Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Ateroscleroza sau rigidizarea arterelor: cauze si tratament

5 mai 2023
Share

Termenul de „ateroscleroza” se refera la aparitia unor depozite de grasimi pe peretii vaselor de sange (arterelor). In timp, aceste depozite de colesterol si grasimi se transforma in placute de aterom care determina ingustarea arterelor si pierderea elasticitatii lor, cu scaderea fluxului de sange.

Factorii de risc pentru ateroscleroza sunt: istoricul familial (unul sau mai multi membri ai familiei afectati de boala), nivelurile crescute ale LDL-colesterolului in sange (colesterol „rau”), hipertensiunea arteriala, fumatul, sexul masculin, diabetul zaharat, obezitatea, dieta bogata in grasimi, consumul excesiv de alcool, sedentarismul. Ateroscleroza afecteaza un procent foarte mare din populatie, este o boala care debuteaza in jurul varstei de 20 de ani si evolueaza pe parcursul anilor. Rigidizarea si ingrosarea arterelor este de obicei un proces de durata, de aceea, initial, nu exista niciun simptom.

Prevenirea aterosclerozei se poate realiza prin adoptarea unei diete sanatoase, cu evitarea grasimilor saturate si a zaharului, scaderea greutatii corporale, practicarea exercitiilor fizice, tratamentul corect al diabetului zaharat si al hipertensiunii arteriale.

Ateroscleroza – semne si simptome

Cand depozitele de grasimi de pe peretii vaselor cresc semnificativ, incep sa se manifeste complicatiile aterosclerozei: 

  • Accidentul vascular cerebral ischemic (AVC) – din placutele de aterom se pot desprinde mici fragmente. In jurul lor, se formeaza cheaguri de sange (trombi), care ajung prin intermediul circulatiei la nivelul creierului, blocand vasele de sange care alimenteaza cu oxigen creierul. In functie de dimensiunea zonei cerebrale afectate, apare paralizia, de obicei doar a unei jumatati a corpului (hemipareza).
  • Boala cardiaca ischemica este consecinta ingustarii prin ateroscleroza a arterelor coronare care perfuzeaza inima, cu aparitia durerilor de tip angina pectorala si, in timp, a fenomenelor de insuficienta cardiaca. Daca placutele de aterom din arterele coronare se rup, pacientul face infarct.
  • Boala arteriala periferica este cauzata de ateroscleroza arterelor care iriga membrele inferioare si se manifesta cu dureri la nivelul picioarelor, initial declansate in timpul mersului, ulterior si in repaus. Dupa ani de evolutie, se poate ajunge chiar la amputarea picioarelor cu gangrena.
  • Hipertensiunea arteriala si insuficienta renala.

Care este tratamentul pentru ateroscleroza?

Odata formate, placutele de aterom nu pot fi indepartate medicamentos. Totusi, exista medicamente care le pot opri sau incetini cresterea, stabilizandu-le.

  • Prima masura terapeutica este modificarea stilului de viata, prin adoptarea unei diete sanatoase, bogata in fructe si legume, exercitii fizice regulate, renuntarea la fumat.
  • Medicamentele pentru scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale stopeaza progresia aterosclerozei, scazand riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
  • Sunt disponibile la ora actuala si tehnici interventionale. Prin angiografie se insereaza un tub subtire printr-o artera de la mana sau picior, dirijat apoi pana la nivelul arterei blocate, permitand efectuarea angioplastiei sau introducerea unui stent, adica a unui dispozitiv minuscul care mentine artera deschisa. Prin chirurgia de bypass, se recolteaza o artera sanatoasa, de obicei de la nivelul piciorului, folosita apoi pentru „ocolirea” segmentului arterial blocat de placutele de aterom.

Dr. Camelia Diaconu

Medic primar medicina interna

Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”

Nota pentru articolul «Ateroscleroza sau rigidizarea arterelor: cauze si tratament»:4.50/ 5 (14 voturi)
#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.