Revista care te menține sănătos

Seniori

Sportul la 50+: ponturi pentru a-l realiza in siguranta

Dr. Beatrice Constandache, medic rezident medicina sportiva
16 ianuarie 2018
Share
Sportul la 50+: ponturi pentru a-l realiza in siguranta

Indiferent de varsta, un stil de viata echilibrat trebuie sa includa activitate fizica. In ciuda credintei populare ca „sportul este pentru tineri”, chiar si dupa varsta de 50 de ani, exercitiile fizice pot imbunatati calitatea vietii. Iata cum sa introduceti sportul in rutina zilnica, intr-un mod sigur si eficient.

Dati uitarii gandul ca este prea tarziu sa incepeti sa faceti sport, mai ales daca sunteti o persoana care s-a ferit de efort fizic. Niciodata nu este prea tarziu! Important este sa stiti cum si in ce fel sa incepeti acest efort fizic. Descoperiti cateva dintre avantajele introducerii in rutina a unui program de activitate fizica (chiar si dupa 50 de ani): aveti mai multa energie; se diminueaza riscul de aparitie a bolilor prin cresterea rezistentei la infectii a organismului; se imbunatateste calitatea somnului; scade intensitatea manifestarilor diferitelor boli cronice.

Lupta impotriva simptomelor menopauzei

Pentru femei, varsta de 50 de ani se coreleaza cu aparitia menopauzei si a kilogramelor in plus, a scaderii fortei musculare, precum si cu o energie din ce in ce mai scazuta. Ameliorarea acestor manifestari se poate obtine si printr-un program regulat de exercitii fizice, spre exemplu, prin exercitii aerobice sau de mentinere a echilibrului. Este recomandat sa insumati minimum doua ore si 30 de minute de miscare pe saptamana.

Sfatuiti-va cu medicul

Este indicat ca, atunci cand vreti sa incepeti orice tip de efort, sa stiti de existenta eventualelor boli cronice. De aceea, este necesara o vizita la medic pentru a vedea cum gestionati o problema medicala ce poate pune probleme serioase sau care poate fi agravata odata cu inceperea unei activitati fizice regulate si, bineinteles, de a o trata conform recomandarilor medicale.

Atentie! Daca apar disconfort la efectuarea oricaror exercitii, ameteli, greata, dureri de orice tip trebuie oprit exercitiul! Iar urmatorul pas ar trebui sa fie consultarea unui medic, pentru stabilirea unei cauze ce a dus la asemenea simptome si, implicit, stabilirea unui tratament.

Exercitii cardio pentru seniori

secundara_sport_50_inainte de Sfatul specialistului

Sfatul specialistului

Va prezentam cateva recomandari de exercitii sigure pentru majoritatea persoanelor:

  • Mersul pe jos, ce trebuie sa permita inclusiv cateva discutii cu o alta persoana, dar nu conversatii lungi;
  • Ridicarea de greutati sau folosirea benzilor elastice pentru cresterea fortei musculare si pentru oase puternice;
  • Exercitii de tipul: genuflexiuni, flotari, efectuate in functie de toleranta fiecarei persoane in parte, fara miscari bruste sau necontrolate;
  • Yoga, Pilates, ce cresc tonusul si echilibrul. In acelasi timp, calmeaza si relaxeaza mintea, odata cu stretching-ul pe care il presupun anumite pozitii.

De retinut!

Ori de cate ori va hotarati sa va apucati de sport – in orice forma –, trebuie sa acordati atentia cuvenita exercitiilor de incalzire a muschilor, oaselor si articulatiilor. Acestea au rolul de a adapta organismul si de a-l obisnui cu anumite miscari menite a fi efectuate cat mai corect posibil, precum si de a evita un accident neplacut.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.