Revista care te menține sănătos

Digestie

Pansament gastric. Ce este și cum acționează

Irina Gache; Surse: health.harvard.edu, ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, mayoclinic.org
22 aprilie 2024
Share
Pansament gastric. Ce este și cum acționează

În lumea de astăzi, în care stresul şi obiceiurile alimentare nesănătoase, printre altele, vă pot afecta sistemul digestiv, veți avea probabil la un moment dat nevoie de un pansament gastric.

Așa cum spune și numele, pansamentul gastric este conceput pentru a proteja mucoasa stomacului de leziuni. Previne sau tratează astfel afecțiuni precum ulcerul, gastrita și boala de reflux gastroesofagian (BRGE). Remediile de tip pansament gastric pot avea mai multe utilizări, atât ca tratament, cât și ca prevenție și numeroase beneficii pentru o sănătate optimă.

Ce este pansamentul gastric?

Termenul de pansament gastric cuprinde diverse medicamente și remedii menite să protejeze mucoasa stomacului de leziuni și să promoveze vindecarea în caz de ulcer gastric, gastrită, reflux gastroesofagian (BRGE) sau alte tulburări gastrointestinale.

Tratamentul cu pansament gastric este menit să reducă secreția de acid gastric, să neutralizeze acidul, să îmbunătățească mecanismele de apărare a mucoasei și să prevină deteriorarea ulterioară a mucoasei stomacale.

Cum acționează pansamentul gastric?

Funcția principală a medicamentelor de tip pansament gastric este de a crea o barieră de protecție pe mucoasa stomacului. Această barieră protejează țesutul stomacal de efectele corozive ale acidului gastric și ale altor substanțe nocive, permițând astfel vindecarea oricărei leziuni existente și prevenind alte daune.

Unele medicamente de tip pansament gastric acționează prin reducerea producției de acid gastric. Printre acestea se numără inhibitorii pompei de protoni (IPP) și blocantele H2. Prin scăderea cantității de acid din stomac, aceste medicamente ajută la ameliorarea simptomelor precum arsurile la stomac și indigestia și promovează vindecarea mucoasei stomacale.

Alte tipuri de medicamente de tip pansament gastric acționează prin formarea unui strat protector peste mucoasa stomacului. Acest înveliș acționează ca o barieră fizică, protejând țesutul subiacent de leziuni.

pansament gastric, pansament, gastric, ulcer, reflux gastroesofagian, stomac, acid gastric, IPP, vindecarea ulcerelor,

Tipuri de pansamente gastrice

  • Inhibitori ai pompei de protoni (IPP). Aceștia acționează prin blocarea enzimei responsabile de producerea de acid în celulele parietale ale stomacului, reducând astfel cantitatea de acid produsă și creând un mediu mai puțin acid în stomac. Prin diminuarea secreției de acid gastric, IPP ajută la ameliorarea simptomelor tulburărilor legate de aciditatea gastrică, favorizează vindecarea ulcerelor gastrice și previne reapariția ulcerelor.
  • Antagoniști ai receptorilor H2. Antagoniștii receptorilor H2 blochează acțiunea histaminei asupra celulelor producătoare de acid din stomac, reducând astfel secreția de acid gastric. Deși nu sunt la fel de puternici ca IPP-urile, antagoniștii receptorilor H2 oferă o ameliorare eficientă a simptomelor tulburărilor legate de acid și ajută la promovarea vindecării ulcerelor gastrice prin scăderea producției de acid gastric.
  • Antiacide. Antiacidele acționează prin neutralizarea acidului gastric, reducând astfel aciditatea din stomac și oferind o ameliorare rapidă a simptomelor de arsuri la stomac, reflux acid și gastrită. De asemenea, antiacidele pot ajuta la protejarea mucoasei gastrice de leziunile cauzate de excesul de acid și pot favoriza vindecarea ulcerelor gastrice prin crearea unui mediu mai alcalin în stomac.
  • Protectorii mucoasei. Protectorii mucoasei acționează prin formarea unei bariere protectoare peste mucoasa gastrică, protejând-o de efectele dăunătoare ale acidului gastric, medicamentelor, infecțiilor sau altor iritanți.

Pansament gastric, utilizări și beneficii

Vi se poate prescrie un pansament gastric pentru diverse afecțiuni și ca metodă de protecție a stomacului în următoarele cazuri:

  • Infecția cu Helicobacter pylori (H. pylori) este o cauză frecventă a ulcerului gastric și a gastritei. Terapia triplă, constând într-un inhibitor al pompei de protoni (IPP) plus două antibiotice, este utilizată în mod obișnuit pentru a eradica infecția cu H. pylori și pentru a promova vindecarea ulcerelor gastrice.
  • Scăderea acidității stomacale în tulburări gastrointestinale pe fond de stres și anxietate se realizează cu ajutorul unui pansament gastric.
  • În tratarea ulcerului, bolii de reflux gastroesofagian și a gastritei medicul va prescrie întotdeauna și un tratament cu pansament gastric.
  • Un pansament gastric mai poate fi recomandat și persoanelor care fac tratamente cu antibiotice și antiinflamatoare. În acest caz, protejează stomacul de efectele secundare ale medicației.
pansament gastric, pansament, gastric, ulcer, reflux gastroesofagian, stomac, acid gastric, IPP, vindecarea ulcerelor,

Principalele beneficii

Folosirea unui pansament gastric are următoarele beneficii:

Ameliorarea simptomelor. Medicamentele de tip pansament gastric ajută la ameliorarea simptomelor, cum ar fi arsurile la stomac, refluxul acid, durerile abdominale, balonarea și greața.

Vindecarea ulcerelor gastrice. Favorizează vindecarea ulcerelor gastrice prin reducerea producției de acid gastric, neutralizarea acidului și îmbunătățirea mecanismelor de apărare a mucoasei, permițând vindecarea ulcerelor și prevenirea recidivelor.

Prevenirea complicațiilor. Medicamentele de tip pansament gastric ajută la prevenirea complicațiilor asociate tulburărilor gastrice netratate, cum ar fi hemoragia gastrointestinală, perforația sau stricturile, reducând riscul unor consecințe grave asupra sănătății.

Îmbunătățirea sănătății gastrice. Prin reducerea secreției de acid gastric și protejarea mucoasei gastrice, aceste medicamente contribuie la sănătatea gastrică generală, asigurând o bunăstare digestivă optimă în caz de hiperaciditate.

Eficacitate sporită a tratamentului. Medicamentele de tip pansament gastric pot spori eficacitatea altor tratamente pentru tulburările gastrice, cum ar fi antibioticele pentru eradicarea Helicobacter pylori sau prin reducerea producției de acid gastric și promovarea vindecării mucoasei gastrice în boala de reflux.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.