Revista care te menține sănătos

Digestie

Legatura dintre constipatie si hemoroizi: cauze si tratament

Dr. Claudia Vasiliu, medic primar gastroenterologie, director medical Spitalul Orasenesc Panciu
14 martie 2022
Share
Legatura dintre constipatie si hemoroizi: cauze si tratament

Hemoroizii sunt dilatatii varicoase, dezvoltate din plexurile venoase hemoroidale anorectale, localizate in canalul anal (hemoroizii interni) sau la nivelul jonctiunii cutaneo-mucoase a rectului (hemoroizii externi). Hemoroizii reprezinta o problema frecventa intre decadele a treia si a cincea de viata, la ambele sexe.

Cauzele favorizante includ tulburari de tranzit intestinal (constipatie, mai rar diaree), sedentarism, lipsa exercitiului fizic, factori nutritionali (dieta saraca in fibre vegetale), presiune intra-abdominala crescuta (efort de scremere prelungit, efort de defecatie, ridicare de greutati, ascita, o formatiune intra-abdominala sau sarcina), predispozitie genetica, absenta valvulelor in interiorul venelor hemoroidale si varsta avansata. Alti factori care ar creste riscul aparitiei hemoroizilor sunt obezitatea, sezutul prelungit, tusea cronica si disfunctia planseului pelvin.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar LaxaNatur care stimulează tranzitului intestinal, combaterea constipaţia şi ajută la funcţionarea optimă a tractului digestiv.

Legatura dintre constipatie si hemoroizi

Constipatia contribuie la aparitia hemoroizilor atat prin cresterea presiunii abdominale, prin efortul de defecatie, cat si indirect, din cauza utilizarii laxativelor. Manifestarile clinice ale crizei hemoroidale sunt durerea, sangerarea, prolapsul hemoroidal si scurgerile anale. Un astfel de episod apare in urma unei perioade de constipatie. Durerea poate fi insotita de senzatii de defecatie imperioasa, se accentueaza la defecatie si, uneori, la mers. Dupa eliminarea materiilor fecale, pacientul observa sangerare in cantitate variabila. Prolapsul reprezinta exteriorizarea hemoroizilor dupa defecatie. Initial, se poate reduce spontan, apoi, in timp, poate necesita introducere manuala de pacient.

Simptomele hemoroizilor

Hemoroizii interni dau manifestari clinice atunci cand se complica cu tromboza (formarea unui cheag de sange in interior), hemoragie sau inflamatie. Cei externi sunt situati superficial sub tegument si, ca atare, sunt mai mereu simptomatici. Hemoroizii interni, de regula, se prezinta cu sangerare nedureroasa, cu sange rosu aprins, in timpul sau dupa defecatie, sangele acoperind de regula scaunul, sau e vizibil in vasul de toaleta sau pe hartia igienica. Alte simptome: scurgere mucoasa, o formatiune perianala daca hemoroizii se deplaseaza in jos, prin anus, senzatie de mancarime si incontinenta fecala.

Tipuri de tratament pentru hemoroizi

Cand este necesara colonoscopia

In general, hemoroizii interni sunt durerosi numai daca se trombozeaza sau dezvolta necroza. In caz de tromboza, se manifesta prin durere intensa, cu durata de doua-trei zile, desi edemul se rezolva mai lent, in cateva saptamani. Un pliu cutanat poate persista dupa vindecare. Daca hemoroizii sunt mari, pot determina iritatia pielii din jur si prurit perianal.

Se impune efectuarea unei endoscopii digestive inferioare (rectosigmoidoscopie sau colonoscopie), pentru a confirma diagnosticul si a exclude alte cauze de durere si hemoragie locala, precum fisuri, fistule anale, abcese, cancer colorectal, varice rectale, proctita, angiodisplazii, polipi.

secundara_constipatie_inainte de DIETA ROL PRINCIPAL IN PREVENTIE

Dieta, rol principal in preventie

Regimul alimentar presupune excluderea alimentelor care contin substante cu efect iritant la nivelul mucoasei canalului anal, precum condimente (ardei iute, mustar, boia, piper) si alcool. Se recomanda dieta bogata in legume si fructe proaspete, cereale (tarate de grau, fulgi de porumb, de ovaz, musli), cel putin doi litri de lichide zilnic (ceai, apa, sucuri naturale). Se recomanda exercitiu fizic moderat de patru-cinci ori pe saptamana, pentru combaterea sedentarismului si a constipatiei.

O problema, tratament variat

Se pot utiliza medicamente care stimuleaza tranzitul intestinal, precum prokinetice, care au si efect de combatere a durerii abdominale, laxative blande si pe durata scurta (ulei de ricin, lactuloza, manitol). Pentru tratamentul local se utilizeaza bai de sezut, pomezi, unguente si supozitoare, care contin substante cu efect analgezic, antiinflamatoare, antiseptice si antibiotice, venotrop, precum si substante cu efect de inmuiere si lubrifiere locala (vaselina, lanolina, butir cacao).

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.