Revista care te menține sănătos

Seniori

Exercitii pentru ameliorarea durerilor articulare

7 martie 2013
Share

Durerile articulare sunt extrem de neplacute si apar, de obicei, odata cu varsta, fie pentru ca intervine sedentarismul, fie pentru ca se instaleaza diverse afectiuni. Vestea buna este ca exercitiile fizice pun sangele in miscare, ameliorand durerea. Astfel, se mentine mobilitatea articulatiilor.

 Prin intermediul exercitiilor fizice se elimina rigiditatea articulara, iar durerea este diminuata. Exista mai multe cauze care duc la aparitia durerilor articulare, care pot afecta toate grupele de varsta, una dintre ele fiind sedentarismul. Prin practicarea unor astfel de exercitii, doamna Georgeta Ionescu si Vlad Matasa, antrenor fitness, ne-au aratat ca seniorii, si nu numai, pot creste mobilitatea si rezistenta articulatiilor, durerea fiind vizibil ameliorata. Asadar, este timpul sa va apucati de sport: cel putin 30 de minute de miscare pe zi pot face minuni pentru sanatate. Plina de vitalitate si cu un spirit mereu tanar, doamna Georgeta Ionescu este un exemplu pentru noi toti.

 Poza 1

     1.Daca sunt realizate corect, mai ales in cazul persoanelor in varsta, genuflexiunile sunt foarte eficiente, fortificand structurile interne. Miscarea nu trebuie executata pana jos (semigenuflexiuni), cu viteza sau cu greutati foarte mari, pentru ca articulatia genunchiului poate fi supusa unui soc. Picioarele trebuie tinute departat in timpul flexarii, intarind, in plus, si musculatura picioarelor.

 Poza 2

     2.Intindeti-va pe banca de antrenament in pozitie orizontala, cu greutatile deasupra pieptului. Atentie, greutatile nu trebuie sa fie mai mari de 0,5 kg fiecare, pentru ca articulatia cotului poate fi traumatizata. Se pot executa 3 serii a cate 8-10 repetari, in functie de starea seniorului. Flexia incheieturii mainii joaca un rol deosebit de important. Cotul trebuie usor indoit, dupa care se revine incet la pozitia initiala.

 Poza 3

     3.Acest exercitiu se executa din picioare la aparatul de tras greutati si implica atat articulatia cotului, cat si incheietura mainii. Spatele trebuie sa fie drept, iar greutatile nu trebuie sa insumeze mai mult de 3 kg. In acest mod, se relaxeaza deopotriva si articulatiile degetelor. Daca simtiti ca palmele nu sunt suficient de incalzite, le puteti tine timp de cateva minute intr-un prosop umed si cald.

 Poza 4

     4.Cu ajutorul aparatului Kinesis One, se pot imbunatati abilitatile motorii si nu numai. Articulatia umarului este predispusa frecvent la suferinte. In pozitia sezand, seniorul trebuie sa stea cu spatele la aparat si va trage concomitent de cele doua cabluri, situate unul in partea dreapta, iar celalalt in partea stanga. Este un exercitiu simplu de efectuat, rezultatele fiind resimtite imediat.

 Poza 5

     5.Asezati-va pe o saltea si relaxati-va. Acest exercitiu este benefic pentru articulatiile sacroiliace (oasele bazinului). Spatele trebuie sa fie drept. Genunchiul drept trebuie indoit, insa nu este nevoie sa se forteze. Piciorul stang trebuie ridicat in pozitie dreapta si se pot realiza 3 serii a cate 10 repetari. Acelasi exercitiu poate fi executat inversand pozitia picioarelor.

 

Text: Ruxandra Raica

Vlad Matasa, antrenor fitness, arte martiale, bootcamp

www.bootcampromania.ro, 0724 666 147

Foto: Sebastian Oros 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.