Revista care te menține sănătos

Nutriție

De ce este bine să consumăm portocale

21 noiembrie 2022
Share

Consumată mai ales în sezonul rece, portocala este printre cele mai iubite fructe de la noi. Chiar dacă se găsesc pe tot parcursul anului în pieţe şi magazine, mirosul inconfundabil al portocalelor ne duce cu gândul la perioada Sărbătorilor.

Citricele, în special portocalele, sunt în topul fructelor cu un conţinut mare de vitamina C. Tot în ele regăsim potasiu, magneziu, acid folic şi vitamine din complexul B, atât de necesare organismului. Pe lângă efectele cunoscute pe care le au portocalele împotriva răcelii, ele mai sunt benefice şi în prevenirea altor afecţiuni. De exemplu, un studiu realizat de cercetători niponi arată că vitamina A din portocale poate preveni cancerul de ficat.

Foarte bogate în nutrienţi, portocalele conţin substanţe antioxidante cu efecte antiîmbătrânire. De asemenea, ajută la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea apariţiei ridurilor. Specialiştii spun că o singură portocală are în compoziţie cel puţin 170 de substanţe fitochimice şi peste 60 de flavonoide.  Datorită prezenţei vitaminei A, portocalele îmbunătăţesc vederea.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ImunoSuport Forte, recomandat pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului imunitar.

Portocalele ajută la diminuarea colesterolului şi la funcţionarea optimă a inimii

Sărace în calorii, portocalele sunt indicate în diferite diete de slăbire. Acestea conţin pectină, substanţă care ajută la scăderea apetitului, dar au în compoziţie şi multe fibre solubile, ce contribuie la reducerea nivelului colesterolului.   

Fiind bogată în potasiu, portocala contribuie la funcţionarea mai bună a inimii, iar magneziul acţionează ca ajutor pentru o tensiune arterială normală. Specialiştii spun că un consum zilnic de citrice poate reduce riscul de accident vascular cu până la 19%.

Gravidele care consumă acest fruct protejează fătul de apariţia unor malformaţii congenitale.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ImunoSuport Forte, recomandat pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului imunitar.

 

Portocalele – beneficiu pentru piele

Este cunoscut faptul că razele UV îmbătrânesc pielea şi înmulţesc pistruii. Vitamina C protejează pielea de razele soarelui şi de poluare. Stimulând producţia de colagen, pielea îşi recapătă elasticitatea şi aspectul tânăr.

Vitamina A previne apariţia acneei, pentru că reduce inflamaţia, iar acidul citric din portocale se regăseşte în produsele cosmetice, deoarece curăţă bine tenul şi are rol hidratant.

Există şi contraindicaţii

Consumul de portocale poate fi interzis de către medic pacienţilor care urmează tratamente cu betablocante şi celor cu boli renale. Consumul de citrice poate creşte nivelul de potasiu din sânge.

Ele mai sunt contraindicate persoanelor cu reflux gastroesofagian, pentru că pot agrava simptomele, mai ales dacă imediat după ce sunt consumate persoana în cauză bea apă.

Aşadar, dacă vă plac citricile şi le consumaţi destul de des, nu uitaţi să le spălaţi înainte. Chiar dacă aruncaţi coaja, substanţele cu care fructele au fost stropite se iau uşor pe mâini şi pot fi foarte nocive dacă sunt ingerate. 

De asemenea, după ce vă bucuraţi de gustul lor, nu uitaţi să folosiţi aţă dentară, pentru a curăţa spaţiile interdentare. Dacă aveţi dinţi sensibili, fiind acide, citricile pot grăbi procesul de apariţie a cariilor.

Nota pentru articolul «De ce este bine să consumăm portocale»:5.00/ 5 (7 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate