Revista care te menține sănătos

Diabet

Regim diabet – alimente permise și interzise

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, health.com, diabetescarecommunity.ca, webmd.com, medicalnewstoday.com
26 mai 2023
Share
Regim diabet – alimente permise și interzise

La nivel global, aproximativ 463 de milioane de adulți suferă de diabet (dibet tip 1 sau diabet tip 2). Mai mult decât atât, se estimează că numărul va crește la peste 592 de milioane până în 2035. Boala este o cauză majoră a mortalității la persoanele cu vârsta sub 60 de ani, în primul rând din cauza complicațiilor asociate. Deși un regim nesănătos și lipsa activității fizice au fost considerate de mult timp a fi factori majori în dezvoltarea diabetului, abia în ultimele două decenii legătura de cauzalitate a fost certificată prin studii observaționale și studii randomizate controlate.

Un procent de 90% dintre cazurile de diabet sunt reprezentate de diabetul de tip 2. Pacienții cu diabet zaharat de tip 2 prezintă o combinație între rezistența la insulină și disfuncționalitatea, din cauze incomplet cunoscute, a celulelor β-pancreatice. Ei nu necesită administrarea de insulină pentru supraviețuire, deși la unele persoane insulina poate fi necesară pentru controlul optim al hiperglicemiei. În aceeași măsură, studiile de specialitate certifică faptul că pentru gestionarea optimă a diabetului, atât de tip 1, cât și de tip 2, adoptarea unui regim alimentar corect, care să respecte necesitățile nutriționale, în combinație cu activitatea fizică, joacă un rol esențial.

Regim diabet – obiective propuse

Conform American Diabetes Association, obiectivele terapiei nutriționale pentru persoanele ce suferă de diabet ar trebui să includă următoarele:

  • promovarea comportamentelor alimentare sănătoase, punându-se accentul pe alimentele ce sunt bogate în nutrienți, în porții de dimensiuni adecvate;
  • atingerea și menținerea obiectivelor în ceea ce privește greutatea corporală;
  • atingerea obiectivelor personale în ceea ce privește glicemia, tensiunea arterială, cantitatea de lipide din sânge;
  • întârzierea sau prevenirea dezvoltării complicațiilor asociate diabetului;
  • abordarea unui regim diabet specific, în conformitate cu preferințele personale, păstrându-se accesul la alegerile alimentare sănătoase;
  • promovarea dorinței și capacității ca pacientul să facă schimbările alimentare necesare, dar și susținerea acestui demers de către apropiații săi;
  • capacitatea ca persoana cu diabet să poată elabora un regim alimentar săptămânal, în loc să se concentreze pe planificarea zilnică a meselor;
  • includerea în rutina zilnică a activității fizice susținute;
  • colaborarea permanentă cu medicul curant.

Aceste obiective de regim diabet sunt viabile atât pentru persoanele diagnosticate cu diabet de tip 1, cât și pentru persoanele cu diabet de tip 2. În conformitate cu obiectivele enumerate, este esențial ca pacientul să adopte un comportament alimentar adecvat: să evite anumite alimente, băuturi și gustări care au potențialul de a duce la gestionarea ineficientă a diabetului, fără însă a compromite plăcerile alimentare.

Cu toate acestea, pentru a asigura homeostazia glicemică, este vital ca persoanele cu diabet să facă anumite schimbări alimentare, cu evitarea anumitor tipuri de alimente. De cele mai multe ori, medicul oferă sfaturile necesare pentru a adopta un regim diabet eficient în gestionarea cât mai corespunzătoare a diabetului, indiferent de tipul acestuia.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar LipidoSlim de la Naturalis; care ajută la menţinerea greutăţii corporale în limite normale; contribuie la eliminarea apei din organism; susţine metabolismul lipidelor şi al carbohidraţilor.

Regim diabet – alimente permise

Majoritatea alimentelor pot face parte din planul de regim al unei persoane cu diabet. Cu toate acestea, limitarea consumului anumitor tipuri de alimente promovează menținerea glicemiei la niveluri optime, cu reducerea riscului de a dezvolta complicațiile asociate. Consumul anumitor alimente și băuturi, în special cu indice glicemic mare, duc la creșterea bruscă a glicemiei, ceea ce favorizează apariția diabetului, în special la persoanele cu prediabet.

regim diabet, regim, diabet, proteine, indice glicemic, omega-3,

Un regim diabet specific elaborat ar trebui să includă în alimentația zilnică următoarele tipuri de alimente și produse:

Leguminoase și legume cu frunze verzi

Legumele reprezintă o sursă complexă de vitamine, minerale și micronutrienți esențiali. Astfel, un regim diabet bogat în legume va asigura necesarul zilnic al acestora. De asemenea, acestea au un indice glicemic mic. Datorită conținutului ridicat în antioxidanți și enzime digestive, este recomandat ca fiecare masă să includă o porție moderată de legume (spanac, varză, broccoli și conopidă, fasole, năut, linte, mazăre). Leguminoasele sunt bogate și în macronutrienți: glucide și proteine.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport; care contribuie la menţinerea glicemiei în limite normale.

