
In fiecare zi, o inima normala se contracta de aproximativ 100.000 de ori, la o rata regulata intre 60 si 100 de batai pe minut. La adult, o rata mai rapida de 100 de batai pe minut se numeste tahicardie.
Multi oameni experimenteaza batai rapide si tranzitorii ale inimii (tahicardie sinusala), ca raspuns normal la o activitate fizica intensa, stres, anxietate sau consumul unor alimente sau bauturi care contin cofeina. Tahicardia sinusala apare, de asemenea, la pacientii cu afectiuni tiroidiene (hipertiroidism, in care nivelurile hormonilor tiroidieni sunt crescute), la cei cu febra inalta sau ca urmare a unor efecte secundare ale unor medicamente (de exemplu, epinefrina din decongestionantele nazale).
Forme mai severe de tahicardie tind sa apara la persoanele cu boli de inima, cum ar fi tulburarile de conducere a impulsului electric (aritmiile), defectele congenitale, anomaliile valvelor inimii sau boala coronariana, precum si la cei cu afectiuni cronice de plamani. De asemenea, tahicardiile pot sa apara la un pacient care a suferit un infarct de miocard.
Cand inima bate prea repede, camerele inferioare ale inimii (ventriculii) nu au suficient timp sa se umple cu sange. Prin urmare, nu pot pompa suficient sange catre organele corpului.
Simptome
Principalul simptom al tahicardiei il reprezinta palpitatiile, adica senzatia ca inima bate prea repede. Cu cat tahicardia este mai grava, cu atat simptomele sunt mai severe. Mergeti la medic daca aveti oricare dintre simptomele enumerate, in plus fata de palpitatii:
senzatia de cap gol, ameteala sau lesin; senzatia de lipsa de aer; durere toracica; oboseala marcata; anxietate severa; transpiratii reci; greata.
Tipuri de tahicardie
Fibrilatia atriala – inima bate prea repede si neregulat. Necesita tratament si poate creste riscul de accident vascular cerebral.
Tahicardia paroxistica atriala – apare spontan, incepe si se termina brusc. Inima bate repede, dar regulat. Acest tip de tahicardie este foarte neplacut, insa, de obicei nu inseamna ca aveti o problema cardiaca severa.
Tahicardia si fibrilatia ventriculara – inima bate prea repede si nu mai pompeaza suficient sange. Aceste tipuri de tahicardii pot evolua sever si necesita tratament imediat.
Stabilirea diagnosticului
Medicul va revizui istoricul medical al pacientului si va face un consult medical complet. Pentru a evalua tahicardia, se va efectua o electrocardiograma sau EKG, analiza care masoara activitatea electrica a inimii in repaus. Uneori, medicul va monitoriza activitatea inimii cerand pacientului sa mearga pe o banda rulanta sau pe bicicleta (EKG de efort) ori sa poarte un EKG numit monitor Holter, pentru a vedea activitatea inimii in timp ce isi desfasoara activitatile zilnice obisnuite.
In functie de rezultatul examenului fizic, pot fi necesare si alte teste, cum ar fi cele de sange, pentru verificarea hormonilor tiroidieni, ecocardiografia, pentru identificarea anomaliilor valvulelor inimii sau coronarografia, pentru afectiuni ale vaselor inimii.
Tratamentul tahicardiei
Tratamentul depinde de cauza si tipul tahicardiei. De obicei, tahicardia sinusala nu necesita alt tratament decat cel specific afectiunii de baza, cand aceasta exista. Tahicardia paroxistica atriala poate raspunde la cateva manevre simple pe care medicul le va explica (de exemplu, specialistul va solicita pacientului sa isi tina respiratia pentru un minut, sa bea apa rece etc). Pentru celelalte tipuri de tahicardie, medicul poate prescrie medicamente care sa incetineasca bataile inimii si care trebuie luate continuu.
Daca tahicardia este severa sau are originea in ventriculi, este nevoie de tratament in urgenta: fie medicamentos, fie se va aplica un soc electric (electroconversie) pentru a stimula inima sa-si reia ritmul normal. Pentru cazurile severe si rezistente de tahicardie ventriculara se poate implanta chirurgical un dispozitiv de defibrilare, care sa ajute la mentinerea unei rate normale.
La persoanele in varsta sau la cei cu boala de inima este foarte important ca tratamentul tahicardiei sa se realizeze in primele ore, deoarece o rata rapida prelungita poate duce la afectarea functiei inimii, cu aparitia complicatiilor.
Intrebari care trebuie adresate medicului
Ce teste trebuie facute pentru a afla care este cauza tahicardiei?
Cat de severa este tahicardia?
Care sunt sansele de a face un infarct de miocard?
Ce tratament recomanda?
Care sunt efectele secundare ale medicamentelor?
Modalitati de prevenire a tahicardiei
Cea mai buna metoda de prevenire este adoptarea unui stil de viata sanatos. Acesta inseamna: mentinerea unei greutati optime; consumul de alimente sanatoase; practicarea unei activitati fizice in mod regulat; renuntarea la fumat; evitarea stimulentelor, de exemplu, cofeina; controlul medical periodic dupa varsta de 40 de ani.
