Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Menopauza: plante care ameliorează simptomele

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie, gemoterapie; Medica RD Esthetic
15 noiembrie 2023
Share
Menopauza: plante care ameliorează simptomele

Menopauza trebuie privită și acceptată ca o etapă normală în viața unei femei, care se instalează odată cu încetarea funcțiilor ovariene, urmată de scăderea secretiei hormonilor sexuali feminini (estrogen și progesteron) și încetarea definitivă a menstruației (naturală sau consecutivă unor intervenții chirurgicale).

Putem spune că menopauza s-a instalat după absența menstruației timp de 12 luni, în mod normal în jurul vârstei de 50 de ani. În ultimii ani, însă, doamnele se confruntă cu o menopauză prematură, de multe ori favorizată de stres, cure drastice de slăbire, fumat, consum crescut de alcool, obezitate. Ca o consecință a dezechilibrului neurohormonal indus de menopauză și produs prin încetarea funcției ovariene, apar tulburările neurovegetative: bufeuri (valuri de căldură), insomnii, hiperexcitabilitate, palpitații, chiar slăbirea memoriei, nervozitate. Odată cu încetarea secreției de estrogeni și progesteron pot apărea osteoporoza, depresia etc.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis Cardioforte. Conţine: extract standardizat din frunze de păducel şi magneziu. Este recomandat persoanelor care prezintă un risc crescut de a dezvolta afecţiuni cardiace.

Simptome supărătoare la menopauză

Există femei la care menopauza se instalează fără tulburări fizice sau psiho-emoționale deosebite. Alte femei, însă, se pot confrunta cu o simptomatologie variată, uneori destul de zgomotoasă, cu impact negativ asupra calității vieții: tulburări ale dispoziției afective (nervozitate, anxietate, irascibilitate, depresie), bufeuri cu transpirații (accentuate noaptea), migrene, tulburări ale comportamentului alimentar, uscăciune vaginală etc. De aceea, este foarte important să încercăm să prevenim apariția acestor tulburări încă din perioada tinereții, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, adică renunțarea la obiceiurile nocive – fumat, alcool în exces, băuturi din comerț, alimente rafinate, produse de patiserie și dulciuri din comerț, mâncare de tip fast-food și, nu în ultimul rând, sedentarism.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio StresCalm. Contribuie la creşterea rezistenţei organismului la stres; la îmbunătăţirea vitalităţii şi tonusului psihic; susţine performanţele mintale; ajută la inducerea somnului.

menopauza, alimente menopauza,

Alimentația, aliat prețios

Femeile aflate la menopauză ar trebui să adopte o alimentație bazată pe legume cu frunze verzi (spanac, broccoli, Stevia, lobodă, varză), fructe crude și uscate (deshidratate), semințe și fructe oleaginoase, quinoa, hrișcă, orez integral, preparate de soia fermentată, pește (somon, cod, hering, macrou, sardine, ton), ouă de țară, lactate naturale (brânză de capră, lapte bătut, iaurt, sana, kefir), ulei de măsline presat la rece, fasole, mazăre, linte, ceapă, usturoi. Să nu uităm de importanța unei hidratari corecte, inclusiv consumul de ceai verde.

Menopauza: ce modificari provoaca la nivelul pielii

Ajutoare naturale la menopauză

Doamnele care se confruntă cu simptomele neplăcute ale menopauzei pot urma o terapie cu suplimente care conțin extracte pe bază de soia sau din plante precum lemn-dulce, pueraria lobata, trifoi roșu, mărar, salvie – toate conțin fitoestrogeni, adică estrogeni de natură vegetală. Ele ajută la diminuarea simptomatologiei specifice, in special bufeuri, insomnii. Condiția este ca tratamentul să fie recomandat și supravegheat de un medic apifitoterapeut. Se pot utiliza și extracte din: Angelica sinensis, cu rol de stimulare a secreției hormonale; Vitex agnus pentru echilibrare la nivelul axului hipotalamo-hipofizo-gonadal; cohos negru, ce reduce transpirațiile și bufeurile.

Plante cu efect calmant și antidepresiv, recomandate la menopauză

În prezența stărilor de agitație, nervozitate și depresive se pot utiliza extracte de Rhodiola rosea (cu rol adaptogen, ajutând la adaptarea noilor condiții de stres generate de simptomele din menopauză), lavanda (efect antistres marcant), sunătoare (acțiune antidepresivă), talpa-gâștei și păducel (în prezența palpitatiilor și tulburărilor de ritm cardiac). Puteți folosi cu încredere tinctura din talpa-gâștei, administrată câte 30 de picături, de două ori pe zi și o dată seara la culcare, preferabil în infuzie de flori de tei.

Paducelul este indicat și în bufeuri, insomnie, iritabilitate, zgomote în urechi. Se folosește infuzia preparată din o linguriță de plantă la un litru de apă; se beau una-două căni pe zi, pe parcursul unei zile și ultima, seara la culcare, 20 de zile pe lună. Se mai recomandă tinctura de păducel, câte 10-15 picături, de trei ori pe zi. Salvia potolește transpirația excesivă și agitația.

Deosebit de benefică este și gemoterapia cu extracte din zmeur, merișor, sequoia, rozmarin, mur, în cure de 3-6 luni.

Să nu uităm de masajul terapeutic, reflexoterapia și aromoterapia cu ulei esențial de lavandă, de portocal și bergamotă, care relaxează, calmează, echilibrează din punct de vedere energetic și psiho-emoțional.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.