Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Insuficienta mitrala apare la un sfert dintre pacientii cardiovasculari

8 august 2023
Share

Mortalitatea prin bolile cardiovasculare a atins cote alarmante la nivel mondial. Romania se situeaza pe locul trei in lume in ceea ce priveste decesele cauzate de boli cardiovasculare, cu peste 60% din totalul deceselor. Unul dintre factorii de risc este insuficienta cardiaca, boala care afecteaza aproximativ 2% din populatia tarii noastre.

Imbatranirea populatiei este unul dintre motivele pentru care numarul cazurilor de boli cardiovasculare este in continua crestere. La nivel european, sunt circa 22 milioane de bolnavi cu insuficienta cardiaca (IC), incidenta si prevalenta acesteia crescand pe masura inaintarii in varsta. Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciaza ca in 2050 numarul cazurilor de insuficienta cardiaca la persoanele cu varste cuprinse intre 70 si 80 de ani se va dubla.

Insuficienta mitrala duce la palpitatii si dispnee

In tara noastra, bolile valvulare afecteaza si femeile, si barbatii deopotriva. Lipsa unor registre nationale face ca incidenta lor sa nu fie cu adevarat cunoscuta. Se stie insa ca bolile valvulare sunt din ce in ce mai frecvente.

Unul dintre defectele valvulare il constituie insuficienta mitrala. Aceasta consta in inchiderea incompleta in sistola a valvulelor mitrale, dand voie sangelui sa refuleze din ventriculul stang in atriul stang. Refluxul sistolic produce dilatarea atriului stang si, cu timpul, dilatarea si hipertrofierea ventriculului stang prin efortul suplimentar pe care-l face.

Insuficienta mitrala este, de fapt, un defect de inchidere a valvulei mitrale in sistola, ceea ce antreneaza un reflux de sange din ventricul in auriculul stang. Cand este afectata de insuficienta mitrala, inima stanga incepe sa munceasca mai mult pentru a elimina sangele care refuleaza spre auricul. Cu timpul, apare insuficienta cardiaca stanga. O perioada insa afectiunea nu se manifesta.

Pentru ca la inceput insuficienta mitrala nu are simptome specifice, pacientul poate sa se confrunte mult timp cu insuficienta cardiaca mitrala, fara sa stie acest lucru. In timp, ea evolueaza prin oboseala si palpitatii la efort, respiratie ingreunata in activitate.

Semnele insuficientei cardiace stangi apar mai tarziu. In absenta unui tratament adecvat, apar semnele insuficientei cardiace drepte. De asemenea, una dintre complicatiile insuficientei mitrale este endocardita (boala care consta in inflamarea endocardului din cauza unor agenti virotici sau microbieni).


Pacientii pot trai 20 de ani fara sa stie ca sunt bolnavi

Bolnavul cu insuficienta mitrala trebuie sa tina un regim alimentar fara sare si sa limiteze, pe cat posibil, activitatile fizice si tratamentele medicamentoase. De asemenea, conduita terapeutica impune:

In caz de dispnee (respiratie greoaie) este indicat un diuretic care sa combata supraincarcarea vasculara, pulmonara si edemele. Pentru a creste forta contractiilor cardiace si pentru a regulariza ritmul cardiac, se administreaza digitalicele. Uneori se recomanda anticoagulantele care impiedica formarea cheagurilor de sange. Chirurgia vasculara mitrala nu este avuta in vedere decat atunci cand exista o jena la efort sau cand ventriculul stang este puternic dilatat. Inainte de aparitia dispneei se recomanda reducerea activitatilor cotidiene, in timp ce, in faza acuta, se impune internarea in spital cu repaus la pat. Pacientii pot trai cu insuficienta mitrala timp de 20 de ani, chiar mai mult, fara sa prezinte simptome deranjante. Cu cat este depistata mai devreme, cu atat boala are o pondere mai mare de tratare.

In cazul in care insuficienta mitrala este descoperita in faza incipienta si este tratata inainte de a se instala o alterare ireversibila a functiei ventriculare stangi, boala poate fi tinuta sub control. Astfel, speranta de viata creste considerabil.

Se estimeaza ca un sfert dintre pacientii care se prezinta la sectiile de chirurgie cardiaca au o anomalie a valvei mitrale.

Text: Ionela Chircu
Consultant: dr. Mihaela Nedelcu, medic de familie

Nota pentru articolul «Insuficienta mitrala apare la un sfert dintre pacientii cardiovasculari»:3.25/ 5 (4 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.