Revista care te menține sănătos

Nutriție

Beneficiile neașteptate ale consumului de pepene galben

Elena Dobre; Surse: webmd.com, healthline.com, health.com,
18 aprilie 2024
Share
Beneficiile neașteptate ale consumului de pepene galben

Consumul de pepene galben este adesea asociat cu răcorirea în zilele fierbinți de vară sau cu o gustare revigorantă și dulce. Pe lângă gustul său dulce și răcoritor, acest fruct vine cu beneficii neașteptate pentru sănătate. De la îmbunătățirea vederii până la întărirea sistemului imunitar, consumul de pepene galben ne aduce o serie de avantaje surprinzătoare pe care mulți ar putea să nu le cunoască..

Pepenii galbeni fac parte din familia Cucurbitaceelor, care include alimente precum dovleceii și castraveții. Există zeci de tipuri diferite de pepeni care cresc la nivel global, inclusiv pepenele amar cu aspect de tărtăcuță din India și pepenele dulce canar cultivat în Asia și Africa. În timp ce fiecare tip de pepene galben oferă un profil nutrițional ușor diferit, fiecare varietate este hidratantă și plină de antioxidanți precum vitamina C și beta-carotenul.

Pepenele galben nu este doar o gustare răcoritoare și delicioasă, ci și o sursă bogată de antioxidanți, vitamine, minerale, fibre și apă.

Pepene galben, proprietăți nutritive

Pepenele galben conține o varietate de vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea organismului. Acesta este o sursă excelentă de vitamina C. O porție de pepene galben (o cană) oferă între 53% şi 100% din valoarea zilnică recomandată de vitamina C, în cazul soiului cantalupe. De asemenea, furnizează toate necesarul zilnic de vitamina A, care contribuie la menținerea sănătății ochilor, pielii, oaselor și sistemului imunitar.

Pepenele galben este, de asemenea, o sursă de folat, calciu, zinc, cupru, fier, vitamina K, niacină, colină, magneziu, fosfor, mangan și seleniu, toate având roluri importante în funcționarea corectă a organismului. Cu un conținut scăzut de calorii, grăsimi și colesterol, precum și un conținut relativ redus de carbohidrați, pepenele galben poate fi o opțiune excelentă pentru cei care își doresc o alimentație echilibrată și sănătoasă.

Cum să alegeţi un pepene galben?

Pentru a alege un pepene galben proaspăt și delicios, urmează aceste sfaturi simple:

  • Un pepene galben copt și proaspăt ar trebui să fie ferm la atingere, fără zone moi sau lipsite de consistență.
  • Caută un pepene cu o coajă netedă și fără vânătăi sau lovituri. Coaja ar trebui să aibă o culoare uniformă și să nu prezinte pete verzui sau deschise.
  • Un pepene galben proaspăt ar trebui să fie greu pentru dimensiunea sa. Greutatea indică un conținut ridicat de apă și că este destul de copt pentru a putea fi consumat.
  • Mirosul pepenelui poate oferi indicii despre maturitatea sa. Un pepene galben copt va emana un miros dulce și parfumat din zona în care a fost atașat la tulpină.
  • Alege un pepene galben cu o culoare mai intensă sau mai aurie. Culoarea mai intensă indică faptul că fructul este copt și dulce.
pepene galben, pepene, vitamina C, beta-caroten, vitamina A, potasiu, hidratare, apă,

9 beneficii neașteptate ale consumului de pepene galben

1. Poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale

Consumul regulat de pepene galben poate contribui la menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase datorită conținutului său scăzut de sodiu și bogat în potasiu.

2. Sănătatea oaselor

Nutrienții precum acidul folic, vitamina K și magneziul din pepenele galben pot susține sănătatea oaselor, ajutând la repararea și menținerea acestora.

3. Controlul glicemiei

Pepenele galben poate ajuta la menținerea nivelurilor de zahăr din sânge sub control, deoarece conține fibre și alte nutrienți care contribuie la gestionarea glicemiei.

4. Hidratare eficientă

Aproximativ 20% din nevoile noastre de hidratare sunt de fapt satisfăcute prin alimente, nu prin apa pe care o bem. Pepenele galben este unul dintre cele mai hidratante fructe. Soiul de pepene galben cantaloupe, ca și pepenele verde, are 90% din greutate apă.

Datorită conținutului său ridicat de apă și electroliți precum potasiul și magneziul, pepenele galben este o alegere excelentă pentru hidratare, mai ales după antrenamente sau în timpul perioadelor de boală.

pepene galben, pepene, vitamina C, beta-caroten, vitamina A, potasiu, hidratare, apă,

5. Piele sănătoasă

Când vine vorba de pepene galben, s-ar putea să se aplice expresia „ești ceea ce mănânci”. Acest lucru se datorează atât conținutului ridicat de vitamina C, cât și conținutul de apă al pepenilor sunt esențiale pentru o piele sănătoasă și strălucitoare.

Vitamina C din pepenele galben poate promova producția de colagen și poate proteja pielea împotriva daunelor cauzate de soare, contribuind astfel la menținerea unei pielii sănătoase. Consumul de alimente bogate în apă, cum ar fi pepenele galben, poate ajuta, de asemenea, să mențină pielea mai bine hidratată și, prin urmare, mai suplă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Intense C Gel Ser iluminator şi antioxidant. Acesta contracarează formarea ridurilor, textura neuniformă a tenului şi semnele de oboseală. Pielea este hidratată instant, iar ridurile fine sunt reduse. Se aplică dimineaţa şi seara, pe tenul curat şi uscat.

6. Imunitate sprijinită

Pepenele galben este bogat în vitamina C, care joacă un rol crucial în funcționarea sistemului imunitar, ajutând la prevenirea și tratarea infecțiilor respiratorii și sistemice.

7. Digestie îmbunătățită

Conținutul său moderat de fibre poate susține sănătatea digestivă, contribuind la menținerea nivelurilor de zahăr din sânge și a scaunelor regulate.

8. Sănătatea oculară

Pepenele galben conține antioxidanți precum luteina și zeaxantina, care pot susține sănătatea ochilor și pot preveni pierderea vederii ce vine odată cu înaintarea în vârstă.

9. Prevenirea astmului

Beta-carotenul, prezent în pepenele galben sub formă de vitamina A, poate fi ajuta la prevenirea astmului. De asemenea, colina, un antioxidant găsit în cantalup, ar putea să contribuie la reducerea inflamației la persoanele care suferă de astm.

Riscuri consumului de pepene galben

Consumul de pepene galben poate prezenta unele riscuri pentru sănătate, printre care:

  • Coaja texturată a pepenelui galben poate să păstreze bacterii periculoase pentru organism. Este important ca, înainte să-l tăiați, să spălați pepenele galben cu o perie pentru legume și să clătiți cuțitul după fiecare tăiere pentru a evita contaminarea.
  • Consumul excesiv de potasiu poate fi problematic pentru persoanele cu afecțiuni renale, deoarece organismul poate să nu poată elimina în mod eficient excesul de potasiu.
  • Pepenele galben conține fibre, iar consumul excesiv de fibre poate fi dificil pentru intestin, mai ales în cazul persoanelor cu probleme de digestie.
  • Umiditatea de pe coaja pepenelui galben poate duce la creșterea mucegaiului. Este important să spălați pepenele și să-l păstrați în frigider pentru a preveni această problemă.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.