Revista care te menține sănătos

Nutriție

4 alimente contra inflamatiei din artrita reumatoida

18 aprilie 2016
Share

Persoanele cu artrita reumatoida sufera adesea de inflamatie si durere ce apar mereu odata cu aceasta boala. Desi nu exista o dieta speciala care sa vindece artrita reumatoida, exista anumite alimente care reduc inflamatia.

Si, datorita faptului ca aceste alimente sunt sanatoase (fructe, legume, cereale integrale, ulei de masline, peste), acestea va pot aduce buna-dispozitie. 

Dieta mediteraneana 

Persoanele cu artrita reumatoida au un sistem imunitar ce ataca articulatiile. Acest fenomen cauzeaza aparitia inflamatiei cronice, rigididatii si a durerii. Dieta mediteraneana, ce include ulei de masline, peste, legume verzi si alte legume, poate ameliora inflamatia. Acest lucru este benefic pentru intreg corpul.

Intr-un studiu efectuat pe femeile cu artrita reumatoida, cele care au urmat o dieta bazata pe stilul mediteranean timp de doua luni au avut o durere si regiditate de intensitate mai mica. In plus, s-a observat si o imbunatatire a sanatatii generale, comparativ cu persoanele care nu au urmat o dieta de acest tip. 

Pestele 

Unele grasimi, in special acizii grasi omega-3, amelioreaza inflamatia. In plus, acestea scad colesterolul „rau” (LDL) si trigliceridele, atunci cand sunt folosite in locul grasimilor trans sau cele saturate. Nivelul crescut de LDL colesterol si de trigliceride (grasimile din sange) creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Artrita reumatoida afecteaza sanatatea inimii si, din acest motiv, este necesar sa urmati o dieta care ofera protectie. 

Somonul, heringul, sardinele si ansoa reprezinta cele mai bune surse de omega-3. Somonul are cea mai mare cantitate de omega-3. Nu gatiti pestele prea mult, deoarece se poate distruge mai mult de jumatate din cantitatea de omega-3. In loc sa prajiti pestele, este recomandat sa-l faceti la cuptor sau sa-l fierbeti, pentru a pastra grasimile sanatoase. Este recomandat sa consumati peste cel putin de doua ori pe saptamana. 

Daca nu va place pestele, nucile, uleiul de canola si boabele de soia sunt, de asemenea, bogate in acizi grasi omega-3. Daca nu vreti sau nu va place sa consumati aceste alimente, intrebati medicul in legatura cu anumite suplimente. 

Alimentele colorate 

Exista o metoda sigura pentru a afla daca aveti un aport suficient de nutrientii de care aveti nevoie: consumati fructe si legume in diverse culori. Afinele, pepenele rosu, morcovii, spanacul, ceapa – toate sunt benefice sanatatii generale. Substantele naturale ce dau culoare fructelor si legumelor reprezinta niste antioxidanti puternici. 

Cerealele integrale 

alimente-artrita-2Atunci cand consumati alimente integrale in loc de cele procesate (de exemplu, orez brun in loc de cel alb), puteti scadea nivelul proteinei C-reactive, un semn de inflamatie din corp. La persoanele cu artrita reumatoida, nivelul crescut al proteinei C-reactive poate cauza o exacerbare a acesteia. Uneori, proteina C-reactiva este monitorizata pentru a urmari evolutia artritei reumatoide sau a tratamentului.

Pastele integrale si paine graham contin seleniu, un antioxidant. Unele persoane cu artrita reumatoida au un nivel mai scazut de seleniu in sange. Alt avantaj pe care il aveti atunci cand consumati fibre este fatul ca acestea controleaza apetitul. Acest lucru va ajuta sa mentineti o greutate corporala normala, fara a avea presiune in plus asupra articulatiilor. 

Uleiul de masline 

O substanta naturala continuta de uleiul de masline opreste producerea unei substante care cauzeaza inflamatia. Antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirina, ibuprofenul) reduc inflamatia prin acelasi mecanism. Uleiul de masline trebuie sa fie extra-virgin. Acesta provine din prima presare a maslinelor si are cel mai mare continut de aceste substante benefice.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Sursa: webmd.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.