Revista care te menține sănătos

Nutriție

Cu ce înlocuim proteinele din carne? Alternative sănătoase

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
30 martie 2020
Share
Cu ce înlocuim proteinele din carne? Alternative sănătoase

Deşi nutriţia modernă a pus de mult lucrurile la punct, mulţi continuă să considere carnea cea mai bună şi mai pură sursă de proteine. Numai din carne, se spune, ajungi să iei proteine, numai aici găseşti proteine complete care să te poată menţine în formă, plin de energie.

Astfel de prejudecăţi nu sunt doar false, ci şi dăunătoare, mai ales în zilele noastre, când ştiinţa arată că un consum de carne poate avea nenumărate efecte dăunătoare. Valoarea proteinelor din carne este bună, dar este egală cu cea din lapte sau soia şi inferioară celor din ou. Mai mult, procentul de proteine din carne este deseori inferior celui din brânzeturi.

Proteinele, baza alimentaţiei

Când afirmăm că un aliment este o sursă bună de proteine, trebuie să ţinem seama de mai multe elemente. Cel mai important este prezenţa tuturor aminoacizilor esenţiali. Aceştia sunt, cu rare excepţii (zeina, gelatina), prezenţi în proteinele tuturor alimentelor, chiar şi în proteina de cartof sau hrişcă.

Apoi urmează gradul în care aceste proteine pot fi digerate, adică modul în care tubul nostru digestiv poate descompune proteinele în aminoacizi. Aici locuri fruntaşe ocupă lactatele şi ouăle. Urmează, desigur, capacitatea organismului de a folosi aceşti aminoacizi proveniţi din proteine pentru a-şi construi structuri proprii, fie pentru creştere, fie pentru refacerea uzurilor. Din nou, proteinele din ou ies câştigătoare.

Nu în cele din urmă, cantitatea de proteine dintr-o sută de grame de aliment contează, iar pe locul întâi sunt brânzeturile (cu circa 30 g/100 g la brânzeturile maturate uscate), soia (cu peste 30 g/100 de boabe) şi, desigur, izolatele proteice (de zer, soia, mazăre etc.).

Aminoacizii – ce efecte au asupra corpului nostru

Surse de proteine

Aşadar, dacă sunteţi în post sau adoptaţi un regim fără carne, sigur nu veţi rămâne fără proteine. Dacă sunteţi vegetarieni, deci aţi renunţat doar la carne, vă puteţi baza fără probleme pe lactate şi ouă. Laptele conţine aproximativ 3,5% proteine, iar această valoare nu se modifică mult, indiferent de animalul de la care provine laptele sau de tratamentul la care a fost supus laptele.

Aceeaşi cantitate o regăsim şi în lactatele acide, fie că este vorba despre lapte bătut, iaurt, sana sau chefir.Unele iaurturi au chiar mai multe proteine, pentru că sunt bine scurse, mult zer fiind îndepărtat (aşa-zisul iaurt grecesc). Brânzeturile bat însă orice record, mai ales dacă sunt lăsate să se usuce bine.

Oul, cea mai eficientă sursă de proteine

Ouăle au cea mai echilibrată şi eficientă proteină din toate alimentele mâncate de om. Pentru a obţine această valoare maximă, amestecaţi albuşul cu gălbenuşul. Per total, sunt 13% proteine de valoare deosebită. Mulţi sportivi mănâncă numai albuşurile, pentru a nu consuma în exces calorii şi colesterol (toate grăsimile oului sunt concentrate în gălbenuş). Dar asta nu înseamnă că proteina din gălbenuş este inferioară. În fond, din ea se hrăneşte viitorul pui.

Sfatul specialistului

Dacă v-aţi hotărât să renunţaţi complet la alimente de origine animală, nu vă temeţi că veţi rămâne fără proteine. Cele mai bune surse sunt leguminoasele uscate (linte, fasole, mazăre uscată, năut). La ele se adaugă valoroasele produse din soia. Ştiaţi că „laptele” de soia are aceeaşi cantitate de proteine ca laptele de vacă? Tofu a devenit tot mai popular şi la noi.

În fine, cerealele aduc şi ele multe proteine, iar calitatea lor este deosebită, mai ales în aşa-zisele pseudocereale, cum este quinoa. În zilele noastre, oamenii consumă mult prea multe proteine. S-au scris cărţi ştiinţifice despre aşa ceva, dar unii continuă să îşi facă griji că s-ar putea denutri fără carne. Vă asigurăm că nu este adevărat.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.