Revista care te menține sănătos

Seniori

Depresia si menopauza: ce legatura exista

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]; foto: 123rf
21 noiembrie 2022
Share
Exclusiv online
Depresia si menopauza: ce legatura exista

Menopauza provoaca numeroase schimbari hormonale ce pot avea consecinte atat fizice, cat si mentale. In aceasta perioada, femeile sunt mai vulnerabile, intervin tulburarile de dispozitie, dar si depresia. Aceasta este frecventa in menopauza si premenopauza, insa unele doamne nu isi dau seama de schimbarile prin care trec.

Riscul este mai mare la femeile aflate la ultimele cicluri menstruale, adica la cele aflate la premenopauza. Acest lucru este cauzat de fluctuatiile hormonale. La menopauza, nivelul estrogenului este scazut, insa stabilizat. La premenopauza, nivelul acestuia fluctueaza, ceea ce determina aparitia tulburarilor de dispozitie. In cazul femeilor care au avut depresie in antecedente, riscul este si mai crescut. In mod normal, menopauza este diagnosticata dupa lipsa ciclurilor menstruale cel putin 12 luni consecutive. Acest lucru face dificil de diagnosticat depresia asociata cu premenopauza, mai ales ca cea din urma este dificil de identificat.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Care este legatura dintre premenopauza si depresie?

Cele mai multe persoane cred ca nivelul scazut de estrogen este singurul responsabil de schimbarile de dispozitie, insa studiile au aratat ca, de fapt, fluctuatiile acestuia au o influenta mai mare. De asemenea, cei mai multi cred ca este vorba despre o scadere a estradiolului (tot un hormon feminin), insa femeile experimenteaza fluctuatii dramatice de estrogen. Nivelul de estrogen la premenopauza poate fi chiar mai crescut fata de femeile aflate la ciclu menstrual.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte, care are rolul de a susține activitatea sistemului nervos și buna funcționare a organismului.

De asemenea, fluctuatiile hormonale pot cauza si tulburari de somn din cauza altor simptome ale menopauzei, precum bufeurile (senzatia brusca de caldura). Lipsa de somn poate avea consecinte asupra sanatatii mentale si poate duce chiar la aparitia depresiei.

Menopauza: plante care amelioreaza simptomele

Este important ca femeile sa cunoasca schimbarile prin care trec sau pot trece in aceasta perioada a vietii. Nu doar schimbarile sau fluctuatiile hormonale participa la schimbarile de dispozitie, ci si factorii de mediu. Femeile aflate la varsta a doua trec prin diverse evenimente stresante, precum mutarea copiilor de acasa, grija fata de parintii seniori, schimbarea carierei, emotiile conflictuale legate de modificarile varstei sau ale aspectului fizic ori cele din relatia de cuplu (pe plan sexual sau afectiv). Combinatia dintre schimbarile hormonale si cele existentiale alcatuiesc o conditie complexa, ce trebuie abordata si tratata ca un tot, nu separat.

Menopauza: ce modificari provoaca la nivelul pielii

inainte-de-Mergeti-la-medic-pentru-a-diagnostica-depresia-

Mergeti la medic pentru a diagnostica depresia

Daca sunteti la premenopauza sau menopauza si suferiti de depresie, este important sa discutati cu medicul de familie, ginecologul si psihologul/psihiatrul pentru a primi tratamentul corect. Acestia va pot explica mai multe despre mecanismele care pot duce la aparitia unor simptome si va pot ajuta sa intelegeti mai bine situatia in care va aflati.

Cauzele aparitiei depresiei la varsta a doua sunt mai complexe si este dificila diferentierea factorilor biologici de cei sociali. Diagnosticul de depresie la varsta a doua se poate pune cu ajutorul:

  • evaluarii clinice a depresiei si a altor tulburari mentale
  • istoricul medical personal psihiatric
  • identificarea stadiului menopauzei
  • discutiile despre factorii de stres
  • evaluarea somnului si a tulburarilor acestuia

Sexul dupa menopauza: ce trebuie sa stiti

Tratamentul depresiei in menopauza

Tratamentul depresiei in aceasta perioada trebuie individualizat. Optiunile terapeutice pentru depresie includ:

  • medicamentele antidepresive
  • terapia cognitiv-comportamentala efectuata cu un psiholog
  • tratament individualizat pentru anumite simptome (de exemplu, bufeuri si transpiratii nocturne)
  • medicamente sau terapii care duc la imbunatatirea calitatii somnului
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.