Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Hipertensiunea arteriala: tratament

11 aprilie 2014
Share

Un mod de viata nesanatos creste riscul aparitiei hipertensiunii arteriale. Este o afectiune care poate duce la aparitia unor complicatii severe, precum accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca sau renala. Scopul tratamentului este de a scadea tensiunea arteriala si de a proteja organele vitale (inima, creierul si rinichii).

Tratamentul antihipertensiv se asociaza cu scaderea riscului de accident vascular cerebral (cu aproximativ 35-40%), infarct miocardic (cu 20-25%) si insuficienta cardiaca (cu peste 50%). Insa tratamentul medicamentos nu este suficient pentru controlul tensiunii arteriale, fiind necesare si alte masuri de modificare a stilului de viata. Pentru a preveni aparitia hipertensiunii arteriale, primele masuri sunt legate de schimbarea stilului de viata: adoptarea unei diete sanatoase, renuntarea la fumat, exercitii fizice regulate.

 

Tratamentul hipertensiunii arteriale: schimbarea stilului de viata

Urmatoarele masuri sunt utile pentru scaderea hipertensiunii arteriale:

  • Scaderea greutatii corporale in cazul persoanelor supraponderale sau obeze, prin consumul unor alimente sarace in calorii si grasimi;
  • Renuntarea la fumat;
  • Hipertensiunea arteriala: tratamentAdoptarea unei diete sanatoase, cea mai recomandata fiind dieta mediteraneeana, bogata in legume, fructe, lactate degresate, cu putine grasimi saturate. 5 portii de legume si fructe diferite consumate zilnic pot fi utile pentru mentinerea unei tensiuni arteriale normale si scaderea in greutate. O portie poate fi reprezentata de un bol mic de salata, un fruct de marime medie (mar, portocala, para sau banana), doua fructe mai mici (prune, caise), o felie de mango sau ananas, un pahar de 150 ml suc de fructe sau legume, ori o lingurita de fructe uscate.
  • Reducerea cantitatii de sare din dieta la mai putin de 1,5 g/zi in cazul pacientilor hipertensivi si persoanelor varstnice. Adultii sanatosi ar trebui sa isi limiteze consumul de sare la mai putin de 2,3 g/zi (aproximativ o lingurita). Trebuie evitate condimentele care contin multa sare. Se recomanda folosirea celor naturale: piper, marar, patrunjel, oregano, cimbru etc. Trebuie acordata atentie si continutului de sodiu din alimentele conservate, congelate, muraturi, mezeluri, sosurile din comert, ketchup, chipsuri, covrigei, paine.
  • Reducerea consumului de alcool.
  • Exercitii fizice regulate: mers pe jos cel putin 30 minute pe zi, 5 zile/saptamana. Tipurile de activitati fizice recomandate sunt gradinaritul, utilizarea scarilor in locul lifturilor, mersul pe bicicleta, mersul pe jos la cumparaturi daca distanta nu este foarte mare. De asemenea, masina ar trebui parcata cat mai departe de destinatie, pentru a creste distanta de mers pe jos. Este foarte important ca aceste exercitii fizice sa fie facute progresiv ca intensitate, mai ales daca organismul nu este obisnuit cu efortul fizic. Se incepe cu 10-15 minute de exercitii fizice usoare, cum ar fi plimbarea pe jos sau mersul pe banda, urmand sa se creasca intensitatea si durata pana la 30 de minute zilnic. Un organism neantrenat supus unui efort fizic intens prezinta riscul aparitiei unor evenimente nedorite. Indiferent de tipul exercitiului fizic efectuat, daca apar ameteli sau dureri in piept, acesta trebuie oprit. Este preferabil ca orice persoana sedentara sau supraponderala sa efectueze un control medical inainte de a incepe un program de exercitii fizice, care ar trebui sa includa masurarea tensiunii arteriale. Inotul este un sport recomandat pacientilor hipertensivi. 30 de minute de inot duc la scaderea cantitatii de adrenalina din circulatie si la relaxarea vaselor de sange, ceea ce ajuta la scaderea frecventei cardiace si a tensiunii arteriale.

Aceste masuri generale de modificare a stilului de viata nu numai ca scad tensiunea arteriala, dar cresc si eficienta medicamentelor antihipertensive la persoanele care au deja hipertensiune.

 

Dr. Camelia Diaconu
Medic primar medicina interna
Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.