Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului circulator

Despre hemoroizi, fără ruşine!

Conf. dr. Marin Ioan Tudor, Medic primar chirurgie generală I Centrul Medical Neolife | www.neolife.ro
5 octombrie 2023
Share
Despre hemoroizi, fără ruşine!

Apariţia de hemoroizi, dilataţii venoase la nivelul canalului anal, este asociată cu durere şi disconfort, astfel încât activităţi obişnuite, precum statul pe scaun sau mersul la toaletă, pot deveni un chin. Stilul de viaţă joacă un rol important, aşa că trebuie să ţineţi cont de câteva reguli simple.

Hemoroizii devin simptomatici când se inflamează, iar persistenţa inflamaţiei duce către o dilataţie vasculară patologică (indiferent de localizare: internă sau externă). Dilatarea anormală, similară varicelor de la nivelul membrelor inferioare, determină ca aceste vene să devină vizibile la exterior şi să sângereze, chiar şi la traumatismul minor determinat de mersul la toaletă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Assista ProctoRapid supozitoare, un dispozitiv medical care susţine procesul de refacere a canalului anorectal dupa o intervenţie chirurgicală anală. De asemenea, contribuie la vindecare în cazul hemoroizilor interni şi externi, al inflamaţiei anale, inflamaţiei criptelor anale, al fisurilor şi fistulelor anale.

Tipuri de hemoroizi

  • Hemoroizi interni: se află în interiorul rectului, deasupra limitei dintre rect şi anus (joncţiunea anorectală);
  • Hemoroizi externi: sunt situaţi în exterior, inferior de joncţiunea anorectală, în preajma orificiului anal, sub tegument;
  • Hemoroizi micşti: hemoroizi interni în stadii mai avansate, care se întâlnesc cu cei externi; pot fi esenţiali sau simptomatici.

Hemoroizii simptomatici sunt cauzaţi de afecţiuni care cresc presiunea în venele rectale – tumori, ciroză hepatică etc. În acest caz, trebuie tratată boala de fond. Hemoroizii esenţiali pot fi cauzaţi de creşterea presiunii abdominale sau de slăbirea ţesutului conjunctiv, determinată de diaree, constipaţie cronică, obezitate, sarcină, dieta săracă în fibre, vârsta înaintată.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena crema rectală ProctoRapid, recomandată pentru reducerea disconfortului cauzat de hemoroizi. Formează o barieră mecanică emolientă, lubrifiantă şi protectoare la suprafaţa zonei inflamate, calmând durerea, iritaţia, senzaţia de usturime şi mâncărime.

hemoroizi, hemoroidectomie, tratament hemoroizi,

Hemoroizii au simptome multiple

Dintre simptomele specifice hemoroizilor, amintim:

  • durere sau sângerare în timpul defecării;
  • mâncărimi, iritaţie în zona anală;
  • durere sau disconfort în zona anală;
  • inflamarea venelor din zona anusului;
  • senzaţie de arsură;
  • umflături (proeminente) în zona rectală;
  • durere şi disconfort la statul în şezut (şofat, muncă de birou).

Legatura dintre constipaţie şi hemoroizi: cauze şi tratament

Hemoroizi, diagnostic şi tratament

Diagnosticul de hemoroizi este clinic, prin examen direct şi tuşeu rectal. Dacă apar rectoragii (hemoragie rectală) sau la pacienţii trecuţi de 50 de ani se recomandă efectuarea unei colonoscopii. În funcţie de stadiul evolutiv al bolii se recomandă un tratament conservator – trofic pentru peretele venos, antialgic, antiinflamator – sau, în stadii mai avansate, îndepărtarea pachetelor hemoroidale, care se poate realiza prin tehnici minim-invazive sau prin intervenţii chirurgicale clasice.

Hemoroizi, proceduri şi intervenţii

Scleroterapia este o procedură recomandată pentru hemoroizii interni de mici dimensiuni, gradul I sau II. Presupune injectarea unei substanţe care cicatrizează ţesutul inflamat şi reduce fluxul de sânge către hemoroid.

Bandajarea hemoroizilor – ligaturarea cu benzi elastice se efectuează în cazul hemoroizilor interni de gradele I şi II, şi foarte selectiv în III. Se aplică benzi speciale de cauciuc care reduc dimensiunea hemoroizilor şi facilitează căderea lor.

Dearterializarea transanală hemoroidală ghidată prin Doppler este un tratament minim-invaziv, utilizând ecografia Doppler pentru localizarea precisă a fluxului de sânge arterial. Aceste artere sunt apoi ligaturate şi ţesutul prolabat (deplasat) este suturat în poziţie normală.

Hemoroidectomie. Când procedurile nu dau rezultate, se poate interveni chirurgical. Îndepărtarea hemoroizilor interni sau externi care sunt într-un stadiu avansat se numeşte hemoroidectomie.

Hemoroizi, sfaturi pentru prevenţie

Evitaţi constipaţia sau diareea cu ajutorul unei diete cu un conţinut mare de fibre (inclusiv suplimente), pentru un tranzit intestinal normal. Nu consumaţi alimente picante, iuţi, alcool, deoarece vor dilata vasele de sânge din zona anală. Beţi multe lichide şi faceţi mişcare, iar persoanele supraponderale trebuie să slăbească. Dacă prezentaţi simptome ale bolii este indicat să renunţaţi la efortul fizic intens pentru a nu solicita musculatura zonei.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.