Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Colesterolul si inflamatia: un duo periculos in bolile cardiovasculare

Dr. Diaconu Camelia, medic primar boli interne, specialist cardiologie, International Pediatric and Family Medical Clinic, Pipera-Voluntari, www.familyclinic.ro, tel.: 0374 200 300
25 septembrie 2023
Share
Colesterolul si inflamatia: un duo periculos in bolile cardiovasculare

Un nivel crescut al colesterolului in sange este cunoscut ca factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Ce se stie insa mai putin este faptul ca, asociata unui colesterol crescut, inflamatia contribuie la formarea si cresterea in dimensiuni a placilor de aterom la nivelul vaselor de sange.

In aceste conditii, contribuie la aparitia infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral de tip ischemic. Aproximativ jumatate dintre evenimentele cardiovasculare apar la oameni cu un nivel normal al colesterolului in sange, ceea ce sugereaza ca exista si alti factori implicati in aparitia acestora. O serie de studii au incriminat inflamatia ca factor de risc, alaturi de colesterol. Inflamatia reprezinta raspunsul organismului la o infectie si consta in eliberarea de celule sangvine albe (leucocite) si de anumite substante in sange, care incearca sa lupte impotriva infectiei.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Hepafort. Contribuie la scăderea colesterolului, detoxifierea ficatului, protejarea şi regenerarea celulelor hepatice.

Inflamatia, factor de legatura

Modificarile inflamatorii joaca un rol esential in aparitia aterosclerozei, alaturi de colesterol, in special alaturi de LDL-colesterol (colesterolul „rau”), care se depune pe peretii interni ai arterelor. Aceste depozite de colesterol de pe peretii arterelor antreneaza un raspuns inflamator ce determina cresterea in dimensiuni a placilor de aterom. In evolutie, placile de aterom se pot rupe, cu aparitia unor cheaguri de sange care obstrueaza (astupa) arterele si a infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral. Se pare ca inflamatia reprezinta factorul de legatura dintre hipercolesterolemie si multe dintre bolile cardiovasculare. Avand in vedere acest aspect, este importanta evaluarea prezentei inflamatiei in organism, prin masurarea nivelului unor substante eliberate in sange, ca raspuns la inflamatie.

4 alimente contra inflamatiei din artrita reumatoida

Proteina C reactiva, indicator de risc cardiovascular

O substanta prezenta in sange, proteina C reactiva, reprezinta unul dintre markerii eliberati de celule in timpul unui proces inflamator. Masurarea acesteia poate fi utila pentru evaluarea riscului de boli cardiovasculare. S-a constatat ca exista o legatura directa intre nivelul proteinei C reactive si riscul cardiovascular: cu cat proteina C reactiva este mai mare, cu atat riscul de infarct miocardic sau accident vascular este mai mare. De aceea, in practica de rutina se utilizeaza masurarea in sange a proteinei C reactive inalt sensibile (hsCRP) ca indicator de risc cardiovascular.

Un nivel al proteinei C reactive inalt-sensibile mai mare de 3 mg/L este asociat unui risc cardiovascular crescut. De aceea, de cele mai multe ori, in aceasta situatie se recomanda un tratament mai agresiv pentru factorii de risc cardiovascular.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita. Este recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Colesterolul si inflamatia: un duo periculos in bolile cardiovasculare

Optiuni terapeutice

Statinele sunt medicamente folosite pentru tratamentul hipercolesterolemiei, ce pot reduce si nivelul proteinei C reactive in sange. De altfel, sunt cunoscute efectele pleiotropice ale statinelor care, pe langa scaderea colesterolului seric, au si rolul de a stabiliza placile de aterom deja formate si de a impiedica ruperea lor. Alaturi de tratamentul medicamentos pentru scaderea riscului cardiovascular se recomanda si anumite masuri generale:

  • Evitarea sedentarismului. In consecinta, efectuarea de exercitii fizice regulate;
  • Mentinerea unei greutati corporale normale;
  • Renuntarea la fumat;
  • O dieta sanatoasa, cu evitarea consumului crescut de grasimi animale, zaharuri etc.

Alimentele cu eticheta „fara colesterol” pot fi inselatoare, fiindca pot contine, de fapt, grasimi saturate si trans care, odata ajunse in organism, sunt convertite in colesterol „rau”. Specialistii sustin ca si un aport de 2% de grasimi trans se traduce printr-o crestere de nu mai putin de 20% a nivelului de colesterol „rau”.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.