EU AM 27 DE ANI SI ACU 6 LUNI AM SUFERIT O TAHICARDIE (AM FOST CONVERTIT CHIMIC) LA URGENTE ,DAR CE MA INGRIJOREAZA CEL MAI TARE ESTE CA ASISTENTA CARE ERA ACOLO MI-A SPUS CA NU VOI TRECE DE VARSTA DE 30 DE ANI A ZIS CA VB „DIN EXPERIENTA” ….ERAM FUMATOR DAR CAND AM PATIT ASTA DIN ZIUA RESPECTIVA NU AM MAI FUMAT
Este o totala aberatie, ceea ce vi s-a spus. Probabil aveti TPSV ( tahicardie paroxistica supraventriculara), este bine ca ati lasat fumatl, crize probabil veti mai face, insa nu este vorba in nici un caz de deces.
Dr.Alin Popescu
Buna ziua,am 12 ani si am fost diagnosticata cu tahicardie(mi-am facut EKG si mia iesit bun)dar am 3 luni decand ma chinui sa scap am fost de 3 ori la medicul de familie si degeaba,simt ca nu am aer,obosesc,am ameteli,am palpitatiile mari.Am tensiunea 10,6,iar pulsul inimi 115bpm.Va roggggg mult ajutati-ma nu stiu ce sa mai fac am o teama cumplita.
am uitat sa mentionez ca atunci cand vine seara am o teama foarte mare si daca mi-ati putea spune ce tratament sa iau vas fi fffff recunoscatoare,dar unul care sa dea roade.Multumesc!
Buna seara,
De cele mai multe ori tahicardia sinusala este cauzata de diverse alte patologii. Lista bolilor ce prezinta in tabloul lor accelerarea ritmului cardiac cu valorii de peste 100 de batai pe minut este lunga insa va sfatuiesc sa eliminati doua dintre ele (cauze frecvente de tahicardie sinusala) si anume hipertiroidia si anemia. Cu alte cuvinte mergeti la un laborator de analize si faceti o hemograma la care se adauga un bilant tiroidian (fT4, T3 si TSH). Cu rezultatele acestor analize mergeti la medicul dumneavoastra pentru interpretare si pentru recomandarile de rigoare in cazul in care se depisteaza o hipertiroidie sau o anemie. Ambele patologii pot fi corectate cu tratament atent urmarit de catre medic. In alta ordine de idei ar fi bine sa evitati cafeaua si tigarile (in cazul in care fumati) deoarece acestea pot provoca si intretine tahicardia sinusala. In ce priveste teama dumneavoastra cred ca ar fi bine pentru moment sa mergeti sa vorbiti cu un psiholog pentru a elucida cauza exacta a acestor atacuri de panica.
Dr. Alin Popescu
ia seara inainte de culcare un Nitrazepam
anxietate
nu trebuie sa te iei dupa o simpla asistenta,,,,mai are multe de invatat…sanatate multa
Buna,sunt Cristina si am fost dignosticata cu tahicardie,cu o rata a batailor inimii de 105 ,tensiune 12,7.Am 33 de ani iar acest dignostic a fos pus de un medic ginecolog .Medicatia consta in 3 pastile de Aspacardin pe zi .Credeti ca acest medic ,care nu prea este in specialitate ,nu sa cam grabit sa dea asemenea diafnostic in conditiile in care nu este specialist ?Ba mai mult ,a mai gasit ceva probleme la ficat si rinichi iar 3 retete cu cate 4 tipuri de medicamente mi-au fost prescrise sa le iau toate odata .Ce parere aveti?A era sa uit ,anticonceptionalele sunt cele care mi-au facut tot raul acesta .Cu bine ,astept pareri .
Daca doriti un raspuns mai avizat, va trebui sa consultati un medic cardiolog. in orice caz Aspacardinul rau nu va face.
O vizita la cardiolog va va lamuri.
Dr. Alin Popescu
Timp de 3 saptamani ma deranjeaza unele palpitatii, inima bate normal doar ca la 2min. sau jumatate de ora,ma refer iregulate, imi dau niste batai mai puternice . Am facut ECG si nu mi-a iesit nimic rau , la fel analizele la sange sunt bune. Ce poate fi si ce pot face altceva pentru a detecta ce am?
ECG-ul suprinde bataile anormale doar in momentul in care se produc. Probabil faci niste extrasistole atriale care pot fi cauzate de mai multi factori cum ar fi cafea, tigari etc. Daca esti totusi foarte ingrijorat iti recomand un consult la medicul cardiolog care eventual iti va pune un Holter ECG ( un aparat montat pe tine- de mici dimensiuni, pe care-l porti 24 de ore si care poate surprinde extrasistolele respective exact in momentul producerii)
Dr.ALin Popescu
Sal am exact aceiasi problema ca si tine dar nu fumez nici nu beau alcool
tensiunea imi este buna 110/60mmHg iar pulsul este inte 90 si 110 regulat.ce e de facut???
Tensiunea este in limite bune( desi cam mica- depinde si de varsta dumneavoastra- daca suntei o perosana tanara este bine), insa pulsul este un pic cam mare. Depinde si ce ati facut inainte de a va masura aceste valori: ati baut bauturi cu cofeina, ati fumat, ce activitati ati avut. Nu se poate pund eun diagnostic doar pe o singura masurare a unor valori ale tensiunii arteriale si pulsului si mai ales daca nu ne dezvaluiti daca aveti ceva simptome. Daca sunteti ingrijorat, va sugerez o vizitala medicul de familie care va stabili daca aveti nevoie de consultul unui medic cardiolog.
