Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Respirati greu si va simtiti obositi? Insuficienta cardiaca poate fi cauza

28 octombrie 2013
Share

Insuficienta cardiaca reprezinta principala cauza de spitalizare la persoanele peste 65 de ani. La acesti pacienti, inima nu isi mai poate indeplini satisfacator functia de pompa. Insuficienta cardiaca este etapa finala de evolutie a multor boli cardiace: boala cardiaca ischemica, infarctul miocardic, tulburarile de ritm cardiac, diverse cardiomiopatii (infectioase, toxice).

Totodata, este etapa finala de evolutie si a unor boli care au ca efect suprasolicitarea inimii (hipertensiunea arteriala, bolile valvulare, tiroidiene, renale, diabetul zaharat). Principalele simptome ale insuficientei cardiace constau in dispnee (respiratie dificila) progresiva, initial in timpul unui efort fizic, ulterior dispnee de repaus, tuse seaca, edeme la nivelul picioarelor. Pacientii prezinta crestere in greutate, ca urmare a retentiei de apa. Alte simptome: ametelile, oboseala, astenia fizica, palpitatiile, greata, scaderea apetitului. Pot aparea rapid (insuficienta cardiaca acuta) sau pe parcursul unei perioade de timp mai lungi (insuficienta cardiaca cronica).

Ecografia cardiaca este una dintre cele mai importante investigatii pentru diagnosticul insuficientei cardiace, prin care se pot vizualiza cavitatile, valvele si peretii inimii. Totodata, se pot masura o serie de parametri ai functiei cardiace, cum este fractia de ejectie (normal mai mare de 55-60%).

 

Cum se stabileste diagnosticul de insuficienta cardiaca?

Diagnosticul se stabileste de medic pe baza simptomelor, examenului clinic si investigatiilor de laborator si imagistice. Analizele de sange sunt necesare pentru a evalua functia renala si tiroidiana, nivelul colesterolului si prezenta anemiei. De asemenea, in sange se masoara nivelul unei substante numite peptidul natriuretic (BNP), care este crescut la pacientii cu insuficienta cardiaca.

 

Investigatii necesare

Sunt necesare ecografia cardiaca, radiografia toracica, electrocardiograma de repaus sau cu test de efort, iar uneori coronarografia, tomografia computerizata sau rezonanta magnetica nucleara cardiaca. Radiografia toracica indica dimensiunile inimii, dar si prezenta lichidului in jurul plamanilor sau inimii. Electrocardiograma inregistreaza impulsurile electrice de la nivelul inimii prin intermediul unor electrozi plasati pe torace. Testul de efort este foarte util pentru diagnosticul de boala cardiaca ischemica, intrucat inregistreaza electrocardiograma in timp ce bolnavul face un efort fizic (merge pe o bicicleta sau covor rulant). Coronarografia este o investigatie invaziva, prin care se introduce o substanta de contrast in arterele coronare care iriga muschiul cardiac, pentru a vizualiza fluxul de sange la nivelul lor.

 

Tratamentul insuficientei cardiace: medicamentos sau chirurgical

Principalele clase de medicamente folosite sunt inhibitorii enzimei de conversie, blocantii receptorilor de angiotensina, betablocantele, digoxinul, diureticele, vasodilatatoarele, blocantele canalelor de calciu. Interventiile chirurgicale utilizate in cazul pacientilor cu insuficienta cardiaca sunt by-pass, implantarea de cardiostimulatoare, montarea de proteze valvulare, transplantul cardiac.

Pacientul cu insuficienta cardiaca trebuie sa evite administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene, medicamentelor antiacide care contin sodiu, picaturile decongestionante nazale. Scopul tratamentului este de a ameliora calitatea vietii pacientilor.

Ca masuri generale de tratament, se recomanda renuntarea la fumat, mentinerea unei greutati corporale normale, scaderea consumului de sare, controlul tensiunii arteriale, colesterolului si diabetului zaharat, evitarea consumului de alcool, efort fizic in limita tolerantei. Tratamentul nu trebuie intrerupt, chiar daca pacientul se simte mai bine. Aceasta boala este de lunga durata, iar in majoritatea cazurilor nu poate fi vindecata.

 

Dr. Camelia Diaconu
Medic primar medicina interna
Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”

Nota pentru articolul «Respirati greu si va simtiti obositi? Insuficienta cardiaca poate fi cauza»:4.06/ 5 (17 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate