Revista care te menține sănătos

Nutriție

Tratati bolile de rinichi cu mure!

1 iunie 2008
Share

Frunzele, radacinile si fructele de mur au fost folosite in medicina inca din Antichitate, cel mai des pentru a trata guta, bolile de rinichi sau ranile. „Rubus” este numele vechi latinesc pentru mure si zmeura.

Frunzele, mugurii si radacinile de mure au proprietati astringente, antidiareice, tonice, hemostatice. La toate acestea se adauga actiunea depurativa, nutritiva si laxativa a fructelor, acestea fiind un remediu eficace in caz de: diaree, colite, gastroenterite, afectiuni renale si ale vezicii urinare, gingivite, fistule anale, leucoree.

Murele cresc in paduri, tufisuri, locuri necultivate. Frunzele se culeg in perioada mai-iunie si se usuca la umbra. Fructele se culeg coapte, fiind o sursa bogata de vitamina C, tanin, flavone, acizi organici, substante minerale, calciu, potasiu si sodiu.

Ceaiul de frunze de mur
Ceaiul de frunze de mur este indicat in tratamentul diareei, colitelor si in cazul hemoragiilor. Ceaiul se prepara din 1 lingurita de planta la 250 ml de apa fiarta, care se lasa la infuzat 3-5 min. Se beau 2-3 cani/zi. Extern, preparatul are actiune antihemoragica si usor dezinfectanta. Se poate prepara o infuzie mai concentrata (2 lingurite de planta la o cana de apa) pentru gargara, de 2-3 ori pe zi. Aceasta este indicata si in leucoree si irigatii vaginale sau sub forma de cataplasme, in caz de hemoroizi si fistule anale.

Fructele de mur se consuma ca atare, fiind bogate in zaharuri naturale si vitamina C.

Gemoterapia
Gemoterapia utilizeaza mladitele de mur (Rubus fruticosus) recoltate primavara si puse la macerat in solutie hidrogliceroalcoolica D1. Extractul din mladite de mur contine alcool etilic de cereale si actioneza la nivelul aparatului respirator, osteoarticular, circulator, uter, mucoase si rinichi. Cele mai importante indicatii clinice ale extractului din mladite de mur sunt:
insuficienta respiratorie obstructiva; bronsita cronica obstructiva; emfizem pulmonar; osteoporoza senila; osteoartroze localizate si generalizate; reumatism cronic degenerativ; nefrite interstitiale; diabet senil; HTA; Fibroame. Extractul din mladite de mur este un remediu util in fibroscleroza organelor la persoanele imbatranite. Creste capacitatea respiratorie in cazul insuficientei respiratorii obstructive si este util in degenerescentele aparatului osteoarticular (osteoporoza senila, dureri osoase si articulare, artroze). In cazul diabetului senil are actiune hipoglicemianta.

Asocieri gemoterapice

Murul este recomandat ca remediu unic sau asociat cu alte preparate gemoterapice in diverse scheme de tratament in functie de afectiunea tratata. Se administreaza cate 25-50 de picaturi (1-2 ml) in putina apa, de 2-3 ori pe zi ca remediu unic; sau in asocieri, 50-75 de picaturi (2-3 ml), in putina apa, o data pe zi. Asocieri:
Olea europaea si Crataegus oxyacantha in hipertensiune arteriala; Ribes nigrum, Pinus montana si Vitis vinifera in reumatism cronic degenerativ; Ribes nigrum, Vitis vinifera, Pinus montana si Rosa canina in gonartroza; Ribes nigrum, Pinus montana, Betula pubescens si Vitis vinifera in coxartroza; Sequoia gigantea, Vaccinium vitis-idaea si Pinus montana in osteoporoza senila dureroasa; Alnus glutinosa, Carpinus betulus si Ribes nigrum in bronsita cronica obstructiva.

Dr. Constantina Ruxandra
Medic specialist medicina de familie
Competenta apifitoterapie
Centrul BioLumiMedica
Tel.: 021/336.01.26

Bibliografie
Plante medicinale si aromatice, Dr. G. Racz, Dr. A. Laza
Indreptar profilactic si terapeutic de medicina naturista, Dr. D. Laza
Indreptar de fitoterapie, G. Bojor

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.