Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Insuficienta cardiaca: cum o recunoasteti si cum o puteti ameliora

22 decembrie 2015
Share

Insuficienta cardiaca reprezinta incapacitatea inimii de a pompa suficient sange in corp la o presiune normala. Apare, de cele mai multe ori, din cauza slabirii muschiului inimii, iar acesta nu mai poate functiona corect. Acest fenomen apare in diferite afectiuni cardiace, precum boala arteriala coronariana, infarctul miocardic, cardiomiopatia si hipertensiunea arteriala.

Simptomele insuficientei cardiace pot aparea brusc (insuficienta cardiaca acuta), insa pot aparea si gradual (insuficienta cardiaca cronica). Daca aveti insuficienta cardiaca, simptomele pot fi absente sau de intensitate moderata pana la severa. In acelasi timp, acestea pot fi constante sau pot aparea si disparea. Simptomele din insuficienta cardiaca sunt in stransa legatura cu schimbarile ce apar la nivelul inimii si al intregului corp, iar severitatea depinde de cat de slabita este inima.

Simptomele insuficientei cardiace

  • Congestia pulmonara. O inima slabita cauzeaza acumularea de lichid la nivelul plamanilor. Acest fapt poate cauza senzatia de „lipsa de aer” in timpul exercitiilor fizice sau dificultati de respiratie cand sunteti in repaus. Congestia pulmonara poate determina si aparitia tusei uscate sau a respiratiei suieratoare.

  • Retentia de apa. O inima slabita pompeaza o cantitate mai mica de apa catre rinichi si cauzeaza retentia de apa. Aceasta se manifesta prin umflarea gleznelor, a picioarelor, abdomenului si cresterea in greutate. De asemenea, retentia de apa poate duce si la nevoia de a urina mai frecvent in timpul noptii, pe masura ce corpul incearca sa elimine lichidul in exces. Umflarea abdomenului poate cauza pierderea apetitului sau greata.

  • Ameteala, oboseala si slabiciune. Din cauza inabilitatii inimii de a pompa suficient sange catre organe si muschi, o cantitate mai mica de sange ajunge la acestea, ceea ce determina aparitia oboselii si slabiciunii. O cantitate mai mica de sange la nivelul creierului se poate manifesta prin ameteala sau confuzie.

  • Batai rapide si neregulate ale inimii. Inima bate mai rapid pentru a pompa suficient sange in corp. Acest fenomen poate cauza batai ale acesteia mai rapide si neregulate.

Daca aveti insuficienta cardiaca, puteti avea unul sau mai multe dintre aceste simptome sau niciunul. Unele dintre simptome se pot regasi si in leziuni mai severe ale inimii.

Cum puteti ameliora simptomele insuficientei cardiace?

insuficienta cardiaca

Iata cum puteti tine sub control simptomele insuficientei cardiace:

  • Mentineti echilibrul hidric. Medicul va poate cere sa tineti o evidenta a cantitatii de lichide pe care o consumati si a frecventei cu care urinati. Cu cat este prezenta o cantitate mai mare de lichid in corp, cu atat inima trebuie sa lucreze mai mult pentru a pompa lichidul in exces. Limitarea ingestiei de lichide la mai putin de doi litri pe zi ajuta la prevenirea reaparitiei simptomelor.

  • Limitati cantitatea de sare consumata. Sarea favorizeaza retentia de apa si, prin urmare, acumularea de lichide in exces.

  • Tineti greutatea corporala sub control. Trebuie sa observati ce greutate aveti fara excesul de lichide. Cantariti-va la aceeasi ora zilnic, de preferat dimineata, in haine de grosime (greutate) asemanatoare, dupa ce ati urinat si inainte de a manca.

     

    Tineti evidenta acestor valori intr-un caiet. Daca acumulati un kilogram intr-o zi sau 5 kilograme intr-o saptamana, mergeti la medic pentru a va ajusta tratamentul.

  • Monitorizati-va simptomele si luati medicamentele exact asa cum v-au fost prescrise.

    Mergeti imediat la medic daca apar simptome noi sau daca cele pe care le aveti deja se inrautatesc. Medicamentele folosite in insuficienta cardiaca favorizeaza pomparea sangelui, scad progresia bolii si previn retentia de lichide. Multe medicamente dilata sau relaxeaza vasele sangvine, pentru a scadea tensiunea arteriala.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Nota pentru articolul «Insuficienta cardiaca: cum o recunoasteti si cum o puteti ameliora»:4.60/ 5 (15 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.