Revista care te menține sănătos

Nutriție

Micul dejun: la fel de important si in curele de slabire?

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
30 iunie 2023
Share
Micul dejun: la fel de important si in curele de slabire?

O veche zicala spune ca masa de dimineata nu trebuie impartita cu nimeni. Mama si/sau bunica cu siguranta va bat inca la cap sa mancati dimineata, iar uneori va si pregatesc cate ceva: totul pentru a nu renunta la micul dejun. O cafea sau un ceai nu este suficient pentru a avea energia necesara unei zile pline de activitati.

Recent, unele companii multinationale au sponsorizat campanii de promovare a micului dejun. Sigur, obiectivul principal era de a-si comercializa anumite produse potrivite pentru dimineata (biscuiti,cereale, lactate, sucuri). Unele dintre acestea nu sunt nici pe departe sanatoase. Astfel, un studiu din Marea Britanie a aratat recent ca un copil mananca doar la micul dejun enorm de mult zahar, exclusiv din produse dedicate (sucuri de fructe si cereale). Independent, insa, de acest lucru, actiunea de „resuscitare” a micului dejun a fost benefica. In prezent, pana si adolescentii rebeli recunosc faptul ca micul dejun este un prieten bun.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ApetitSlim; care susţine procesul de slăbire şi ajută la controlarea apetitului.

Micul dejun nu inseamna si multe calorii

De aici pana la excese, drumul este scurt, chiar foarte scurt. Daca micul dejun este bun pentru organism, de ce sa nu mancam 1.000 ori 1.500 de calorii dimineata? Exista persoane care consuma nici mai mult, nici mai putin de 1.700 de kcal doar la prima masa a zilei. Aproape intregul necesar al unui adult sedentar de sex feminin pentru o intreaga zi. In paralel, studiile au infirmat ideea conform careia o priza alimentara atat de bogata dimineata ar reduce ingestia de alimente ulterior, in cursul zilei. Mai simplu spus, excesele matinale se contabilizeaza, necesarul caloric ramanand, pana la urma, acelasi.

Cu exemplul anterior, daca veti manca 1.700 de kcal dimineata, nu mai aveti nevoie decat de 100-200 de calorii in rest. Nu credem ca cineva s-ar simti atat de satul dupa micul dejun copios incat, pana a doua zi, sa nu mai manance decat o salata mare de legume. Pe care sa o prepare doar cu un varf de lingura de ulei. Concluzia: micul dejun este o masa importanta, care aduce energie fix la momentul oportun – in perioada de maxima activitate a zilei.

Cum trebuie sa arate micul dejun al persoanelor cu diabet

Tine apetitul sub control

Nu este recomandat ca micul dejun sa acopere mai mult de 20-25% (cu mare darnicie) din caloriile zilei, pentru ca mai urmeaza mese si gustari, iar bilantul caloric final trebuie sa fie echilibrat. Daca va mai aflati si intr-o perioada de dieta, in care vreti sa mai dati jos din kilogramele acumulate, cu atat mai mult trebuie sa priviti micul dejun cu o atentie sporita. Da, el este strict necesar, altfel, in miezul zilei, veti simti o pornire atat de puternica de a manca, incat nu veti mai putea controla ce mancati si, cu certitudine, veti face erori. Merdeneaua, covrigul sau cornul, felia de tort sau napolitana cu ciocolata de la ora 11:00 nu sunt o gustare adecvata. Deci, daca sunteti la cura, nu sariti peste micul dejun. Chiar daca nu aveti mare pofta de mancare la ora 8 dimineata, este esential sa mancati.

ce mancam la micul dejun daca suntem la dieta

Ce mancam daca suntem la dieta?

Din fericire, exista si solutii light. O portie de cereale integrale fara zahar sau sirop adaugate, un produs lactat demi- sau complet ecremat, doua fructe, un ceai din plante, o cafea cu putin zahar sau indulcitor sunt tot atatea solutii pentru un mic dejun hipocaloric. Va oferim in continuare trei exemple extrem de simple care sa va poata orienta cu privire la micul dejun in cadrul unei diete hipocalorice. Va uram succes si nu uitati: micul dejun e sanatos doar daca e format din alimentele potrivite.

Prima optiune

  • O cafea fara zahar sau cu Stevia, cu o lingura de lapte integral (total: 214 kcal);
  • O felie de toast (paine prajita);
  • Un ou fiert tare;
  • Trei rosii cherry.

A doua optiune

  • Un ceai negru cu Stevia (total: 115 kcal);
  • Pasta din doua linguri de branza de vaci – 2% grasime – si marar;
  • Doua rondele de orez expandat (fara gluten).

A treia optiune

  • 250 ml lapte – 2% grasime (total: 260 kcal) si 40 g musli fara zahar (doar din fulgi de cereale si fructe uscate).

foto: stockphoto; 123rf

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.