Revista care te menține sănătos

Diabet

Cu diabetul la soare, trebuie să aveţi grijă mare!

Dr. Simona Nicodim, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Policlinica Ovidius Clinical Hospital, Constanța
24 iulie 2023
Share
Cu diabetul la soare, trebuie să aveţi grijă mare!

În sezonul cald, pacienții cu diabet zaharat trebuie să fie foarte atenți atunci când se expun la soare / temperaturi crescute, mai ales dacă asociază boli cardiovasculare și/sau complicații cronice ale diabetului zaharat.

Expunerea la soare a unei persoane cu diabet zaharat ar trebui să fie făcută cu precauție și numai după o discuție prealabilă cu medicul diabetolog. Valorile glicemice pot fi mai greu de gestionat în perioadele de caniculă, cauzele fiind multiple. O atenţie deosebită trebuie acordată depozitării pe timp de vară a medicamentelor și dispozitivelor pentru diabet, iar hidratarea este absolut necesară. Chiar dacă vara, mintea stă mai mult la soare și vacanţe, problemele de sănătate nu trebuie ignorate.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport; care contribuie la menţinerea glicemiei în limite normale.

Gestionarea glicemiei în perioadele caniculare

În primul rând, efectul medicației injectabile (insulina) se poate modifica dacă aceasta a fost păstrată la temperaturi crescute sau dacă pacientul cu diabet zaharat s-a expus la soare anterior administrării (vasodilatația produsă de căldură crește absorbția). Anumite simptome ale hipoglicemiei – transpirația – pot fi puse pe seama expunerii la temperaturi crescute.

Totodată, înotul poate crește riscul de hipoglicemie, dacă medicația și dieta nu sunt adaptate la efortul fizic efectuat. Transpirația, expunerea la soare și la temperaturile crescute pot afecta fixarea și funcționarea unor dispozitive utilizate de pacienți (sisteme de monitorizare continuă a glicemiei, pompe de insulină).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rehidrafort. Supliment alimentar sub formă de săruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapidă a pierderii de minerale şi lichide.

diabet soare

Canicula, diabetul și complicațiile

Expunerea la temperaturi crescute, fără o hidratare adecvată, poate duce la deshidratare și la complicații metabolice severe, mai ales în cazul persoanelor cu diabet zaharat slab controlat. Administrarea medicației injectabile ce a fost depozitată în condiții necorespunzătoare poate afecta acțiunea acesteia și poate duce la hiperglicemie. Persoanele cu diabet zaharat complicat cu neuropatie pot suferi mai ușor arsuri, deoarece nu percep corect temperatura și durerea, în timp ce pacienţii cu diabet zaharat care asociază și afecțiuni cardiovasculare, neurologice sau renale riscă agravarea sau decompensarea acestora.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rehidrafort. Supliment alimentar sub formă de săruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapidă a pierderii de minerale şi lichide.

Când trebuie să apelaţi la medic

Pacientul trebuie să apeleze la medic atunci când valorile glicemice nu mai pot fi controlate, când apar simptome neobișnuite sau situații medicale pe care nu le poate rezolva singur.

Pentru ca persoanele cu diabet zaharat să poată trece peste vară fără probleme, li se recomandă:

  • să întrebe medicul curant dacă se pot expune la soare și în ce condiții;
  • să aibă grijă ca medicația să fie depozitată în condiții adecvate de temperatură;
  • să își măsoare frecvent glicemia. Glucometrul și bandeletele de testare trebuie ferite de temperaturi extreme și de expunerea directă la soare;
  • să se hidrateze adecvat, dar evitând consumul de băuturi care conțin zahăr, cofeină și/sau alcool;
  • să aibă o alimentație diversificată și adecvată sezonului cald;
  • să își adapteze dieta și, dacă este cazul, schema de tratament în funcție de valorile glicemiei și de efortul fizic;
  • să evite efortul fizic intens în zilele caniculare;
  • să evite expunerea la soare dacă prezintă complicații sau boli asociate care contraindică acest lucru;
  • să evite mersul desculț pe nisip (există risc de arsuri sau înțepături);
  • în zilele caniculare, la ieșirea în aer liber, persoanele cu diabet zaharat, dar și cele care nu suferă de această afecțiune, trebuie să poarte îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate și să folosească creme cu factor de protecție solară.
#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.