Revista care te menține sănătos

Nutriție

Mituri despre metabolism

13 martie 2013
Share

Este timpul sa nu mai dati vina pe organismul dumneavoastra pentru excesul de greutate. Metabolismul lent este adesea invocat in ceea ce priveste problemele care tin de greutate, dar, de cele mai multe ori, aceasta este o gandire eronata.

Va veti intreba probabil de ce unii oameni pot manca tot ce isi doresc fara a se ingrasa, iar altii „par a se ingrasa doar uitandu-se la o ciocolata”.

Ei bine, exista o multime de informatii eronate, de mituri in ceea ce priveste metabolismul. Mitul numarul unu este acela ca persoanele care au multe kilograme in plus au un metabolism mai lent. Cu exceptia unor tulburari endocrine, cum ar fi hipotiroidismul sau sindromul Cushing (hipercorticism), cresterea in greutate poate fi rareori explicata prin prisma unui metabolism lent.

 

Despre metabolism

De fapt, persoanele supraponderale au de obicei un metabolism mult mai rapid fata de oamenii care se incadreaza in limitele normale. Pe masura ce o persoana se ingrasa din cauza depozitelor de grasime, organismul are nevoie de sprijin. In timp ce genetica joaca un rol deosebit de important in ceea ce priveste viteza metabolismului, ratele metabolice sunt de obicei influentate de varsta, sex, inaltime si greutate. In general, metabolismul unui barbat arde cu 300 de calorii mai mult fata de metabolismul unei femei. Cu toate acestea, ratele metabolice scad odata cu varsta, iar persoanele mai mici de inaltime au un metabolism mai lent. Se intampla ca doi oameni care au acelasi regim alimentar sa aiba greutati diferite, motiv pentru care este invocat metabolismul.

In timp ce un metabolism lent inseamna ca o persoana arde mai putine grasimi, adevarul este ca trebuie sa manance mai putin pentru ca organismul sa functioneze in continuare. Foarte multi oameni supraponderali uita, subestimeaza cat de mult mananca. De asemenea, au tendinta de a manca mult mai mult fata de omologii lor slabi. Acest lucru este sustinut de mai multe studii care au descoperit ca persoanele supraponderale subestimeaza aportul de calorii cu aproximativ 40%, comparativ cu o medie de 20% la oamenii slabi. Persoanele au tendinta de a manca mai mult, insa sunt mai putin atenti la faptul ca greutatea lor creste in mod semnificativ.

 

Dietele extreme incetinesc metabolismul?

Opiniile expertilor sunt impartite in ceea ce priveste impactul dietelor asupra metabolismului. In timp ce unii spun ca dietele duc la o scadere a energiei si doar la arderea catorva sute de calorii, altii spun ca rata metabolismului poate scadea in mod semnificativ. Cercetarile au aratat ca dupa trei luni de dieta pe baza de shake-uri speciale, oamenii pot sa arda aproximativ 1000 de calorii pe zi. Este insa nevoie de mai multe studii pentru a observa daca scaderea semnificativa in greutate duce si la o scadere in ceea ce priveste metabolismul. Se pare ca, atunci cand oamenii reusesc sa piarda aproximativ 10% din greutatea lor, organismul experimenteaza senzatia de foame si arde astfel mai putin combustibil prin incetinirea metabolismului. Specialistii nu sunt de acord cu utilizarea anumitor metode, suplimente de stimulare a metabolismului, pentru ca ar aparea numeroase efecte secundare in timp.

Activitatea fizica este cheia, si aici nu vorbim numai despre exercitiile propriu-zise. Prin miscarea din timpul zilei puteti arde mai multe calorii decat v-ati imaginat.

 

Ruxandra Raica

Sursa: www.bodyandsoul.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.