Revista care te menține sănătos

Digestie

Stilul de viata dezorganizat, principalul inamic al digestiei

4 septembrie 2017
Share

Tractul digestiv este compus din cavitatea bucala, faringe, esofag, stomac, intestin subtire, colon, rect care, impreuna cu organele anexe (glande salivare, pancreas, bila, ficat), realizeaza transformarea alimentelor ingerate in compusi simpli ce pot fi usor asimilati la nivelul intestinului subtire.  

Intestinul gros joaca un rol important in reabsorbtia excesului de apa.

In cele din urma, materiile nedigerate si reziduurile sunt transformate in materii fecale si eliminate din organism. In cazul unei afectiuni gastrointestinale, aceste activitati nu mai sunt indeplinite corespunzator, iar pacientii pot prezenta simptome, precum: greturi, stari de voma, varsaturi, diaree, constipatie, balonari, eructatii. Afectiunile gastrointestinale sunt dintre cele mai frecvente si este imposibil ca o persoana sa nu sufere macar o data de una.

In ultimii ani, stilul de viata din ce in ce mai solicitant a facut ca tot mai multe persoane sa sufere de afectiuni digestive. Acestea au aparut pe fondul stresului, al meselor dezorganizate, precum si al numeroaselor alimente cu o calitate nutritionala cel putin indoielnica, ce abunda in conservanti, coloranti alimentari, aditivi si emulgatori.

Cele mai comune tulburari digestive

Mare parte a alimentelor prezente pe piata contin grasimi saturate si carbohidrati in exces, al caror efect cumulat in timp este insuficient studiat, dar care cu siguranta au determinat, cel putin pana acum, cresterea incidentei obezitatii infantile si adulte, cresterea cazurilor de diabet, modificari ale echilibrului lipidic sau aparitia unor probleme digestive, dintre care amintim:

  • Refluxul gastro-esofagian

Pentru majoritatea persoanelor, eructatia este primul fenomen care indica prezenta gazelor intestinale. De fapt, eructatia este absolut normala, chiar daca are loc si de 3-4 ori dupa masa. Se produce din cauza consumului de bauturi acidulate, a meselor luate in graba, a regimului bogat in fibre, amidon, indulcitori alimentari, produse lactate. De asemenea, poate traduce aparitia bolii de reflux gastro-esofagian, ce necesita tratament medicamentos, plus regim alimentar adecvat.

  • Sindromul de colon iritabil sau litiaza biliara

Intr-o singura zi, o persoana poate acumula aproximativ 1,7 l de gaze intestinale. Eliminarea frecventa a acestora este cunoscuta sub denumirea de flatulenta. Printre alimentele care contin o cantitate ridicata de sulf, se numara: broccoli, conopida, varza, ouale, usturoiul, ceapa si produsele lactate. Gazele intestinale urmate de scaune diareice pot semnala si existenta unei parazitoze intestinale, a alergiei alimentare sau a intolerantei la lactoza. Insa, tot gazele intestinale pot semnala si afectiuni mai grave: litiaza biliara, sindromul de colon iritabil sau de intestin iritabil, cancerul esofagian, de colon sau rect.

Greturile si varsaturile apar ca o afectare semnificativa a tubului digestiv, fie ca urmare a unei toxiinfectii alimentare, fie a unor afectiuni hepatice, biliare sau gastrice (ulcer gastric sau duodenal, colecistita, hepatita). Necesita investigatii de specialitate si tratament.

  • Meteorismul abdominal si ascita

Meteorismul abdominal (balonarea) poate fi simptomul unor afectiuni precum colonul iritabil, constipatia, ocluzia intestinala, cancerul de colon sau intoleranta la lactoza. Fenomenul consta in aparitia de gaze in intestin, secundar, de marirea in volum a abdomenului. Uneori, in abdomen se poate acumula lichid (ascita), fie din cauza unei functionari defectuoase a ficatului (ciroza), fie din cauza unui cancer ovarian sau intestinal.

Dr. Gabriela Pasescu

Medic primar medicina generala

Centrul Medical Academica

www.academica-medical.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.