Revista care te menține sănătos

Seniori

5 afectiuni care apar odata cu varsta

7 iunie 2013
Share

Daca in tarile slab dezvoltate principalele cauze de deces sunt bolile infectioase, in cele dezvoltate, in care cu onoare tindem sa intram si noi, durata medie de viata este in crestere, caz in care apar afectiunile cronice degenerative. „Uzura” corpului este asociata deseori si cu diversi factori de risc, cel mai frecvent intalniti fiind: alimentatia nesanatoasa, sedentarismul, stresul, dependenta de alcool sau tutun care trebuie evitati.

Procesul de imbatranire este unul natural, normal, insa nu inseamna neaparat ca trebuie sa ne imbolnavim sau calitatea vietii trebuie sa scada. Acest proces implica, bineinteles, tot felul de schimbari, insa ne putem bucura in continuare de viata intelegand ceea ce se intampla cu organismul nostru si facand pasi importanti pentru a ne mentine in forma.

Iata care sunt cele mai comune afectiuni determinate de inaintarea in varsta.

Odata cu trecerea anilor poate avea de suferit si acuitatea auditiva, manifestata prin hipoacuzie sau surditate. In aceste conditii, multi oameni au nevoie de proteze, de aceea este necesara testarea sensibilitatii auditive la persoanele varstnice.

 

Osteoporoza

Odata cu trecerea anilor, primul care cedeaza este sistemul locomotor, mai ales daca miscarea nu face parte din rutina zilnica. In caz de osteoporoza (caracterizata prin demineralizarea si fragilizarea oaselor), trebuie acordata atentie maxima in special colului femural – care sustine toata greutatea corpului – caci daca apare ruptura, pot interveni si complicatiile.

 

Artrozele si/sau artritele – boli degenerative 

In timp se pot instala si artrozele (reumatism degenerativ) sau artritele. Durerea apare cel mai frecvent la genunchi (care sustin organismul o viata intreaga), sub forma de gonartroza. La aparitia afectiunii contribuie si obezitatea ori sedentarismul. Apoi, se pot dezvolta si spondilozele cervico-dorso-lombare, periartrita scapulo-humerala (la umeri) sau hipotonia, fiindca muschii nu mai sunt tonifiati ca in tinerete.

 

Afectiunile cardiovasculare

In ceea ce priveste aparatul cardiovascular, adesea se ajunge la ateroscleroza. Aceasta poate duce la: insuficienta circulatorie vertebro-bazilara, inclusiv la imbatranirea creierului, ce poate fi insotita de pierderea memoriei recente, mergand pana la dementa senila. Nici irigarea inimii nu se mai face corespunzator si ajungem astfel la insuficienta cardiaca. Tot la categoria afectiuni cardiovasculare, varstnicii pot primi diagnostice precum cardiopatie ischemica sau valvulara si tulburari de ritm cadiac, insa nu trebuie sa uitam nici de hipertensiunea arteriala, cea mai serioasa problema de sanatate publica in tarile dezvoltate.

 

Degenerescenta maculara

Totodata, scade acuitatea vizuala si se instaleaza miopia, presbiopia sau degenerescenta maculara. Riscul aparitiei creste pe masura avansarii in varsta, incepand cu varsta de 50 de ani. 75% dintre cazurile de cataracta apar pe fondul procesului de imbatranire.

 

Incontinenta urinara

Tulburarea functiei vezicii urinare, insotita de incontinenta urinara, reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni ale varstei inaintate. Potrivit Societatii Internationale a Continentei (ICS), intre 5 si 6% din populatie sufera de o forma de incontinenta, dintre care 11% in randul persoanelor peste 60 de ani si 30% in cazul celor cu o varsta de peste 80 de ani.

Si pielea sufera transformari odata cu trecerea anilor. Aceasta este expusa permanent actiunii unor factori multipli care accentueaza procesul natural de imbatranire. Astfel, se disting doua tipuri de imbatranire: cea „intrinseca” (de natura cronologica si genetica), ce apare pe zonele neexpuse uzual radiatiilor solare, si imbatranirea „extrinseca”, in legatura directa cu factorii de mediu, mai ales cu expunerea la soare.

 

 

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Dr. Laurentiu Luca

Directorul Centrului Medical PULS

Telefon: 021/97 33

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.