Dr. Alin Popescu
Eu am avut o criza,200 batai /min si mi-am pierdut cunostinta timp de 3 min,iar tensiunea a fost 140/80
Am 24 de ani,am fost la cardiolog saptamana aceasta si mi-a spus ca inima mi-e complet sanatoasa.ECG-ul arata 107bpm,acesta fiind ritmul batailor in permanenta in cazul meu.De multe ori mi se intampla sa ametesc,am perioade cand inima ma inteapa ..si ce ma deranjeaza cel mai tare e faptul ca la stres simt ca nu-mi mai pot controla respiratia…Ma intreb daca diagnosticul medicului a fost pus corect..
Buna ziua,
Inima bate in mod normal cu o frecventa cuprinsa intre 60 si 100 de batai pe minut. O frecventa cardiaca peste 100 de batai pe minut (cum este si cazul dumneavoastra) reprezinta o accelerare a ritmului cardiac ( tahicardie sinusala). Cauze de accelerare a frecventei cardiace in cazul unei persoane tinere ca dumneavoastra ar putea fi anxietatea, stresul zilnic, anemia,febra, deshidratarea,durerea si eforturile fizice mari. De asemenea cosumul de alcool, tutun si cafea in exces pot determina cresterea pulsului peste valoarea de 100 de batai pe minut. Nu trebuie uitata patologia tiroidiana-hipertiroidia-care reprezinta o productie de hormoni tiroidieni in exces ce influenteaza rata batailor cardiace cu aparitia tahicardiei.
Nu cred ca este vorba despre un diagnostic gresit insa pentru a elimina toate dubiile cred ca este bine sa efectuati un set de analize care sa cuprinda o hemograma completa si hormonii tiroidieni cu interpretarea analizelor de catre un medic.
Dr. Alin Popescu
Buna seara,
Multumesc pentru raspuns.Urmeaza sa imi fac mai multe analize.Din fericire nu sunt fumatoare,cafeaua nu imi place,am incercat de cateva ori sa beau cafea,insa am vazut ca imi face mai mult rau..drept urmare nu ma mai ating de ea.Singurele cauze ce pot ramane in picioare momentan sunt oboseala si stresul..dupa analize voi vedea daca nu exista si alte cauze.
buna, si eu fac tahicardie din cauza hipertiroidismului am noduli pe tiroida si imi este teama de operatie..intrebarea este de ce imi este rau la mirosul de cafea? ametesc imi provoaca agitatie caldura in corp in special imi ard obrajii si imediat incep pulsatiile neregulate
Buna ziua,
Cafeaua este un neuroexcitant. Chiar si asa consumul de cafea ar trebui sa va faca rau si mai putin mirosul acesteia. Cred ca disconfortul pe care il acuzati la mirosul de cafea nu are legatura cu hipertirodia.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua ! Am 26 de ani si pulsul meu ajunge si la 130-140 bpm. Probil ca asta mi-a declansat si atacurile de panica. De cate ori mi-a fost rau , transpiratii reci amorteli din cap pana in picioare , la urgenta au considerat ca nu am nimik dupa un simplu ekg.
Am aflat ca poate fi asta de la un medic cu totul si cu totul de alta specialitate. Ce este de facut. In crize tensiunea mea este mica in general si pulsul f mare.
Vorbeste cu un specialist si spune-i ca vrei sa iti monteze un holter EKG. Costa cam 1 milion dar merita. Poate fi periculos daca nu tratezi si nu vezi exact despre ce e vorba. Pana atunci evita stressul si cafeaua , odihneste-te si incearca sa respiri adanc si sa tusesti daca simti ca te iau iar fibrilatiile…
Buna ziua,
Tahicardia sinusala sau cresterea pulsului peste 100 de batai pe minut nu este o aritmie ci un raspuns al organismului la diferite situatii. Fumatul, stresul, cafeaua si consumul excesiv de alcool pot creste pulsul peste valoarea de 100 de batai/minut. De asemenea alte cauze de tahicardie sinusala sunt: febra, anemia, deshidratarea, hipertiroidia, cat si o multitudine de afectiuni cardiace ca bolile valvulare, miocardita, infactul miocardic etc. Pe langa aceste cauze trebuie amintite si o serie de medicamente ce pot determina tahicardie ca neurolepticele, hormonii tiroidieni, antidepresivele si medicamentele vasodilatatoare. Avand in vedere ca ekg-ul este in limite normale este putin probabail ca tahicardia sa fie determinata de o problema cardiaca. Pentru e exclude in mod cert o afectiune cardiaca va sfatuiesc sa faceti o ecografie cardiaca. De asemenea va sfatuiesc sa va dozati hormonii tiroidieni (TSH, T3, T4) pentru a exclude o afectiune tiroidiana. Eliminarea unei anemii se face foarte usor prin efectuarea unei hemograme.
Dr. Alin Popescu
Hey. As vrea sa sesizez o greseala de scriere de la domeniul „Simptome”.
> „Obseala” paste, e posibil sa nu sesizeze greseala. De altfel as vrea sa va multumesc (farmaciata) pentru articol, mi-a fost de ajutor !!
-Andrei
buna ziua am 19 ani si am fost la medic pt niste vizite medicale…mi-a zis ca am tahicardie,tensiunea a fost 130 cu 80..ar putea fi provocata aceasta tahicardie din cauza medicamentelor pe care le luam atunci(in urma cu 2 zile),am luat eurespal,diclotard 100mg,fromilid 500,luam cate 1 din fiecare la un interval de 12 ore
am uitat sa precizez ca pana acum nu am simtit nimic la inima,dar de cand iau tratamentul de mai sus am inceput sa simt dureri in partea inimii,sa am palpitatii si sa respir mai greu
Buna ziua,
Este foarte posibil ca aparitia tahicardiei, a palpitatiilor cat si a durerilor in piept sa fie secundar inceperii tratamentului mentionat de dumneavoastra. Atat Eurespalul cat si Fromilidul prezinta ca efecte adverse tahicardia sinusala care poate disparea in urma scaderii/ajustarii dozelor de catre medic. Va sfatuiesc sa va adresati medicului pentru a discuta cu dansul fie despre schimbarea acestor 2 medicamente fie despre ajustarea dozelor pentru ca simptomele sa dispara.
