Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Infarct miocardic sau angina pectorala?

21 august 2018
Share

Infarctul miocardic este o urgenta medicala frecvent intalnita, care presupune blocarea fluxului sangvin a uneia sau mai multor artere coronariene catre un segment de miocard, consecinta fiind necrozarea tesutului.

De cele mai multe ori, cauza o reprezinta desprinderea unei placi ateromatoase localizate de-a lungul peretilor interni ai coronarelor, cu formarea unui tromb in jurul acesteia si obstruarea (astuparea) circulatiei sangvine, celulele miocardice fiind astfel private de oxigen. Capacitatea cordului de a functiona ca o pompa este direct influentata de extinderea afectarii miocardice.

Care este diferenta dintre infarctul miocardic si angina pectorala?

Foarte importanta este diferentierea clara intre infarctul de miocard si angina pectorala cu variantele acesteia. Astfel, exista:

  • Angina stabila, provocata de fluxul sangvin insuficient catre miocard, secundar unei diminuari de calibru a vaselor sangvine responsabile de irigarea tesutului cardiac. Din punct de vedere clinic, angina stabila se caracterizeaza prindurere precordiala (in zona inimii) ce dureaza de la 2 pana la 15 minute. Apare brusc in contextul unui efort, emotii puternice, dupa o masa copioasa sau secundar schimbarilor bruste de temperatura. Dispare la fel de brusc cum s-a instalat sau dupa administrarea de      coronaro-dilatatoare.
  • Angina instabila se caracterizeaza prin durere retrosternala mai severa si de durata mai lunga decat in cazul celei stabile, fiind declansata de un grad mai mic de efort. De asemenea, angina instabila poate aparea spontan, in timpul repausului (angina de decubit). Angina instabila neglijata poate evolua adesea catre un infarct de miocard, fiind astfel considerata o urgenta medicala cu necesitatea unui tratament intr-o unitate de terapie intensiva.

Diagnosticul de certitudine pentru infarct sau angina instabila se pune pe inregistrarea ECG (electrocardiograma) si dozarea enzimelor cardiace (troponina, CK-MB), acestea fiind eliberate in sange in momentul lezarii celulei cardiace (adica apar crescute doar in cazul unui infarct miocardic cert).

Simptomele infarctului variaza de la o persoana la alta

Simptomele care arata instalarea unui infarct miocardic sunt multiple si variate, cu mentiunea ca nu toate persoanele prezinta tabloul clasic, existand cazuri in care durerea nu este resimtita (de exemplu, persoanele bolnave de diabet, varstnicii si femeile). Aproximativ 2/3 dintre pacienti prezinta simptome prodromale cu cateva zile inainte de producerea infarctului, si anume:

  • Durere retrosternala;
  • Dispnee (respiratie ingreunata);
  • Fatigabilitate, stare generala de rau.

Durerea profunda, simptomul specific infarctului

Simptomul de baza, specific, al infarctului acut de miocard este durerea profunda, viscerala, prelungita ca durata, descrisa de pacienti de cele mai multe ori ca o „gheara in piept”, ce poate iradia in spate, maxilare sau bratul stang. De asemenea, pacientii mai pot prezenta senzatie de sufocare, agitatie, anxietate, paloare, transpiratii reci, ameteala, lesin, palpitatii, greata, varsaturi si senzatie de moarte iminenta. Tensiunea arteriala in cazul unui infarct este variabila, desi, in multe cazuri, se observa tendinta catre hipertensiune, daca nu se dezvolta socul cardiogen.

Infarctul miocardic se poate produce la orice ora, insa este mai frecvent intalnit in primele ore ale diminetii, acesta fiind momentul descarcarilor in sange a unor cantitati mai mari de adrenalina care pot contribui la ruptura placilor de aterom deja constituite.

Fumatul, hipercolesterolemia si HTA duc la infarctul miocardic

Pentru a preveni atat infarctul de miocard, cat si angina pectorala, trebuie evitata instalarea bolii coronariene cauzate de cele mai multe ori de aparitia placilor de aterom la nivelul peretilor interni ai coronarelor. Evitarea instalarii bolii coronariene si, ulterior, a unui infarct este posibila prin combaterea factorilor de risc reprezentati de:

  • Hipercolesterolemie;
  • Fumat;
  • Hipertensiune arteriala (HTA) neglijata terapeutic;
  • Diabet si un istoric familial de afectiuni cardiace.

Chiar si in cazul unei leziuni coronariene deja constituite, stoparea fumatului, scaderea in greutate, diminuarea valorilor colesterolului, tratamentul adecvat si atent urmarit de catre medic in cazul diabetului si hipertensiunii arteriale, efectuarea unei activitati fizice regulate si eliminarea pe cat posibil a stresului (sub toate formele acestuia) pot diminua considerabil riscul aparitiei unui infarct miocardic.

Dr. Alin Popescu,

Specialist medicina sportiva,

[email protected]

0726 777 137

Nota pentru articolul «Infarct miocardic sau angina pectorala?»:4.27/ 5 (11 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.