Revista care te menține sănătos

Seniori

Exercitii cardio pentru seniori

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
26 octombrie 2017
Share
Exercitii cardio pentru seniori

Pe masura ce inaintati in varsta, scaderea capacitatii de efectuare a exercitiilor de tip aerobic, precum si puterea muschilor, va poate determina sa renuntati la acestea. De aici, apar consecinte daunatoare pentru sanatate: obezitate, accentuarea artrozei, a durerii etc.).

Exercitiile de tip cardio aduc beneficii atat pentru varstnicii sanatosi, cat si pentru cei care sufera de unele afectiuni medicale, precum hipertensiunea arteriala si diabetul. Inainte de a incepe un program de exercitii fizice, este necesar un control medical complet, precum si indicatii medicale specifice de la medic sau de la un fiziokinetoterapeut.

Exercitiile cardio si aerobice au capacitatea de a creste rata cardiaca si respiratorie mult peste cea normala, sustinuta timp de cel putin 10 minute. Seniorii sanatatosi peste 65 de ani trebuie sa faca aproximativ 150 de minute de exercitii cardio moderate in fiecare saptamana, pentru tinerea sub control a greutatii corporale, precum si pentru alte numeroase beneficii pentru sanatate.

Boli silentioase care apar dupa varsta de 50 de ani

Exercitii de intensitate mica

Exercitiile de tip aqua gym (aerobic in apa) sunt indicate in special pentru varstnicii care sufera de numeroase afectiuni, in cazul carora alt tip de exercitii poate fi dificil sau periculos. Cea mai frecventa forma de exercitii fizice de intensitate mica este reprezentata de mersul pe jos, chiar la nivel de plimbare si doar pentru activitatile cotidiene, fara a depune prea mult efort. Daca starea de sanatate si vitalitatea se imbunatatesc, atunci puteti creste ritmul sau durata plimbarilor.

Inotul este alta varianta de miscare si relaxare de tip cardio, ce poate reduce tensiunea si durerea de la nivelul articulatiilor.

Exercitii de intensitate moderata

Unele exercitii de intensitate moderata sunt, in general, recomandate pentru varstnicii sanatosi. Ciclismul este un tip de exercitii cu impact moderat, desi poate fi periculos daca aveti tulburari de echilibru. In schimb, puteti opta pentru bicicleta medicinala, pentru a reduce riscul de accidentare.

Daca va simtiti bine la piscina, puteti incerca inotul mai rapid, de intensitate crescuta. Daca preferati sa fiti in aer liber, puteti opta pentru drumetiile pe munte. Dansul este, de asemenea, o optiune benefica pentru sanatate si buna dispozitie. Exista unele centre specializate care ofera seniorilor lectii de dans.

Terapia prin dans: in pasi de dans spre sanatate

secundara_exercitii_cardio_inainte de Exercitii de intensitate crescuta

Exercitii de intensitate crescuta

Exercitiile cardio de intensitate crescuta pot fi de folos in cazul anumitor seniori. Acestea cresc rata respiratorie si cardiaca. Un minut de exercitii fizice intense este echivalent cu doua minute de exercitii fizice moderate.

Insa, activitatile fizice intense de tip cardio tind sa puna presiune asupra articulatiilor si pot cauza anumite traumatisme sau agravarea simptomelor unor afectiuni. Daca doriti sa includeti o activitate precum joggingul, puteti opta pentru o bicicleta eliptica, pentru a reduce efectele nedorite asupra articulatiilor (impactul asupra gleznelor si genunchilor). Mai mult, in sezonul rece puteti opta pentru schi, daca starea de sanatate va permite. Acest sport incorporeaza extensia si flexia muschilor mult mai mult, in comparatie cu alte tipuri de exercitii fizice.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.