Dr. Alin Popescu
va multumesc pt raspuns
Buna ziua
Am 20 de ani si am fost diagnosticata cu Tahicardie…inainte sa incep a avea simptomele tahicardiei (palpitatii,lipsa de aer,oboseala,oftat,ameteli) am avut o perioada de aprox 1 luna in care am fost foarte ingrijorata si stresata…cred k p sistem nervos am devzoltat aceasta afectiune…am fost la control si in urma unui EKG si a unei ecografii cardiace mi s’a spus k am tahicardie insa nu mi s’a prescris nici un medicament,mi s’a spus k pot lua un Extraveral in momentele in care am palpitatii mai puternice….sunt intr’aderadevar o fire panicoasa,anxioasa si emotiva….vreau sa stiu dak in momentele in care am palpitatii exista riscul unui stop cardiac sau al unui infarct?
Buna ziua,
Nu trebuie sa va faceti griji in ce priveste posibilitatea aparitiei unui infarct sau a unui stop cardiac. Cel mai bine ar fi bine sa aflati cauza acestei tahicardii sinusale. Multi tineri prezinta palpitatii acestea putand fi puse pe seama consumului abuziv de cafea cat si datorita fumatului. In cazul in care beti cafea ar fi bine fie sa consumati cafea fara cofeina fie sa reduceti cantitatea. Daca fumati trebuie sa va lasati. Pe langa tahicardia cauzata de situatiile stresante sau conflictuale exista si tahicardia cauzata de diverse probleme medicale dintre care va mentionez hipertiroidia care poate genera un tablou simptomatologic extrem de variat cu tahicardie, agitatie, scadere ponderala. Pentru a exclude aceasta varianta va sfatuiesc sa mergeti la un laborator pentru a doza hormonii tiroidieni (mai exact fT4, T3 si TSH). Rezultatul acestor analize poate fi interpretat de catre medicul de familie sau cel mai bine de un endocrinolog.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua!
Claudia, 40 ani
De ceva vreme sufar de tahicardie sinusala, am fost la cardiolog si nu mi-a dat nici un tratament. Mi-a spus sa-mi fac hemoleucograma, Ca, Mg, colesterol, pentru tiroida (nu mai stiu cum se numesc). Toate analizele au iesit bine (colesterolul e putin peste limita-219). Azi noapte am facut o „criza” in sensul ca am avut 138 batai/minut si TA 120/80 in general am cam 100/70. Am fost la urgenta si mi s-a facut EKG, apoi mi-au dat ijectabil metoprolol (daca am retinut bine) si m-am intors dupa o ora cu puls 98. Azi m-a durut toata ziua in zona cervicala.
Saptamana viitoare sunt programata la cardiolog, a spus ca o sa imi puna un Holter.
Care e roblema care ma intriga, pe EKG scrie la diagnostic:
– extrem tachycardia,
– IVCD (Intraventricular Conduction Block)
– Suspect Lateral Infarction? (I)
E ceva grav?
Multumesc!
Buna ziua,
EKG a fost interpretat si de un medic? va intreb asta pentru ca exista aparate care uneori imprima pe buletinul cu inregistrarea un asa zis rezultat care nu este insa si cel corect. Va recomand sa faceti dozarile homonale pentru tiroida deoarece patologia tiroidiana (si mai exact hipertiroidia) se asociaza frecvent cu tahicardie sinusala.
Dr. Alin Popescu
sufar de tahicardie si este o senzatie tare neplacuta sa simti cum iti bate inima atat de repede imi vine sa o iau la fuga cateodata
Buna ziua,
Evitati pe cat posibil situatiile stresante, noptile nedormite, consumul excesiv de cafea, ciocolata, tutun. Daca persista tahicardia mergeti la medic pentru investigatii suplimentare.
Dr. Alin Popescu
vreau sa va intreb un amanunt important ciocolata si cacaua sunt excitante puternice in cazul tahicardiei sinuzale multumes astept un raspuns andrei
Buna ziua,
Cosumul frecvent de ciocolata, cafea si cacao poate fi considerat ca un factor excitant si de intretinere in ceea ce priveste tahicardia sinusala.
Dr. Alin Popescu
multumesc ptr raspuns dumnule dr.popescu as avea inca o intrebare sa v-o adresez am auzit la aceasta boala de care sufar de 7 ani tahicardie sinuzala este foarte importanta alimentatia , ce vreau sa va intreb, care sunt legumele si fructele bogate in potasiu pentru organismul nostru cei care suntem suferinzi de aceasta boala ? multumesc mult inca o data sanatate multa va doresc
Buna ziua,
Legumele bogate in potasiu sunt: spanacul, sfecla, fasolea verde, mazarea, soia si ciupercile. In ceea ce priveste fructele bogate in potasiu acestea sunt: bananele, stafidele, curmalele, capsunile si pepenele (atat galben cat si verde).
Dr. Alin Popescu
offff de 3 zile am asa ceva simnt ca imi sare inima din piept nu tot timp dar de 5,6 ori pe zii cam ce ar trebui sa fac?
Buna ziua,
In aceasta situatie ar trebuie sa mergeti la medic pentru efectuarea unei electrocardiograme. De asemenea simptomatologia dumneavoastra poate fi legata de o situatie stresanta la care ati fost expus in ultima vreme (job stresant, stat mult la servici), de o suparare, de lipsa somnului (ar trebui sa dormiti 8h pe noapte) sau de abuzul de cafea sau tutun. Incercati pe cat posibil sa evitati situatiile enumerate anterior si sa mergeti la medic pentru a face un control.
Dr. Alin Popescu
va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi sufar de tahicardie sinuzala de 9 ani , in prezent am 24 de ani in ultima vreme mai exact de vreo patru luni ,au reaparut acele senzatii insuportabile am mers la urgenta mi-sa facut toate analizele ekg mi-a iesit ekg aproape normal un puls pe min de 135 tensiunea12cu6 nu sufar cu tiroida am facut si analize pentru dozare a hormonilor nu consum excitante cafea, tigari, cacaua ,ciocolata sau alcool nu am un serviciu stresant nu pierd noptile si totusi am dureri mari ce intrebari am :ESTE NORMAL CA LA ACEASTA BOALA SA AM INTEPATURI FOARTE PUTERNICE APROAPE ZILNIC IN ZONA INIMI? SI CE CALMANTE IMI RECOMANDATI SA IAU SAU CE TRATAMENT CA MEDICI LA CARE AM FOST AU O SUSPICIUNE CA AR FII O ASECTIUNE CAUZATA DE SISTEMUL NURO VEGETATIV ,daca vrei sa ma credeti nu mi-sa prescris nici un trament s-au ceva calmante sa ma simt cat de cat mai bine VA MULTUMESC MULT si astept un raspuns cat mai sincer . costel bucuresti
Buna seara,
Avand in vedere cele relatate de dumneavoastra cred ca ar fi bine sa mergeti la un cardiolog pentru efectuarea unui Holter EKG ( acesta permite o inregistrare EKG continua pe parcursul a 24-48 de ore prin intermediul unui aparat portabil). Inregistrarea continua are ca avantaj surprinderea posibilelor modificari care pot scapa inregistrarii obisnuite. De asemenea in urma consultului cardiologic se va putea stabili un tratament adecvat ce va putea rezolva atat tahicardia cat si durerile din piept. Va sfatuiesc sa monitorizati atent periodicitatea durerilor, frecventa aparitiei lor in decursul unei saptamani, daca exista factori care le declanseaza (de ex. efortul fizic) sau factori care le calmeaza, toate acestea trebuind prezentate medicului cardiolog.
Dr. Alin Popescu
buna ziua am tahicardie sinuzala de 7 ani merg la consult periodic nu am probleme cu tensiunea arteriala o am in limite normale13 cu4 ce vreau sa intreb se poate insela egk-ul avand in vedere ca nu a aparut nici o modificare tinand cont de un lucru ca in acesti sapte ani nu am urmat nici un tratament de specialitate de cand a debutat boala o luna de zile mi-sa prescris betaloc zok100 mg si am simtit o scadere uimitoare de buna a pulsului nu cosmul excitante de nici un fel ma refer la tigari cafea cola sau ciocala neagra si totusi am un puls constant 125 pe min si cate odata ma dureri mai ales noaptea ,nu sufar cu tiroida o ultima intreb am auzit ca aceasta boala are un debut si un sfarsit progresiv mai exact, ce inseamna sfarsitul progresiv ca debutul il stiu multumesc mult elena 26 de ani cluj
Buna seara,
Este putin probabil ca inregistrarea electrocardiografica (ekg-ul) sa se insele in privinta diagnosticului. In ceea ce priveste ultima intrebare cred ca informatia este una gresita deoarece in cadrul acestei boli nu este vorba despre nici un sfarsit progresiv. Va sfatuiesc ca pe viitor sa nu va mai bateti capul cu toate prostiile auzite din diverse surse deoarece daca va incredeti in astfel de baliverne fataliste va faceti mai mult rau decat bine. Va recomand ca pe viitor sa intrebati medicul daca ceva va este neclar si sa nu mai pierdeti vremea cu informatii eronate.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua…de cateva zile trec printr-un stres continuu,noaptea nu prea pot dormi bine,am niste palpitatii teribile, de multe ori chiar si noaptea. Bataile inimii, de cele mai multe ori, depasesc 130/min. Cafea beau fosrte rar, dar fumez. E grav? Va multumesc
Buna ziua,
Nu este grav insa toate aceste stari prin care treceti sunt extrem de suparatoare si trebuie investigata cauza lor in cazul in care persista o perioada mai lunga de timp. Va sfatuiesc sa reduceti pe cat posibil situatiile stresante (de la servici sau din viata personala) si mai ales sa renuntati la fumat deoarece fumatul, cafeaua si consumul excesiv de ciocolata pot intretine simptomatologia dumneavoastra. In cazul in care palpitatiile si pulsul peste 100 batai/minut persista o perioada mai lunga de timp va sfatuiesc sa va adresati unui medic pentru a face o electrocardiograma si cateva analize de sange in urma corora se va putea preciza cauza simptomatologiei dumneavoastra.
