Revista care te menține sănătos

Diabet

Când sarea din bucate afectează starea de sănătate

Mădălina Cristea; surse: caspa.ro, telegraph.co.uk, sciencedaily.com
3 noiembrie 2023
Share
Când sarea din bucate afectează starea de sănătate

Fie că vorbim despre un desert sau un fel de mâncare, suntem de acord cu toţii că sarea potenţează gustul preparatelor culinare. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă sugerează că ar trebui să nu ne mai aşezăm cu solniţa la masă. Persoanele care obișnuiesc să adauge un plus de sare peste mâncarea din farfurie au până la 40% mai multe șanse de a dezvolta diabet de tip 2, avertizează specialiștii de la Tulane University, SUA.

În demersul lor, cercetătorii au analizat date din UK Biobank, provenite de la 400.000 de britanici, colectate de-a lungul a 12 ani. A fost urmărită legătura dintre aportul de sare din alimentație și riscul de dezvoltare a diabetului. Oamenii de știință au folosit chestionare pentru a afla cât de des a fost adăugată sare în farfurie, însă nu au urmărit un reper referitor la cantitatea de sare folosită la gătit sau consumată în timpul meselor. S-a remarcat faptul că din totalul subiecților, 13000 de indivizi, cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani, au dezvoltat diabet de tip 2.

Sarea stimulează apetitul pentru mâncare

Cercetătorii au constatat că oamenii care adăugau întotdeauna sare în mâncarea deja preparată au prezentat un risc cu 39% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, în comparație cu cei care făceau acest lucru rar sau niciodată. Indivizii care făceau acest lucru “uneori” au prezentat un risc cu 13% mai mare, iar cei care “de obicei” adăugau sare în mâncarea deja preparată au prezentat un risc cu 20% mai mare de a face boala decât cei care nu aveau nevoie de solniță la masă.

Se știe de mult timp că aportul de zahăr din alimentație se află în strânsă legătură cu obezitatea și diabetul, însă potrivit specialiștilor, acesta este primul studiu care asociază consumul de sare cu debutul afecțiunii.

Rezervă online și ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis GlucoSuport ce contribuie la menținerea concentrațiilor normale ale glucozei din sânge.

Specialiștii de la Tulane University sunt rezervați în a spune dacă aportul de sare este o cauză sau un factor de risc pentru apariția diabetului. Aceștia atrag atenția că sarea adăugată suplimentar în mâncare îi determină pe oameni să consume mai multe alimente, implicit și porții mai mari decât în mod normal. Acest fapt duce mai degrabă la obezitate și inflamație decât să cauzeze, în mod direct, apariția diabetului.

Știam deja că limitarea consumului de sare poate reduce riscul de hipertensiune arterială și boli cardiovasculare. Noutatea constă în faptul că acest studiu arată pentru prima dată că eliminarea sării de pe masă ar putea ajuta, de asemenea, la prevenirea diabetului de tip 2”, explică autorul studiului, profesorul Lu Qi.

sare, moarte prematura, diabet, diabet zaharat, diabet de tip 2, diabet si sare, sarea in caz de diabet,

Sarea din bucate, un pericol de moarte?

Sarea din bucate e o preocupare mai veche de-ale cercetătorilor americani de la Tulane University. Aceștia au mai făcut publice și anul trecut statistici îngrijorătoare. Persoanelor care adaugă sare în alimentele deja preparate le-ar putea fi scurtată speranţa de viaţă. De această data este vorba despre o concluzie publicată în European Heart Journal. Cercetarea a cuprins analizarea datelor din UK Biobank de la peste 500000 de indivizi și durat aproximativ 9 ani. Informațiile obţinute indică faptul că indivizii care au adăugat sare în mâncare la fiecare masă au prezentat un risc cu 28% mai mare de a muri prematur decât cei care au făcut acest lucru rar sau deloc. Astfel, speranţa de viaţă a bărbaţilor a scăzut cu 2.3 ani, iar a femeilor cu 1.5 ani. Moartea prematură a fost definită ca decesul înaintea împlinirii vârstei de 75 de ani.

sare, moarte prematura, diabet, diabet zaharat, diabet de tip 2, diabet si sare, sarea in caz de diabet,

Diabetul de tip 2 în România

Conform statisticilor din Barometrul datelor privind diabetul zaharat în România, 1 din 12 români are diabet zaharat.

Diabetul de tip 2 se dezvoltă, de obicei, odată cu vârsta. Factorii de risc nu sunt doar genetici. Aceștia sunt de obicei legați de stilul de viață al oamenilor, cum ar fi obezitatea sau consumul frecvent de alimente dulci și grase.

Specialiștii de la American Diabetes Association recomandă ca aportul zilnic de sare să fie limitat la 1500-2300 mg de sodiu (adică 3.75 – 6 g sare de bucătarie). Atenție! Într-o linguriță intră 6.9–10.5 grame de sare. Un praf de sare, adică fix cantitea pe care o puteți lua cu două degete, are aproximativ 0.5 grame.

 

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.