colesterolul (colesterolul „rau”) si trigliceridele. Excesul ponderal complica acest tablou. Obezitatea este un factor de risc cunoscut pentru colesterolul ridicat, tensiunea arteriala crescuta si boala coronariana. In schimb, pierderea in greutate poate diminua aceste riscuri.

secundara_greutate_diabet_inainte de SCADEREA RISCULUI DE LEZIUNI VASCULARE

4. Scaderea riscului de leziuni vasculare

Un alt motiv pentru a tinti pierderea in greutate: obezitatea si rezistenta la insulina sunt asociate cu inflamatia vasculara, ce poate duce la ateroscleroza, o acumulare de grasimi pe peretii arterelor. Exercitiile si pierderea in greutate scad rezistenta la insulina si reduc procesul de formare a aterosclerozei.

5. Reducerea riscului de apnee in somn

Avand diabet zaharat, riscul de apnee in somn creste, apneea fiind o tulburare serioasa de respiratie. Pana la jumatate dintre adultii cu diabet zaharat tip 2 pot prezenta risc crescut de apnee. Slabitul poate scadea acest risc, ceea ce este important, deoarece, conform Academiei Americane de Medicina a Somnului, odihna corespunzatoare poate ajuta la obtinerea unui control mai bun al glicemiei la pacientii cu diabet.

6. Cresterea energiei si ameliorarea dispozitiei

Expertii in domeniu sustin ca atunci cand oamenii slabesc printr-o dieta sanatoasa si exercitii fizice, nivelul energiei creste si dispozitia se imbunatateste. Acest impuls le ofera motivatia pentru a-si monitoriza cu atentie diabetul.

Rezistenta la insulina: diagnostic si tratament

Sfatul specialistului

In general, medicii recomanda alegerea modificarilor stilului de viata, pe care le puteti mentine pe parcursul vietii, mai degraba decat sa va bazati pe diete costisitoare si complicate pentru scaderea greutatii si mentinerea rezultatelor obtinute pe termen lung.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.