Dr. Alin Popescu
buna ziua as avea si o intrebare si va rug sa ma lamuriti am 23 de ani si am o tahicardie sinuzala de 7 ani aproare cu un puls de 125-135 bpm tensiune 13 cu4 urmez un tratement de curand cu betaloc zok 100 mg o pastila seara intrebarea este legate de doza. Nu este prea puternica avand in vedere ca nu am si alte probleme cardiace si sunt o persoana tanara?si mai am o intrebare, Este adevarat ca beta-blocantele scade foarte multe tensiunea chiar daca nu ai probleme cu ea ? multumesc mult si multa sanatate va doresc
Buna ziua,
Tratamentul beta blocant a fost indicat in cazul dumneavoastra pentru a scadea in mod eficient pulsul. Avand in vedere ca pulsul dumneavostra in general este in jurul valorii de 120 bpm este clar ca 100 mg Betaloc-zok nu este o doza mare ci dimpotriva ati avea nevoie de mai mult. In alta ordine de idei va sfatuiesc sa faceti o evaluare a functiei tiroidiene (TSH, FT4) pentru a vedea daca nu cumva tahicardia dumneavoastra este intretinuta din cauza unui exces de hormoni tiroidieni. Nu aveti de ce sa va faceti griji in ce priveste administrarea de beta blocant si posibila scadere de tensiune, mai ales ca dumneavoastra stati pe tensiuni sistolice de 14 mm Hg. Avesti grija sa nu depasiti aceasta valoare.
Dr. Alin Popescu
buna seara dumnule dr Popescu am revenit cu niste precizari in cazul am efectual analiza ptr testetarea de hormoni tiroidieni sunt limite normale ce as vrea sa ma lamuriti ,din relatarea dumneavostra asupra diagonisticului meu mi-a spus sa am grija asupra tensiuni sistolice care este in momentul asta de 14 mmHg ,mai exact ce inseama ca nu prea ma pricep la temeni medicali ,si inca o intrebare ceaiul de macese este indicat sau imi face rau? eu beau des si dasta va intreb. sanatate multa
Type your reply…Buna ziua,
In cazul unei tensiuni de 120/60 mm Hg prima valoare de 120 se refera la tensiunea sistolica si a doua la cea diastolica. Ceea ce trebuie dumneavoastra sa urmariti este sa nu depasiti valoarea de 140/80 mm Hg. In cazul in care constatati ca la masurarea repetata a tensiunii arteriale valorile depasesc 140/80 mm Hg trebuie sa va adresati unui medic pentru a depista cauza acestei cresteri tensionale cat si pentru inceperea unui tratament. Puteti sa consumati cu incredere ceai de macese.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua,
Numele meu este Romulus Iosifescu si sufar de tahicardie „de cand ma stiu”. Acum am 44 de ani, de 2,5 ani am lasat fumatul, alcool beau ocazional, cafea nu mai beau de 7 ani, ciocolata consum rareori. Adineaori aveam tensiunea 129/85 mmHg si pulsul de 89 BPM, aflandu-ma intr-o stare linistita. Bataile prea rapide ale inimii mele m-au preocupat intotdeauna, unul dintre diagnostice apartinand unui anume profesor de la Institutul inimii din Cluj fiind „Cord Hiperkinetic”. As dori detalii in legatura cu acest diagnostic si sfatul Dvs. personal in legatura cu ceea ce ar trebui sa fac in continuare.
Va multumesc
Buna seara,
Un puls de 89 bpm nu reprezinta tahicardie sinusala. Chiar si asa notiunea de cord hiperkinetic nu este o afectiune in adevaratul sens al cuvantului acest lucru referindu-se la faptul ca inima bate ceva mai repede in special in conditii de efort fizic, stres, emotii, etc. Este foarte bine ca ati renuntat la fumat, cafea si ciocolata si este de preferat sa le evitati si pe viitor. De asemenea va sfatuiesc sa va dozati hormonii tiroidieni (fT4, T3 si TSH-pentru a evita o patologie tiroidiana fiind cunoscut faptul ca unul din semnele de hipertiroidie este tahicardia).
Dr. Alin Popescu
buna ziua, am avut un episod de tahiaritmie SV cu palpitatii cu ritm rapid si regulat ,aceste episoade se intampla la 7 zile ,urmez tratament cu betalok 50mg una pe zi,analizele sant bune nu stiu din ce cauza fac asta ,va multumesc
Buna seara,
Cauzele unei tahiaritmii sunt multiple si complexe. Tratamentul pe care il urmati este unul corect. Chiar si asa daca episodul se mai repeta va sfatuiesc sa mergeti de urgenta la medic. Si nu in ultimul rand evitati cafeaua, ciocolata, oboseala, schimbarile bruste de temperatura si stresul (atat cat este posibil).
Dr. Alin popescu
Salut , am si o nelamurire , am 14 ani , si de vreo 2 ani .. oricand ma enervez sau cand sunt pus sub stres * teze ,teste ,examene* simt inima cum imi bate foarte puternic , si chestia asta incepe brusc , si se termina lafel de brusc , si de obicei dureaza intre 20 de minute si o ora .. si nu stiu de ce .. + ca am Hemofilie A Tip Sever .. poate asta agrava cu ceva problema cu inima ?! Tin sa precizez ca nu am vizitat nici un doctor , vreau sa stiu daca imi puteti da un sfat . Si inca o chestie care am uitat sa o precizez , in copilarie , am luat foarte mult Predninson , ca si anti-inflamator ,pentru hematoame in articulatiile memdelor inferioare.
Multumesc Anticipat,
Andrei.
