Revista care te menține sănătos

Seniori

Congresul Naţional de Îmbătrânire Activă

29 noiembrie 2023
Share


Deschide videoclipul

La palatul parlamentului a avut loc, recent, prima ediţie a Congresului Naţional de Îmbătrânire Activă. Catena a fost sponsor gold al evenimentului.

Vârstnicii sunt consideraţi, de multe ori, o povară. Iar conceptul de îmbătrânire activă, lansat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 2012, are scopul de a schimba această idee.

Potrivit preşedintei Asociaţiei Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, Alexandra Dobre, studiile sociologice adresate persoanelor vârstnice din România arată că 55% dintre acestea spun că se simt singure, peste 30% nu interacţionează cu mai mult de trei, patru persoane într-o lună, iar trei din 10 vârstnici nu au pe cine se baza în situaţii de necesitate.

Alexandra Dobre este de părere că trebuie ridicat nivelul de conştientizare asupra îmbătrânirii demografice a populaţiei globului şi, mai ales, a populaţiei ţării noastre.

„Ne aflăm în top 10 ţări ale căror populaţii îmbătrânesc de la an la an. La noi îmbătrânirea se întâmplă cu 20 – 30 de procente anual la nivelul populaţiei. Este foarte îngrijorător. Ştiu că pe agendă sunt mai multe probleme, dar trebuie să ne oprim puţin şi să ne gândim şi la aceasta, pentru că fenomenul acesta ajunge la un moment dat să pună foarte mare presiune şi pe sistemul social şi pe sistemul de politici publice şi pe sistemul de sănătate, de pensii, pe sistemul economic al ţării. Ne priveşte pe fiecare dintre noi”, spune Alexandra Dobre, preşedinta Asociaţiei Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.

Asociaţia Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă propune înfiinţarea unei agenţii naţionale pentru vârstnici, o instituţie publică de sine stătătoare, care să fie singura care tratează această problematică.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.