Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

10 semne care duc către cardiolog

Dr. Laurențiu Adrian Linte, medic primar cardiologie, Spitalului de Boli Cardiovasculare Angiomedica, Bucureşti
26 februarie 2024
Share
10 semne care duc către cardiolog

Durerea în piept, dificultatea de a respira sau palpitaţiile sunt simptome pe care foarte mulţi oameni le experimentează, dar pe care aleg să le ignore, fără să conştientizeze că se expun astfel riscului de a suferi de o boală cardiacă. Iată ce alte simptome pot sugera o afecţiune cardiovasculară.

La nivel global, cele mai recente statistici arată că 1 din 13 persoane trăieşte cu o boală cardiovasculară, iar 1 din 3 decese este cauzat de o patologie cardiacă. Există însă şi un aspect pozitiv. Bolile de inimă pot fi prevenite dacă învăţăm să recunoaştem semnalele de alarmă şi ne adresăm din timp medicului cardiolog. Iată care sunt 10 dintre cele mai importante simptome care pot ascunde o problemă cardiacă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita. Contribuie la reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

1. Durere sau disconfort toracic

Durerea în piept este descrisă de pacienţi în moduri diferite, de la senzaţia de presiune sau greutate în piept la senzaţia de constricţie toracică („strânge pieptul”). Deşi este unul dintre semnele clasice ale infarctului miocardic, foarte mulţi oameni nu realizează că acest simptom ar putea fi o urgenţă medicală. Vizita la medicul cardiolog este cu atât mai urgentă cu cât durerea în piept iradiază către braţ, gât, maxilar sau spate şi este însoţită şi de alte simptome, cum ar fi o stare extremă de rău. Dar şi atunci când durerea toracică apare în urma efortului fizic şi dispare cu odihna, tot este recomandat să vedeţi un specialist.

2. Palpitaţii

Bătăile neregulate ale inimii sunt frecvente şi de obicei inofensive şi nu trebuie să vă îngrijoraţi dacă acestea apar ocazional, mai ales dacă nu sunt legate de activitate fizică. Însă, dacă ritmul cardiac devine accelerat fără motiv, atunci când sunteţi în repaus, acesta este un semn că ar trebui să mergeţi la medicul cardiolog pentru un consult de specialitate.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioSuport Naturalis. Conține trei dintre cele mai cunoscute ingrediente care pot proteja sistemul cardiovascular: resveratrol, Omega-3 și coenzima Q10.

stomac, dispnee, cardiac, cardiolog, durerea în piept,

3. Dificultăţi de respiraţie (dispnee)

Dispneea poate fi şi un semn al bolilor de inimă, cum este insuficienţă cardiacă. Dispneea este descrisă ca respiraţie greoaie, lipsă de aer sau o senzaţie de sufocare şi apare cel mai frecvent în timpul unor activităţi uzuale, cum ar fi urcatul scărilor, dar şi în timpul repausului. Se poate întâmpla chiar ca dispneea să se manifeste brusc noaptea.

4. Edeme (umflături) la nivelul picioarelor şi gleznelor

Edemele apar deoarece inima nu mai poate pompa sângele în corp în mod eficient, ceea ce duce la retenţia de lichide. Dacă umflăturile apar la nivelul membrelor inferioare, sub genunchi sau la nivelul gleznelor, pot fi un semn de insuficienţă cardiacă.

5. Modificări ale greutăţii corporale

Creşterea sau pierderea bruscă în greutate poate fi un semn al dezvoltării insuficienţei cardiace sau poate indica progresia acestei boli. Reducerea fluxului de sânge către stomac poate îngreuna absorbţia nutrienţilor din alimente şi poate provoca scăderea în greutate. La polul opus, retenţia suplimentară de lichide poate duce la creşterea în greutate.

6. Wheezing (respiraţie şuierătoare) şi tuse persistentă

Venele pulmonare au un rol foarte important, acela de a transportă sânge oxigenat din plămâni la inimă. Din cauza insuficienţei cardiace, muşchiul inimii nu mai poate pompa sângele în mod eficient şi astfel se acumulează lichid în plămâni, provocând o tuse persistentă.

stomac, dispnee, cardiac, cardiolog, durerea în piept,

7. Oboseală

Dacă starea de oboseală persistă chiar şi după ce v-aţi odihnit bine, vă simţiţi slăbiţi şi nu puteţi să vă desfăşurţi activităţile de zi cu zi, s-ar putea ca toate acestea să fie cauzate de o problemă de inimă.

8. Sincopă (leşin)

Leşinul poate fi provocat de mulţi factori şi de multe ori nu este periculos. Cu toate acestea, dacă astfel de episoade apar trebuie să mergeţi la medic.

9. Durere de picioare

Poate vă gândiţi să ignoraţi o senzaţie de durere ce apare la nivelul gambelor atunci când mergeţi. Însă, dacă durerea este severă, n-ar fi rău să consultaţi şi medicul cardiolog pentru că poate fi un semn al bolii arteriale periferice.

10. Durere de stomac

O durere de tip indigestie sau o senzaţie de arsură în stomac poate fi un semn al infarctului miocardic sau al unei probleme cardiace asociate. Deoarece inima, esofagul şi stomacul sunt toate situate unul lângă celălalt, iar durerea poate fi resimţită oriunde în zona pieptului, mai „sus” sau mai „jos”, poate fi uneori greu de diferenţiat între o problemă digestivă şi una cardiacă.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.