Buna ziua,
Tahicardia de care povestesti apare in contextul emotiilor puternice lucru de care este foarte dificil sa scapi avand in vedere ca esti o fire emotiva (cand vine vorba de teze/teste). Pentru a inlatura insa orice alta cauza nu ar fi rau sa mergi la medicul curant pentru un consult si o serie de analize uzuale (cu atat mai mult cu cat ai antecedente medicale serioase). Faptul ca simti cum inima iti bate mai repede nu este legat de hemofilie.
Dr. Alin Popescu
farmacia inimii catena :P:D:))
asi vrea sa va itreb ?am facut o tahikardie de200bm exact la 24 de ore dupa nastere care nu a fost oprita decit prin electrosoc,dupa 5 ore ma apucat iarasi de data acea mi sa oprit dupa ce mi sa administrat o injectie intravenala la 20 min cind ma pregateau sa imi faca iar electrosoc mau trimis imedeat la alt spital unde am stat la sectia unde ierau cei cu infarturi mi sau facut investigati tomograf miau iesit ok inima miau spus ca nu are nimic problema ieste de la socu electric mi sa marit si deacea imi tr mai multe batai,miau stabilit medicamentatia care ieste lopresor 100mg de 2 ori pe zi la inceput luam de 3 ori pe zi dupa 1 an mi leau redus la 2pe zi .intrebarea mea ieste asa ieu locuiesc de 10 ani in grecia si acum vreau sa revin de tot acas si nu stiu cum se numeste medicamentu in ro am incercat la citeva farm si nu lam gsit puteti sa ma ajutati sa aflu cum se numeste in ro?
Buna seara,
Medicamentul de care specificati se numeste Metoprolol. Avand in vedere ca va stabiliti inapoi in Romania cred ca este bine sa fiti in evidenta unui medic cardiolog la care sa mergeti periodic pentru controale.
Dr. Alin Popescu
buna seara, am 17 ani si de 3 luni de zile am nijte batai „lipsa” … am fost luata de salvare de 2 ori din aceasta problema..probabil m.am si panicat deoarece aveam senzatia k se opreste inima..si culmea e ca de cate ori am fost la urgente mi s.au facut o gramada de ekg si traseu si nu mi.a iesit nici.o bataie lipsa in acel moment nu am avut…. am fost pana si la ecografie la inima mi sa spus la fel k nu am nimic…deoarece tot nu am avut pe moment cand am fost investigata.. 3 zile nu le.am mai avut..acum vad ca mi.au aparut iar si e o senzatie foarte neplacuta iti taie rasuflarea cand apare acea bataie „lipsa” ..spuneti.mi si mie ce sa mai fac ca nu mai stiu…imi e fff teama sa nu fac infarkt sau alte boli…….
buna seara am 25 d ani si am observat k atunci knd ma duc la medic sa mi
se ia tensiunea am pulsul fosrte mare doar atunci knd mi se ia
tensiunea cred k am tahicardie va cer parerea pt k am anumite zile p
luna knd ma simt foarte bn si doar cateva zile cand cred k am crize de
tahicardie va cer parerea..este vorba de tahicardie cu panica sau c??iarasi cateodata la efort mai mi se intampla dar nu mereu..ce poate fi
Buna ziua,
Este foarte posibil sa fie vorba de sindromul halatului alb sau mai pe intelesul tuturor frica de medic care poate induce cresterea puslului sau chiar a tensiunii. Nu trebuie sa va faceti griji deoarece acest lucru nu reprezinta o boala. Faptul ca sunteti mai emotiva si ca sunt anumite situatii care va provoaca panica si implicit cresterea pulsului nu necesita tratament, insa daca aceste atacuri de panica devin din ce in ce mai frecvente ar fi bine sa va consultati cu un psiholog. In ceea ce priveste efortul este normal sa creasca pulsul in momentul in care se practica o activitate fizica.
Dr. Alin Popescu
Si eu patesc la fel .Imi creste f tare tensiunea si pulsul.Cat ai la medic cand mergi?
Buna ziua, vreau sa va spun ca daca aveti probleme cu inima, daca vreti sa consultati un specialist, pentru binele dumneavostra va sfatuiesc sa il OCOLITI pe doctorul Zdrenghea (si dr Rosu )din Cluj, spitalul de recuperare, cel care se considera un maareee specialist dar care nenoroceste oamenii si dupa aceea vorbeste flegmatic cu ei. Mamei mele i s-a facut o ablatie la acest asa-zis medic iar acum are 3 tipuri de fibrilatie!!!!! In timpul operatiei mergea la voia intamplarii, intreband-o pe mama mea daca sa ii cauterizeze canalul care considera el ca trebuie cauterizat sau nu, mama mea era constienta iar el se plinba cu acea sonda prin inima. Dupa operatie i-a spus ca e ca lozul in plic si ca nu toata lumea se face bine, dar nu a specificat asta de la bun inceput, inainte de a o opera!!! Apoi i-a cerut 7000 euro ca sa scape de fibrilatii dar a spus ca nu e sigur ca va reusi operatia si, evident exista si riscul unui deces. Omul asta face experimente pe pacienti!!!!!!
constantin, 15 ani si am avut o criza de genul, am facut breakdance in soare, fara apa la indemana (mentionez faptul ca breakdance-ul este un efort imes un sport ce necesita foarte multa forta) inainte de a face asta am dormit aproximativ 40 de minute, nu am baut cafea, seara pe la ora 12, 2 pahare de cola…. Intamplarea a fost cam asa: Pe la ora 1 dupamasa m-am pus in maini, dupa care m-am ridicat in picioare, ma lovit o ameteala puternica, m-am pus jos si inima mea batea undeva la 170-180 de bpm. Inima pulsa de parca dorea sa iese din mine, speriat, nestiind ce se intampla, m-am intins 1 minut pe spate sa vad daca imi trece, nu a trecut, a continuat si am mers pe jos la spital la aprox 1 km departare. Am facut analize si multe altele, insa de atunci simt o ameteala in cap si muschii mei sunt slabiti (sunt culturist) cand urc scarile pana la etajul 3 sunt obosit, inainte de asta urcam ca vantul fara nici o treaba…..