Cerealele integrale

Datorită conținutului ridicat în carbohidrați sănătoși și fibre vegetale, cerealele integrale sunt o parte esențială din regimul unei persoane cu diabet. O dietă bogată în fibre este importantă mai ales pentru că fibrele încetinesc procesul de digestie, ceea ce duce la o absorbție mult mai lentă a nutrienților. Astfel, glicemia nu crește brusc și este menținută la niveluri scăzute. Au un indice glicemic mic, fiind perfecte pentru un regim diabet eficient.

Peștele

Peștele conține o cantitate semnificativă de grăsimi polinesaturate sănătoase. Acesta conține acizi grași omega-3 importanți (acid eicosapentaenoic și acid docosahexanoic), esențiali pentru funcționarea normală a creierului și inimii. O dietă bogată în grăsimi polinesaturate ajută astfel la controlul glicemiei și lipidemiei la persoanele care suferă de diabet. Pești cu conținut ridicat de grăsimi sănătoase sunt: somonul, macroul, sardinele, heringul, păstrăvul. Ca surse vegetale de acizi grași pentru regim diabet, algele reprezintă o sursă importantă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Omega 3 Forte. Contribuie la scăderea trigliceridelor şi a colesterolului „rău”.

Fructe oleaginoase

Conțin o cantitate semnificativă de acizi grași care promovează sănătatea inimii. Foarte bogate în acid alfa-lipoic, proteine, vitamine, magneziu și fier, nucile se recomandă a fi parte integrantă dintr-un regim diabet complex.

Citricele

Consumul de citrice (portocale, grapefruit, lămâi) asigură un aport important de antioxidanți și vitamine (B9, C) și minerale, esențiali pentru a preveni complicațiile diabetului. Mai mult decât atât, citricele conțin și flavonoizi, substanțe fitochimice care susțin sănătatea organismului.

Anumite tipuri de carne și produse de origine animală

Consumul de carne este esențial pentru a asigura un aport adecvat de proteine. Cu toate că cele mai sănătoase surse de proteine în cazurile de diabet sunt reprezentate de proteinele de legume, nu toate persoanele sunt dispuse să adopte un regim vegetarian. Conform Asociației Americane de Diabet, cele mai bune opțiuni pentru proteine sunt:

  • proteinele de origine vegetală: leguminoasele, nucile, semințele, tofu;
  • peștele și fructele de mare;
  • carnea de pui sau a altor păsări de curte (în special pieptul);
  • ouăle și produsele lactate cu conținut scăzut de grăsime.

Anumite tipuri de băuturi

Băuturile pot fi deosebit de bogate în calorii și zahăr, de aceea sucurile, băuturile îndulcite sau alte alternative nesănătoase nu sunt recomandate pentru diabetici. Cele mai potrivite alegeri ar trebui să includă apa, ceaiurile neîndulcite, cantități moderate de vin, bere light, cafea fără prea mult zahăr (sau cu înlocuitori naturali ai zahărului).

Fructele proaspete

În diabet este permis și consumul de fructe, dar în cantități moderate. De asemenea, trebuie să se evite conservele de fructe, dulcețurile, fructele confiate, deoarece conțin cantități ridicate de zahăr. Fructele proaspete sunt cele mai potrivite.

regim diabet, regim, diabet, proteine, indice glicemic, omega-3,

Regim diabet – alimente interzise

Consumul de alimente nesănătoase, bogate în grăsimi și zahăr, are doar efecte negative asupra organismului: creșterea în greutate, managementul ineficient al glicemiei. Există o mulțime de alternative sănătoase pentru a le înlocui pe cele mai puțin sănătoase. Persoanele care suferă de diabet ar trebui să evite consumul următoarelor tipuri de alimente și produse:

  • carnea procesată (șuncă, salam, bacon, carnea crud-uscată);
  • produsele lactate cu conținut integral (unt, smântână, produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi);
  • dulciurile și produsele de cofetărie;
  • produsele de patiserie;
  • carbohidrații rafinați;
  • cerealele îndulcite;
  • fructele confiate;
  • mâncărurile prăjite în ulei;
  • carnea bogată în grăsimi, îndeosebi cea de porc;
  • alimente cu conținut ridicat de grăsimi trans și grăsimi saturate (prăjituri, gogoși, chips-uri din cartofi, napolitane, biscuiți, fursecuri și altele);
  • mâncărurile de tip fast-food;
  • alcoolul, berea, sucurile carbogazoase, băuturile îndulcite;
  • fructele cu conținut ridicat de fructoză și glucide (strugurii, bananele, merele mari, mango).

În cele din urmă, este vorba nu despre a restricționa în totalitate consumul acestui tip de produse și alimente, ci despre a limita comportamentele alimentare nesănătoase. A exclude complet din dietă anumite produse poate fi deosebit de frustrant și solicitant. Din aceste motive, o dietă care să funcționeze ar trebui să presupună consumul moderat al „alimentelor interzise”, în porții ce ar trebui limitate la a satisface poftele respective.

Regimul pentru persoanele care suferă de diabet trebuie să țină cont de necesitățile nutriționale ale fiecărui individ în parte: aportul caloric adecvat, tradus prin necesitățile zilnice ale macro- și micronutrienților, în conformitate cu vârsta, sexul, nivelul de activitate fizică, cu asigurarea cheltuielilor energetice presupuse de metabolismul bazal. De cele mai multe ori, un regim bine pus la punct este elaborat de către nutriționist, în colaborare cu medicul curant și pacient.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.