Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Facem sport când avem probleme cu inima?

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
26 aprilie 2022
Share
Facem sport când avem probleme cu inima?

Sedentarismul este unul dintre princialii factori de risc pentru apariţia problemelor cardiovasculare. Studii recente au demonstrat că lipsa efectuării unei activităţi fizice poate creşte riscul apariţiei bolilor de inimă cu până la 50%.

Factorii de risc cardiovascularsunt: dieta bogată în grăsimi saturate, diabetul zaharat tip 2, hipertensiunea arterială, valorile crescute ale colesterolului seric, fumatul, obezitatea, istoricul familial de boli cardiovasculare. În acest sens, exerciţiile tip aerobic pot ajuta la prevenirea problemelor de sănătate. Mai mult, prin mişcare veţi putea să vă controlaţi greutatea, iar acest aspect va avea efecte pozitive asupra valorilor glicemice şi ale colesterolului seric. În pofida tuturor beneficiilor descrise, atragem atenţia asupra faptului că persoanele care se ştiu cu afecţiuni cardiace trebuie să fie prudente în timpul antrenamentului, întrucât îşi pot agrava boala de fond.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita, recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Evaluarea cardiologică completă, obligatorie

Efectuarea exerciţiilor fizice este un real ajutor pentru multe persoane, însă există cazuri în care sunt necesare prudenţa şi moderaţia. În următoarele situaţii trebuie să fiţi atenţi atunci când doriţi să începeţi un sport:

  • când medicul a indentificat mai mulţi factori de risc cardiovascular;
  • dacă aţi suferit un infarct miocardic sau vă ştiţi cu alte probleme cardiovasculare;
  • dacă nu aţi mai practicat o activitate fizică de foarte mult timp.

Persoanele care au probleme cardiovasculare pot efectua o activitate sportivă, însă numai după o evaluare cardiologică completă. Medicul este cel care va putea să spună cu certitudine dacă sunteţi apt pentru a face sport. Totodată, acesta vă poate recomanda ce fel de activitate fizică aveţi voie să practicaţi şi frecvenţa antrenamentelor.

Încălzire înainte de orice activitate

Dacă aţi primit acordul medicului pentru a începe o activitate sportivă, recomandarea noastră este de a demara orice antrenament cu o perioadă de încălzire. Nu începeţi prin a face exerciţii dificile, deoarece în acest fel vă puteţi pune în pericol. Mai mult, cei care prezintă afecţiuni cardiovasculare pot începe o activitate sportivă într-un centru specializat, sub atenta îndrumare a unui specialist, pentru a evita situaţiile neplăcute. Dacă aveţi senzaţia că antrenamentul fizic vă oboseşte sau la finalul acestuia nu vă simţiţi bine, luaţi legătura cât mai repede cu medicul curant.

sport, probleme cu inima, factorii de risc cardiovascular, durerea in piept, palpitatii, exercitii fizice,

Semne care anunţă o tulburare cardiacă în timpul efortului

Vă prezentăm cele mai comune simptome care pot anunţa o tulburare cardiacă în timpul efectuării unei activităţi sportive. În acest fel, veţi putea recunoaşte rapid o posibilă problemă (ceea ce impune întreruperea efortului şi anunţarea medicului).

  • Disconfortul resimţit în zona pieptului poate să anunţe un posibil infarct miocardic. Durerea ca o „gheară” şi presiunea în zona retrosternală sunt descrise ca fiind cele mai comune simptome ale persoanelor care suferă de inimă. Dacă resimţiţi orice fel de disconfort în zona pieptului în momentul antrenamentului, atunci trebuie să întrerupeţi imediat activitatea fizică şi să mergeţi la medic cât mai repede;
  • Respiraţia anevoioasă este un alt simptom care poate apărea în cazul celor care suferă de inimă şi fac efort fizic. Aceasta se poate asocia şi cu durerea în piept;
  • Activitatea fizică nu trebuie să vă provoace niciodată ameţeli. Dacă aveţi senzaţia că nu vă puteţi controla mişcările şi resimţiţi ameţeală, atunci este clar că problema cardiovasculară de fond a fost agravată de activitatea fizică;
  • Palpitaţiile şi tulburările de ritm cardiac sunt alte acuze care pot interveni în cazul în care faceţi sport şi suferiţi de afecţiuni cardiovasculare. Dacă simţiţi că inima vă bate neregulat, opriţi imediat antrenamentul şi mergeţi la medic pentru a vedea despre ce este vorba.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.