Revista care te menține sănătos

Diabet

7 pasi pentru controlul glicemiei vara

Dr. Elena Iuliana Pașcu, medic specialist endocrinologie şi nutriţie, Sanamed Hospital, Bucureşti
23 iunie 2020
Share
7 pasi pentru controlul glicemiei vara

Asteptat cu nerabdare de multi, anotimpul cald aduce cu el provocari noi pentru persoanele cu diabet. Caldura excesiva poate afecta controlul glicemiei, dar si calitatea medicamentelor si a dispozitivelor de testat.

Daca va administrati insulina sau daca schema dumneavoastra de tratament antidiabetic este inadecvata, sunteti expus unui risc suplimentar. De asemenea, este posibila si aparitia hipoglicemiilor. Daca glicemia unei persoane este mai mare de 250 mg/dl, se recomanda imbunatatirea controlului glicemiei inainte de a se angaja intr-o activitate fizica grea, indiferent de temperatura.

Cercul vicios insulina – efort – caldura

Modul in care caldura influenteaza glicemia depinde de ceea ce ati mancat, de stadiul de hidratare si de nivelul de activitate fizica. Daca temperatura si efortul depus va fac sa transpirati abundent, va puteti deshidrata, ceea ce determina cresterea nivelului de glucoza din sange, care poate duce la urinare frecventa, urmata de deshidratare si chiar de niveluri mai ridicate ale glicemiei.

In plus, daca tratamentul include insulina, deshidratarea reduce fluxul de sange la nivelul tegumentului si, prin urmare, reduce absorbtia dozelor de insulina injectata. Cele mai multe tipuri de insulina isi mentin eficacitatea la temperaturi de la 33° Celsius la 35° Celsius. O temperatura peste acestea determina degradarea rapida atat a medicamentelor, cat si a insulinei.

Ajustarea dozei de insulina

Activitatea fizica este, de obicei, asociata cu nevoia de a reduce doza de insulina. Aceasta situatie poate creste riscul de hipoglicemie. Prin urmare, in conditii meteorologice extreme, persoanele cu diabet zaharat prezinta risc atat pentru hipoglicemie, cat si pentru hiperglicemie. Acestea sunt sfatuite sa-si ajusteze doza de insulina inainte de a se angaja in activitate fizica.

Ce efecte are canicula asupra organismului

secundara_inainte de SFATURI PENTRU GESTIONAREA GLICEMIEI

Sfaturi pentru gestionarea glicemiei

Nu lasati caldura sa va tina in casa! Puteti participa la activitati in aer liber si va puteti bucura de acest anotimp, atat timp cat va luati cateva precautii.

  1. Consumati multa apa! A ramane hidratat in timpul activitatii fizice este deosebit de important pentru persoanele cu diabet zaharat. Pentru a evita deshidratarea, este recomandat sa aveti la indemana sticle de jumatate de apa sau bauturi sportive ce contin electroliti.
  2. Reglati dozele de insulina! Adresati-va specialistului pentru a afla cum trebuie sa ajustati doza de insulina inainte de a incepe o activitate fizica. De obicei, discutiile din primele vizite la medic se concentreaza asupra problemelor urgente, precum obtinerea controlului diabetului in perioada imediat urmatoare.
  3. Testati-va frecvent glicemia! In zilele caniculare, este recomandat sa va testati mai des decat in mod normal glicemia. Monitorizarea trebuie extinsa inclusiv cateva ore dupa terminarea activitatii fizice. Efectele miscarii asupra glicemiei persista, de obicei, mai mult timp.
  4. Tineti la indemana siropuri indulcite, bomboane sau tablete de glucoza in cazul in care suferiti un episod de hipoglicemie. De ajutor este si un kit cu glucagon.
  5. Nu uitati de gustari! Unele pot inlocui o masa, altele pot fi folosite ca modalitate de a preveni scaderea glicemiei. Discutati cu medicul optiunile posibile.
  6. Protejati-va medicamentele si consumabilele. Luati masuri pentru a va proteja insulina, kitul cu glucagon si alte materiale inainte de a iesi din casa, indiferent de temperatura. O astfel de masura este utilizarea racitoarelor de masina, care se conecteaza la adaptorul masinii, in cazul in care plecati la drum lung. Asigurati-va ca protejati pompa de insulina de temperaturile ridicate. In anumite circumstante (temperatura foarte ridicata, durata mai lunga de expunere), luati in considerare utilizarea temporara a insulinei cu actiune indelungata, impreuna cu injectia de insulina rapida la masa in locul pompei de insulina.
  7. Evitati arsurile solare! Acestea expun organismul la un stres suplimentar, determina deshidratare si pot creste nivelul glicemiei. Folositi o crema cu factor de protectie (FPS) crescut, ochelari de soare si palarii cu boruri largi.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.