Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Acizii grasi Omega-3 asigura sanatatea inimii

9 martie 2011
Share

Odata cu inaintarea in varsta, cresc si riscurile legate de sanatate, de la problemele nutritionale (diabet, obezitate) sau cardiace la dereglarile functiilor cerebrale. Grasimile alimentare au o proasta reputatie, fiind asociate cu majoritatea afectiunilor. Cu toate acestea, trebuie inteles ca nu toate au efect nociv asupra sanatatii.

Grasimile, sursa de energie pentru organism
In ansamblu, grasimile reprezinta sursa de energie pentru organism (produc aproximativ de doua ori mai multa energie decat glucidele sau proteinele) si fac parte din membrana care inconjoara fiecare celula. Exista mai multe tipuri de grasimi, fiind clasificate in:
Grasimi saturate. Sunt solide si au provenienta animala (unt, smantana, untura etc.);
Grasimi mono-nesaturate. Sunt de origine vegetala si se afla predominant in stare lichida (uleiul de masline);
Grasimi poli-nesaturate. Pot proveni atat din surse animale, cat si vegetale (uleiul de peste si cel de floarea-soarelui). Exista doua tipuri de acizi grasi poli-nesaturati considerati esentiali pentru organism (Omega-3 si Omega-6).

Omega-3, esentiali pentru sanatate
Acizii grasi Omega-3 sunt esentiali pentru dezvoltarea si sanatatea organismului. Acestia trebuie furnizati prin aport alimentar, deoarece nu se sintetizeaza in organism. Sunt reprezentati de acidul alfa-linoleic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docohexanoic (DHA). Dintre acestia, ALA este cel mai important.

Previn aparitia bolilor cardiovasculare
Acizii grasi Omega-3 au numeroase proprietati, dintre care:
Stabilizeaza placa de aterom(principala proprietate);
Ajuta la prevenirea infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral si problemelor circulatiei periferice;
Stimuleaza reglarea schimburilor metabolice si scad colesterolul. Au proprietati antiagregante plachetare si, foarte important, antiinflamatoare (scad inflamatia, similar antiinflamatoarelor nesteroidiene, dar fara reactii adverse);
Au un rol crucial in dezvol¬tarea creierului la copii, atat in stadiul intrauterin, cat si dupa nastere. De asemenea, sporesc capacitatea de concentrare si ajuta la restabilirea echilibrului emotional.

O crestere cu doar 1% a cantitatii de Omega-3 in alimentatie reduce cu 40% riscul de infarct miocardic. Potrivit studiilor, consumul unei portii de peste gras (bogat in Omega-3), cel putin o data pe saptamana, reduce riscul aparitiei maladiei Alzheimer.

Uleiul de in, pestele, nucile, soia, spanacul, bogate in Omega-3
Doza zilnica recomandata de acizi grasi Omega-3 variaza in functie de varsta, sex, stare generala de sanatate, insa se incadreaza in intervalul 1,1-4 g. Sursele alimentare de Omega-3 sunt numeroase si la indemana: ulei de in sau rapita (8-12 g/100 g), peste (somonul, codul, tonul – 6 g/100 g), nuci si soia (6-7 g/100 g), conopida, broccoli, varza, spanac etc. O alta sursa importanta de acizi grasi Omega-3 o constituie in prezent algele marine.

Oboseala, problemele cardiovasculare, semne ale deficitului de Omega-3
Deficitul de acizi grasi Omega-3 afecteaza toate categoriile sociale, deoarece grasimile cele mai consumate in ziua de azi sunt cele saturate, existente in prajeli, alimente semipreparate, fast-food etc. Principalele simptome ale deficitului includ: oboseala, afectari ale memoriei, piele uscata, constipatie, unghii casante, modificari ale dispozitiei pana la depresie si tulburari cardiovasculare.

Alimentele bogate in Omega-3 trebuie consumate rapid
Acizii grasi Omega-3 sunt foarte susceptibili la expunerea necontrolata la factorii de mediu: lumina, apa, caldura, oxigen etc. De aceea, alimentele bogate in Omega-3 trebuie consumate rapid. Pentru o buna utilizare metabolica a acestor acizi, este necesar ca in sange sa se gaseasca o cantitate importanta de antioxidanti (vitaminele A, C, E, seleniu si zinc), asimilati din legume si fructe.

Excesul de Omega-6 favorizeaza aparitia bolilor inflamatorii si de inima
De asemenea, trebuie sa existe un raport optim acizi grasi Omega-6/acizi grasi Omega-3. Dezechilibrul in favoarea Omega-6 faciliteaza dezvoltarea multor afectiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul, bolile inflamatorii si autoimune, in timp ce concentratiile crescute de Omega-3 exercita efecte protectoare. In prezent, dieta occidentala este deficitara in Omega-3 si contine in exces Omega-6, astfel incat se ajunge la un raport Omega-6/Omega-3 de 15/1-16.7/1.

Dr. Alin Popescu,
Medic specialist medicina sportiva,
[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.