Revista care te menține sănătos

Diabet

Picior diabetic? Sfaturi pentru păstrarea sănătăţii vara

Dr. Elena Iuliana Pașcu, medic specialist endocrinologie şi nutriţie, Sanamed Hospital, Bucureşti
27 iunie 2022
Share
Picior diabetic? Sfaturi pentru păstrarea sănătăţii vara

Specialiştii din domeniul sănătăţii publice la nivel internaţional atrag atenţia pacienţilor cu diabet zaharat că vremea prelungită cu temperaturi ridicate şi umiditate poate duce la nenumărate probleme ale sănătaţii picioarelor. Iată care sunt principalele recomandări, pe timp de vara, pentru picior diabetic.

Orice crăpătură a pielii în cazul persoanelor cu picior diabetic are potenţial de a fi infectat şi ulcerat dacă nu este observat imediat. De aceea, purtarea sandalelor pe timpul verii prezintă riscuri dacă aveţi diabet zaharat. Picioarele expuse astfel se pot deshidrata, apărând pielea uscată şi aspră, predispusă la fisuri. Acest lucru poate fi periculos, mai ales dacă aveţi neuropatie periferică, glicemia crescută în mod cronic, capacitatea de a simţi scăzută sau boală arterială periferică.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport, care contribuie la menţinerea glicemiei în limite normale.

Persoanele cu diabet zaharat nu ar trebui să se plimbe desculţe, nici în casă. Mersul pe nisipul fierbinte, călcatul pe o scoică sau lovirea la un deget pot cauza o vătămare ce se poate agrava rapid. Dacă doriţi neapărat să purtaţi sandale, sfatul specialiştilor este să o faceţi rar şi să vă inspectaţi zilnic picioarele foarte atent.

Compresia, cea mai buna soluţie

Persoanele cu diabet zaharat îţi pot simţi picioarele umflate, ceea ce face ca pantofii să devină nepotriviţi, strânşi şi să exercite o presiune care produce fisuri, bătături, răni pe degete sau călcâie. În acest caz, este recomandat să poarte ciorapi de compresie.

Compresia este cel mai bun mod de a reduce inflamarea şi de a evita complicaţiile, cum ar fi circulaţia deficitară şi afectarea nervilor de la nivelul picioarelor.

Aveti diabet? Ce trebuie sa stiti inainte de a pleca in vacanta 

picior diabetic vara

Sfaturi pentru picioare sănătoase

Din fericire, există multe modalităţi de a vă proteja picioarele în timpul verii:

  1. Purtaţi încălţăminte de protecţie chiar şi la plajă

Nu umblaţi pe nisipul fierbinte fără pantofi – acesta vă poate arde picioarele. Evitaţi să mergeţi şi în apă fără încălţăminte. În schimb, achiziţionaţi pantofi speciali de plajă. Sfătuiţi-vă cu specialistul pentru a afla care încălţări sunt recomandate.

  1. Pedichiură la salon după propriile reguli

Cel mai bun sfat este să evitaţi cu desăvârşire saloanele de cosmetică. Dacă nu vă este pe plac această recomandare, atunci veniţi cu trusa de pedichiură la purtător. Pentru a evita riscul de infecţie, rugaţi să curăţe, în faţa dumneavoastră, cu soluţie de dezinfectare vasul de picioare. Asiguraţi-vă că nu vă taie unghiile prea scurt şi săriţi peste înlăturarea cuticulelor şi îndepărtarea calusului. De asemenea, amintiţi-le să potrivească apa înainte de a introduce picioarele.

Neuropatia diabetica poate avea consecinte grave 

picior diabetic vara
  1. Rutina salvatoare

Uscaţi picioarele bine, mai ales între degete. Excesul de umiditate poate duce la o infecţie fungică. Aplicaţi, zilnic, o loţiune pe picioare pentru a trata/preveni uscarea şi crăparea pielii, dar nu aplicaţi şi între degete. Nu vă înmuiaţi picioarele. Acest gest compromite integritatea pielii şi poate creşte riscul de rănire.

  1. Verificaţi zilnic picioarele

Accidentele se întâmplă. Dacă suspectaţi ceva neobişnuit la nivelul picioarelor – o fisură, o rană, piele crăpată – contactaţi imediat medicul. Este mai uşor de tratat în stadiu incipient. O tăietură mică se poate transforma rapid într-o infecţie gravă dacă nu este tratată prompt.

  1. Mergeţi la controale de rutină

Este important să vă verificaţi picioarele zilnic şi să adoptaţi o igienă bună. La fel, trebuie să faceţi o examinare anuală a piciorului (la specialist). Medicul poate evalua dacă este cazul să purtaţi pantofi speciali de diabet. Dacă vi i-a recomandat, este eseţial să-i urmaţi sfatul.

In concluzie, daca aveti picior diabetic, va puteti bucura de vara fara probleme daca respectati cateva reguli „de aur”.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.