Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Anotimpul rece creeaza probleme cardiacilor 2

15 ianuarie 2001
Share

Temperaturile scazute din acest sezon cauzeaza multiple probleme pacientilor cardiaci. Cei mai afectati sunt cei cu angina pectorala de efort si/sau de repaus si pacientii cu tulburari de circulatie periferica (sindromul Raynaud, arteriopatie obliteranta periferica etc.). Frigul este unul dintre multiplii stimuli fiziologici care provoaca spasm vascular, acesta din urma fiind o reactie normala a organismului.

In cazul prezentei unei afectari cronice a patului arterial, pot aparea reactii vasospastice excesive, ce nu pot fi considerate normale. Daca reactia spastica este realizata la nivelul arterelor coronare, afectate deja de un proces aterosclerotic, apar dureri anginoase tipice. Daca constructia arteriolara are ca localizare patul vascular al tegumentelor ce sunt expuse contactului cu aer rece, apar semnele tipice ale sindromului Raynaud.

Pacientii cu angina pectorala au in mod curent dureri toracice declansate de contactul cu aerul rece. Acestea din urma sunt potential periculoase, data fiind capacitatea de a induce o criza anginoasa severa, prelungita.

Ce este sindromul Raynaud?
Sindromul Raynaud este caracterizat prin aparitia palorii si a durerii intense la nivelul pielii mainilor si fetei in urma contactului cu frigul, reactie ce este urmata de cianoza (asa-numita „criza hipoxica”) cu hiperemie (roseata) ulterioara reactiva a zonelor expuse in momentul revenirii intr-o incapere incalzita.

Protejarea tegumentelor expuse frigului (manusi, esarfe groase) este masura cea mai eficienta in cazul sindromului Raynaud, prevenind astfel vasospasmul si criza hipoxica ulterioara. Desigur, nu trebuie uitate unguentele cu substante vasodilatatoare care, chiar daca au o eficienta redusa, pot diminua raspunsul vasospastic la nivelul pielii.

Preventia bolii este mai importanta decat tratarea ei
Una dintre cele mai frecvente probleme ale pacientilor cardiaci in perioada de iarna sunt decompensarile cardiace datorate intercurentelor infectioase respiratorii. Prezenta febrei, a starii infectioase duce la cresterea muncii inimii, rezultatul fiind cresterea consumului de oxigen de catre celulele miocardiace. Astfel, infectia este un factor care declanseaza un episod de decompensare a insuficientei cardiace preexistente. Ca si in cazurile descrise mai sus, prevenirea intercurentelor respiratorii este mai eficienta decat tratamentul lor, care evident va fi mult mai dificil in conditiile unui pacient cu multiple boli asociate. Vaccinarea specifica (vaccinul antigripal) si nespecifica sunt recomandate la astfel de pacienti ca si evitarea expunerilor inutile conditiilor atmosferice nefavorabile si a contactelor cu persoanele care sufera deja de o infectie respiratorie.

In final, nu trebuie uitati pacientii cu tulburari ale circulatiei arteriale si venoase la nivelul membrelor inferioare, suferinta ischemica cronica fiind un factor predispozant pentru aparitia degeraturilor, chiar la temperaturi in jur de 0°C. Suprainfectarea acestor leziuni este o reala problema terapeutica, astfel incat recomandarea evitarii formarii acestora este obligatorie. Pacientii cu boala cardiaca ischemica, cu tulburari circulatorii periferice, insuficienta cardiaca, sunt sfatuiti sa evite agravarea acestor boli prin limitarea cat mai mult posibil a contactului cu aerul rece si respectarea masurilor minime de preventie expuse mai sus.

Dr. Aurelia Bumbu,
Medic specialist cardiologie,
Centrul de Diagnostic si Tratament „Dr. Victor Babes”,
Telefon: 021/317.95.03; 0788.201.790.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.