Revista care te menține sănătos

Diabet

Consumati cafea? Poate reduce riscul diabetului tip 2

13 noiembrie 2019
Share
Consumati cafea? Poate reduce riscul diabetului tip 2

Cafeaua este o bautura pe cat de populara, pe atat de controversata. Chiar daca expertii avertizeaza ca poate avea riscuri asupra sanatatii in anumite conditii, cafeaua ramane o „licoare” cu beneficii recunoscute si documentate stiintific.

De altfel, studii recente aduc vesti incurajatoare: consumul de cafea poate reduce riscul dezvoltarii diabetului zaharat tip 2. Excluzand apa, cafeaua este a doua cea mai consumata bautura la nivel mondial dupa ceai. Iar expertii s-au pus de acord ca un consum zilnic de 300-400 mg de cofeina (echivalentul a circa patru cesti de cafea) este sigur pentru un adult sanatos si poate aduce beneficii reale organismului, in special daca i se alatura o alimentatie echilibrata si un stil de viata activ. 

Consumul de cafea si diabetul zaharat tip 2

Numarul studiilor care au investigat corelatia dintre consumul regulat de cafea si riscul dezvoltarii diabetului zaharat tip 2 se ridica la peste 15. O analiza a noua dintre aceste cercetari a documentat efectul cafelei negre asupra a peste 190.000 de oameni. A dezvaluit o reducere cu pana la 35% a riscului, in cazul persoanelor care consumau 6-7 cesti de cafea pe zi, comparativ cu cel al caror consum nu depasea doua cesti zilnic.

O reducere semnificativa a riscului de aparitie a diabetului tip 2 a fost remarcata si in cazul persoanelor care consumau intre patru si sase cesti de cafea pe zi: 28%. Aceste rezultate promitatoare au ramas valabile si dupa ce au fost luati in calcul factori precum varsta, sexul si provenienta (SUA sau Europa) participantilor la studiile vizate.

Responsabili de beneficiile cafelei negre asupra riscului dezvoltarii diabetului zaharat tip 2 ar fi mineralele precum magneziul si cromul, dar mai ales polifenolii, molecule cu proprietati antioxidante, implicate in prevenirea bolilor inflamatorii.

Risc cu 11% mai mic pentru cei care beau in plus o ceasca si jumatate pe zi

Iar o cercetare ale carei concluzii au fost publicate anul trecut in revista de specialitate Diabetologia intareste aceste rezultate: persoanele care si-au marit consumul de cafea cu o ceasca si jumatate pe zi au redus cu 11% riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2. In schimb, in cazul celor care au scazut consumul de cafea neagra, riscul dezvoltarii acestei boli cronice a crescut cu 17%. Studiul, derulat de cercetatori de la Scoala de Sanatate Publica a Universitatii Harvard, a urmarit evolutia a aproximativ 8.000 de persoane de-a lungul a patru ani.

Beneficiile documentate ale consumului regulat de cafea neagra includ si diminuarea riscului dezvoltarii unor afectiuni ca dementa, maladia Parkinson si anumite tipuri de cancer, dar si al aparitiei unui accident vascular cerebral.

Consumati cafea? Poate reduce riscul diabetului tip 2

Cum ne putem bucura de beneficiile cafelei?

Cafeaua neagra este singurul sortiment cu reale beneficii asupra sanatatii. Variantele imbogatite cu zahar, lapte, frisca si/sau siropuri dulci sunt adevarate dezastre pentru organism, fiind ticsite cu glucide, grasimi si sute de calorii. Ca sa va puteti bucura, asadar, de toate beneficiile cafelei, ideal ar fi sa optati pentru cafeaua neagra sau, daca nu va puteti acomoda nicicum cu gustul amarui al acesteia, sa incercati urmatoarele solutii prietenoase cu sanatatea dumneavoastra:

  • Inlocuiti zaharul cu indulcitori, insa nu abuzati. De asemenea, retineti ca acestia sunt mult mai dulci ca zaharul, deci cantitatea necesara pentru a obtine efectul scontat este destul de mica (1-2 picaturi/tablete per cana).
  • Adaugati un strop de lapte, preferabil degresat, in loc sa mizati pe frisca sau lapte integral.
  • Daca va lipseste aroma speciala pe care o capata cafeaua cand adaugati frisca, gasiti alternative: scortisoara, nucsoara, vanilia si pudra de cacao sunt doar cateva condimente care pot oferi un plus de savoare, fara a fi insa periculoase pentru sanatate.

In concluzie, cafeaua trebuie consumata cu maxima moderatie, tinand seama de modul in care reactioneaza corpul nostru. Asadar, echilibrul este cheia, iar acest consum moderat de cafea influenteaza in mod pozitiv calitatea vietii.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.