Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Magneziul: cât de important este pentru organism

16 noiembrie 2023
Share

Magneziul este un macroelement mineral esențial pentru organism, datorită funcțiilor îndeplinite și prin cantitatea relativ ridicată prezentă în structurile corpului uman. Magneziul este prezent în multe alimente, în suplimente alimentare și în unele medicamente, precum antiacide și laxative. Foarte puține persoane știu cât de important este magneziul pentru organism.

După oxigen, apă și alimentele de baza, magneziul s-ar putea să fie elementul esențial de care are nevoie corpul nostru, acesta activând peste 300 de reacții biochimice, precum sinteza proteinelor, funcțiile nervilor și mușchilor, controlul glucozei și reglarea tensiunii arteriale, necesare pentru o funcționare corespunzătoare a organismului. Ultimele studii evidențiază că deficitul de magneziu ar putea pune la risc inima și sănătatea în general. Magneziul este necesar pentru producerea de energie, contribuie la creșterea masei osoase și la sinteza ADN și ARN.

Magneziul asigura contracția musculară și ritmul normal al inimii

Magneziul joacă un rol important și în transportul activ al ionilor de calciu și potasiu în celule, proces care asigură conducerea impulsurilor nervoase, contracția musculară și un ritm normal al inimii. Corpul unui adult conține circa 25 g magneziu, aproximativ 50-60% din acesta găsindu-se în oase, iar restul în alte țesuturi. Mai puțin de 1% din totalul de magneziu se află în sânge. Echilibrul magneziului în corp este controlat de rinichi, ce excretă prin urină aproximativ 120 mg zilnic. Excreția urinară este redusă atunci când nivelul de magneziu este scăzut.

Magneziul poate preveni infarctul miocardic

Magneziul relaxează mușchii, în timp ce calciul îi contracta. Lipsa de magneziu este asociată cu spasme musculare, tremor și convulsii. Un nivel scăzut de magneziu poate afecta semnificativ modul în care inima pompează sângele în corp. Chiar dacă credeți că aveți un stil de viață sănătos, s-ar putea să nu fie suficient. Mai mult de 300.000 de decese cauzate de infarctul miocardic sunt raportate anual în SUA (mai mult de 80 pe zi), în corelație cu un nivel crescut de calciu, dar scăzut în magneziu. Cercetătorii recomandă persoanelor care consumă cofeină sau alcool, ori care urmează tratamente cu diuretice, fiind astfel predispuse la bătăi neregulate ale inimii, să consume mai mult magneziu. Același lucru este valabil și celor cu diabet sau hipotiroidism.

Magneziul și diabetul

Consumul mai mare de alimente bogate în magneziu, precum legumele cu frunze verzi și nucile, poate reduce riscul apariției diabetului tip 2. Rolul protector al magneziului împotriva diabetului tip 2 este asigurat prin prevenirea rezistenței la insulină. Cercetătorii nu recomandă încă suplimentele cu magneziu pentru prevenirea diabetului tip 2, însă este indicat consumul alimentelor bogate în acesta.

Carența de magneziu poate provoca diverse boli cronice

Atunci când nu avem suficient oxigen, apă sau mâncare, consecințele sunt serioase. De cele mai multe ori, nu suntem conștienți de consecințele deficitului de magneziu. Folosirea inadecvată a acestuia în rândul populației în general și carența lui sunt responsabile de multe boli cronice, precum insomnia, durerile de cap și de spate, hipertensiunea arterială, constipația, osteoporoza, depresia și anxietatea, îmbătrânirea accelerată și crampele musculare.

Magneziul protejează împotriva bolilor de inima și a infarctului miocardic, hipertensiunii arteriale, accidentului vascular cerebral și a diabetului tip 2. Este mai important decât calciul, potasiul sau sodiul, pe care le reglează. Contrar concepțiilor populare, se pare că magneziul este esențial pentru oase puternice și pentru prevenirea pierderii masei osoase.

Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie și gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.