Revista care te menține sănătos

Diabet

Virozele respiratorii „gripează” valorile glicemice

Dr. Oana Pop, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Oradea; Facebook: @Dr. Oana Pop; oanapop.wordpress.com
5 martie 2024
Share
Virozele respiratorii „gripează” valorile glicemice

Diabetul zaharat reprezintă o boală cronică, în contextul căreia valorile glicemice pot varia de la o zi la alta, în funcţie de numeroşi factori. Este bine ştiut că, orice infecţie poate duce la creşterea glicemiei, astfel încât să survină un control glicemic precar. Iată cum este glicemia influenţată de viroze.

Virozele respiratorii pot duce la numeroase riscuri suplimentare de sănătate în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat. Se va observa o creştere a secreţiei de hormoni şi markeri inflamatori, care va duce la creşterea glicemiei ca răspuns la acţiunea acestora. În momentul în care sunt secretaţi aceşti markeri inflamatori va creşte şi secreţia de radicali liberi cu apariţia stresului oxidativ. Iar stresul oxidativ este răspunzător de apariţia rezistenţei la insulină.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport; care contribuie la menţinerea glicemiei în limite normale.

Viroză şi diabet? Paşi pentru un control glicemic bun

  • Trebuie să vă controlaţi mai des glicemia,la fiecare 3-4 ore şi în funcţie de ce valori glicemice obţineţi, să vă adaptaţi şi tratamentul. În cazul persoanelor a căror terapie este cu insulină, se recomandă titrarea dozelor de insulină în funcţie de valorile glicemice. Este posibil, să fiţi nevoiţi să creşteţi necesarul de insulină (din cauza valorilor glicemice crescute).
  • Încercaţi să vă alimentaţi normal. Dacă apetitul este diminuat, mâncaţi puţin şi des. Puteţi avea până la 6 mese pe zi în funcţie de cantitatea de alimente pe care o puteţi ingera la o masă. În cazul persoanelor a căror apetit este diminuat se recomandă alimentaţia sub formă lichidă. Mai exact supe, lapte; dar şi sucuri de fructe şi/sau legume. Totuşi mare atenţie la acestea, deoarece fiind sub formă lichidă pot creşte foarte rapid glicemia.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ViroProtect Rapid. Conţine 9 ingrediente active, ce contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar.

glicemie, diabet,
  • În perioada virozelor, chiar dacă există congestie oro-faringiană – gât roşu şi dureros la deglutiţie – se recomandă hidratarea, de cele mai multe ori cu apă la temperatura camerei, dar dacă nu este posibil, hidratarea cu ceaiuri neîndulcite este o variantă optimă.
  • Mare atenţie la terapia virozelor. Multe medicamente pot conţine zahăr şi alcool. Ambele pot duce la creşterea glicemiei şi ca atare este esenţial să citiţi întâi eticheta, şi astfel să vă dozaţi terapia diabetică în funcţie de valorile glicemice obţinute în urma tratării virozei.
  • Anumite medicamente trebuie administrate cu precauţie, deoarece pot interfera cu acţiunea terapiei de diabet. Astfel, paracetamolul poate favoriza apariţia complicaţiilor renale, în special la persoanele cu diabet care suferă şi de boală cronică renală. Tratamentul cu antiinflamatoare AINS, în special ibuprofenul, poate potenţa efectul insulinic, astfel încât poate surveni hipoglicemia. În schimb, decongestionantele nazale pot diminua efectul insulinei şi terapiei orale, astfel încât să constataţi o creştere a glicemiei.
#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.