Nu stiu de ce dintr-o data am palpitatii insa am fost la medic si mi-a spus sa sunt sanatoasa dar nu stiu care e cauza acestor palpitatii si ce ar trebui sa fac??…
Buna ziua,
Palpitatiile pot ascunde de multe ori alte afectiuni motiv pentru care de cele mai multe ori sunt necesare analize de sange si investigatii amanuntite pentru a putea depista cauza. Va recomand sa va dozati hormonii tiroidieni.
Dr. Alin Popescu
buna seara am si eu o intrebare am fost diacnosticata cu tahiccardie sinusala degete lipocrotice am 32 de ani as vrea sa stiu se ia anumite treatamente ptr acesta boala?sau daca este grava?
Buna ziua,
De cele mai multe ori tahicardia ascunde alte afectiuni asa incat va recomand inainte de a incepe un tratament sa mergeti la medic pentru investigatii suplimentare.
Dr. Alin Popescu
De ceva timp am unele probleme cu inima.Astfel, apar palpitatii fara o explicatie anuma. tensiunea e buna, aproximativ 12/7. Aceste palpitatii apar, din ce am constatat dupa ce mananc si pe fond emotional. Crize de tahicardie am mai avut, destul de rar, 2,3 ori pe an. Varsta este de 41 ani. De asemenea obisnuiesc sa iau sedocalm. Poate fi vorba de o problema digestiva, care sa cauzeze tulburarile de ritm cardiac? De exemplu, refluxul gastro-esofagian, asta avand in vedere ca am si o gastrita. Palpitatiile resimtite sunt sub forma unor extrasistole, adica batai neregulate ale inimii.
Buna seara,
Cred ca ar fi bine sa mergeti la un cardiolog pentru efectuarea unui ECG. In urma acestuia si a alrot analize se va putea stabili cu exactitate cauza palpitatiilor.
Dr. Alin Popescu
Am 17 ani, si de mai bine de doi cred ca am ceva cu inima sau chiar cu plaminii. In timp ce fac exercitii fizice(chiar si destul de usoare) cit si dupa, bataile inimii si respiratia mi se accelereaza brusc. Credeti ca ar fi tahicardie, sau poate mai am si vreo afectiune la plamini, care-mi provoaca agravari la inima?
La doctor inca nu am fost, pina acum jumatate de an nu am atras atentia la aceasta problema.
Astept cu nerabdare un raspuns in acest sens, va multumesc anticipat.
Buna ziua,
Orice om care face efort resimte o crestere a pulsului (bataile inimii) si accelerarea respiratiei. Pentru a exclude o posibila afectiune cardiaca va sfatuiesc sa mergeti la un cardiolog pentru efectuarea unei electrocardiograme si a unei ecografii cardiace.
Dr. Alin Popescu
Buna seara.de o buna perioada inima mea nu imi da pace.imi bate puternic iar in pat pot sta sau pot dormi doar pe partea stanga pt ca simt ca imi taie respiratia si am un disconfort in pat.ca o tuse .uneori simt goluri de la inima.care ar fii cauza.mentionez ca in urma cu 2 ani am facut un set de analize in italia dar mi-au spus ca nu e nimic.intre timp si-au facut aparitia alte stari fata de atunci.multumesc
Buna ziua,
Simptomatologia dumneavoastra indica necesitatea unui consult cardiologic amanuntit (EKG, ecografie cardiaca, etc). Chiar daca totul a fost ok in urma cu 2 ani nu inseamna ca in acest timp nu s-a putut intampla ceva. Mergeti cat mai repede la medic.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua !
Numele meu este Maria-Minodora.
Pe data de 01.04.15 am prima criza de batai rapide ale inimii, am inhalat AEROCORTIN pt o bronsita spastica timp de 5 saptamani de 3 ori pe zi pe baza de Cortizon si o injectie de Cortizon – este posibil sa am astma, am luat 7 ani antidepresiver MUTAN pna vinerea trecuta cand m-a luat salvarea la Spital cu pulsul de 170, mi-au faccut EKG , analize de sange si ecografie, mi-au spus ca -mi lipseste NATRIUM si CHLORATUM si sa renunt la antidepressive, mi-au prescris calmante pe sistem nervos, trimitere la psihiatru, sa merg la un cardiolog !
Nu am facut analizele pt hormonii tiroidieni ?
Este posibil ca Cortizonul sa-mi fi dereglat hormonii tiroidieni ?
Astept un raspuns ?
Cu stima si respect
MARIA
Buna ziua,
Nu este obligatoriu ca tratamentul pe care l ati luat sa deterioreze functia tiroidiana. Oricum ar fi bine sa faceti niste teste pentru verificarea acesteia (TSH, FT4, ATPO) si sa mergeti la cardiolog si psihiatru.
Dr. Alin Popescu
Bate tare inima si an crize 200batai
Buna ziua,
Mergeti de urgenta la medic.
Dr. Alin Popescu