Termenul de „ateroscleroza” se refera la aparitia unor depozite de grasimi pe peretii vaselor de sange (arterelor). In timp, aceste depozite de colesterol si grasimi se transforma in placute de aterom care determina ingustarea arterelor si pierderea elasticitatii lor, cu scaderea fluxului de sange.
Factorii de risc sunt: istoricul familial de ateroscleroza (unul sau mai multi membri ai familiei afectati de boala), nivelurile crescute ale LDL-colesterolului in sange (colesterolul „rau”), hipertensiunea arteriala, fumatul, sexul masculin, diabetul zaharat, obezitatea, dieta bogata in grasimi, consumul excesiv de alcool, sedentarismul. Ateroscleroza afecteaza un procent foarte mare din populatie, este o boala care debuteaza in jurul varstei de 20 de ani si evolueaza pe parcursul anilor. Rigidizarea si ingrosarea arterelor este de obicei un proces de durata, de aceea, initial, nu exista niciun simptom.
Prevenirea aterosclerozei se poate realiza prin adoptarea unei diete sanatoase, cu evitarea grasimilor saturate si a zaharului, scaderea greutatii corporale, practicarea exercitiilor fizice, tratamentul corect al diabetului zaharat si al hipertensiunii arteriale.
Semne si simptome
Cand depozitele de grasimi de pe peretii vaselor cresc semnificativ, incep sa se manifeste complicatiile aterosclerozei:
- Accidentul vascular cerebral ischemic (AVC) – din placutele de aterom se pot desprinde mici fragmente. In jurul lor, se formeaza cheaguri de sange (trombi), care ajung prin intermediul circulatiei la nivelul creierului, blocand vasele de sange care alimenteaza cu oxigen creierul. In functie de dimensiunea zonei cerebrale afectate, apare paralizia, de obicei doar a unei jumatati a corpului (hemipareza).
- Boala cardiaca ischemica este consecinta ingustarii prin ateroscleroza a arterelor coronare care perfuzeaza inima, cu aparitia durerilor de tip angina pectorala si, in timp, a fenomenelor de insuficienta cardiaca. Daca placutele de aterom din arterele coronare se rup, pacientul face infarct.
- Boala arteriala periferica este cauzata de ateroscleroza arterelor care iriga membrele inferioare si se manifesta cu dureri la nivelul picioarelor, initial declansate in timpul mersului, ulterior si in repaus. Dupa ani de evolutie, se poate ajunge chiar la amputarea picioarelor cu gangrena.
- Hipertensiunea arteriala si insuficienta renala.
Care este tratamentul?
Odata formate, placutele de aterom nu pot fi indepartate medicamentos. Totusi, exista medicamente care le pot opri sau incetini cresterea, stabilizandu-le.
- Prima masura terapeutica este modificarea stilului de viata, prin adoptarea unei diete sanatoase, bogata in fructe si legume, exercitii fizice regulate, renuntarea la fumat.
- Medicamentele pentru scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale stopeaza progresia aterosclerozei, scazand riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
- Sunt disponibile la ora actuala si tehnici interventionale. Prin angiografie se insereaza un tub subtire printr-o artera de la mana sau picior, dirijat apoi pana la nivelul arterei blocate, permitand efectuarea angioplastiei sau introducerea unui stent, adica a unui dispozitiv minuscul care mentine artera deschisa. Prin chirurgia de bypass, se recolteaza o artera sanatoasa, de obicei de la nivelul piciorului, folosita apoi pentru „ocolirea” segmentului arterial blocat de placutele de aterom.
Dr. Camelia Diaconu
Medic primar medicina interna
Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”
va rog frumos..sa-mi spuneti ce tratament exista,pentru oprirea depunerilor de grasimi pe vasele de sange…ale mamei mele..care are si insuficienta renala..Va multumesc!
Buna ziua,
In principiu este nevoie de un tratament cu statine pentru a scadea colesterolul si implicit depunerea de grasime de la nivelul vaselor. Statinele pot fi administrate si la pacientii cu insuficienta renala insa in functie de stadiul acesteia (dumneavoastra nu precizati nimic de stadiul bolii). Va recomand sa mergeti la medic pentru a face analize si pentru a incepe un tratament hipolipemiant sub atenta indrumare a acestuia.
Dr. Alin Popescu
Se poate verifica daca s-au depus grasimi pe peretii arterelor si grosimea stratului? Multumesc!
Buna ziua,
Se poate verifica cu ajutorul ecografiei Doppler de artere carotide.
Dr. Alin Popescu
As vrea sa stiu daca o femeie de 83 de ani poate suporta o asemenea operatie…care e riscul in procente, mai ales cand aceasta are si BPOC,i sa acos colecistul, valva bicupsida nu se inchide complet cand trebuie, stenoza aortica, insuficienta ventriculara stanga