Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Semne care arata ca aveti deficit de fier

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
5 mai 2023
Share
Semne care arata ca aveti deficit de fier

Cu totii am auzit de anemie si de deficit de fier, dar stim care sunt principalele simptome ale celor doua? Fierul poate fi luat din alimente precum legumele verzi, ficatul, carnea de vita sau curcan, fasole etc. si, la nevoie, din suplimentele alimentare. Vitamina C potenteaza absorbtia fierului.

Deficitul de fier apare atunci cand organismul nu are suficient fier, ceea ce duce la un nivel scazut de globule rosii in sange. Fierul este indispensabil pentru formarea hemoglobinei, o proteina din globulele rosii ce favorizeaza transportul oxigenului prin corp. Daca organismul nu are suficienta hemoglobina, tesuturile si muschii nu vor avea suficient oxigen pentru a functiona normal. Acest lucru duce la aparitia anemiei. Femeile sunt mai predispuse la lipsa de fier decat barbatii, din cauza pierderii de sange din timpul menstruatie, dar si vegetarienii, ca urmare a dietei.

Deficitul de fier poate fi si o consecinta a anumitor boli precum ulcerul, boala celiaca sau cancerul. Exista mai multe semne si simptome care indica lipsa / deficitul de fier.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Simptome in lipsa de fier: Oboseala excesiva

Oboseala este un fenomen normal, insa atunci cand apare chiar si dupa un somn normal sau daca este mai pronuntata decat de obicei, poate fi vorba despre un deficit de fier. De altfel, aceasta este unul dintre cele mai frecvente simptome ale deficitului de fier. Apare din cauza lipsei de oxigen la nivelul tesuturilor si al muschilor, ceea ce duce la lipsa de energie.

Mai mult, inima trebuie sa depuna un efort mai mare pentru a raspandi sangele bogat in oxigen la nivelul corpului, ceea ce va poate face sa va simtiti mai obosit. In cazul deficitului de fier, oboseala excesiva poate fi asociata cu slabiciunea, iritabilitatea si cu lipsa de concentrare.

Simptome in lipsa de fier: Paloarea

Paloarea pielii este un alt semn al deficientei de fier. Hemoglobina din celulele rosii ofera coloratia naturala a sangelui, iar lipsa fierului poate atenua aceasta culoare. De aceea, persoanele care au carenta de fier pot fi palizi.

Simptome in lipsa de fier: Durerile de cap si ameteala

Carenta de fier poate provoca aparitia durerilor de cap si a ametelilor, in asociere, din cauza ca nu poate ajunge suficient oxigen la creier. Prin urmare, vasele de sange de la acest nivel se pot umfla, cauzand aceste simptome.

res_inainte de 4. Senzatia de „lipsa de aer”

Simptome in lipsa de fier: Senzatia de „lipsa de aer”

Atunci cand nivelul hemoglobinei din organism este scazut din cauza deficitului de fier, nivelul de oxigen va fi, de asemenea, scazut. In acest caz, muschii nu vor avea suficient oxigen pentru desfasurarea activitatilor normale, precum mersul sau urcatul scarilor. In concluzie, rata respiratiei va scadea pe masura ce corpul va incerca sa aiba mai mult oxigen, aparand senzatia de „lipsa de aer” sau dispneea.

Alimente bogate in fier

Simptome in lipsa de fier: Palpitatiile

Bataile rapide de inima si sesizabile sunt reprezentate de palpitatii. Acestea pot fi un alt semn al deficitului de fier. Acest fenomen apare din cauza ca inima trebuie sa depuna un efort suplimentar pentru a pompa sange in corp, daca exista o deficienta de fier. In cazuri severe, palpitatiile se pot complica, cu marirea inimii sau chiar cu insuficienta cardiaca.

Simptome in lipsa de fier: Uscarea pielii si a parului

In cazul deficitului de fier, functiile organismului sunt limitate din lipsa de oxigen de la nivelul tesuturilor. Acest lucru se intampla si in cazul parului si al pielii. Daca nu au oxigen suficient, acestea devin uscate si fragile.

Anemiile la inceput de primavara

Simptome in lipsa de fier: Umflarea si durerea la nivelul gurii

In anemie, limba poate fi inflamata. Mai mult, deficitul de fier poate cauza uscarea gurii, aparitia crapaturilor la nivelul colturilor gurii sau chiar ulcere.

Sfatul specialistului

Este bine de stiut ca aceste semne ale deficitului de fier pot aparea si in alte afectiuni. Din acest motiv, este recomandat sa consultati medicul pentru analize si investigatii suplimentare daca prezentati aceste semne si simptome.

Nota pentru articolul «Semne care arata ca aveti deficit de fier»:3.95/ 5 (21 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.