Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Calitatea somnului, factor de risc pentru osteoporoză

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
7 februarie 2022
Share
Calitatea somnului, factor de risc pentru osteoporoză

Somnul insuficient afectează întreg organismul, inclusiv sănătatea oaselor. Femeile care dorm mai puţin au un risc mai crescut de a dezvolta osteoporoză, în comparaţie cu femeile care au parte de un somn odihnitor.

Scăderea densităţii osoase şi riscul de apariţie a osteoporozei apar pe măsură ce înaintaţi în vârstă. Alţi factori de risc pentru osteoporoză includ sexul (femeile au o predispoziţie mai mare), structura osoasă şi rasa. Niciunul dintre aceşti factori nu pot fi controlaţi. Pe de altă parte, există şi factori de risc ce pot fi ţinuţi sub control dacă adoptaţi un stil de viaţă sănătos, faceţi exerciţii fizice regulate şi nu fumaţi.

Somn puţin = osteoporoză?

Orele suficiente de somn sunt un alt factor important ce menţine sănătatea oaselor. Femeile care dorm mai puţin de 5 ore pe noapte au un risc mai crescut de osteoporoză, în comparaţie cu cele al căror somn durează cel puţin 7 ore. În plus, somnul odihnitor susţine sănătatea inimii, a minţii, metabolismul şi sistemul imunitar.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar OsteoSuport Forte, care conţine un mix de nutrienţi esenţiali pentru organism, recomandat pentru menţinerea sănătăţii oaselor, dinţilor şi unghiilor.

Estrogenul şi oasele

Femeile aflate la menopauză au un risc mai mare de dezvoltare a osteoporozei. Acest lucru apare din cauza scăderii nivelului de estrogen, hormon care protejează şi oasele. Scăderea nivelului de estrogen creşte riscul de apariţie a osteoporozei şi, implicit, a fracturilor. În cazul femeilor cu risc crescut de scădere a densităţii osoase este necesară investigarea acestui fenomen, prin intermediul unei scanări cu raze X. Aceasta se realizează la nivelul şoldului, coloanei vertebrale şi al altor părţi implicate.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar SomnControl, un remediu eficient pentru reducerea stresului, îmbunătăţirea calităţii somnului şi combaterea insomniei.

sănătatea oaselor, osteoporoza, menopauza, somnul, calitatea somnului,

Perturbatorii de serviciu

Pentru a rezolva cu succes problema, trebuie identificat factorul care vă face să adormiţi mai greu sau să vă treziţi peste noapte. Somnul poate fi afectat de mai mulţi factori, pe care îi putem împărţi în două categorii:

Factori externi

  • Lumina. Ceasul organismului (ritmul circadian) este ajustat în funcţie de schimbările care au loc în mediul înconjurător. Apoi, acesta induce somnul automat atunci când se înserează. Lumina puternică poate păcăli acest ceas interior că este încă zi şi să vă influenţeze somnul.
  • Printre aceştia se numără sentimentul de siguranţă a locului în care dormiţi, confortul patului sau al dormitorului ori dacă dormiţi altundeva decât obişnuiţi. Cele mai multe persoane nu pot adormi atunci când merg în vacanţe sau în vizite la prieteni şi la rude.
  • Munca în schimburi. Dacă lucraţi în ture, puteţi avea probleme cu somnul, deoarece ceasul interior al organismului nu poate funcţiona normal. Variaţiile produse de-a lungul timpului în ceea ce priveşte somnul produc „confuzie” în organism şi, astfel, apar tulburările de somn.
  • Medicamentele şi substanţele excitante. Unele substanţe excitante, precum cofeina şi nicotina, pot afecta calitatea somnului. Antidepresivele (medicamente folosite pentru tratarea depresiei) conţin, de asemenea, substanţe care pot interfera cu calitatea somnului.

BPOC: sfaturi pentru un somn linistit

Factori interni

  • Durerea. Anumite dureri (articulare, musculare sau de cap) vă pot ţine treji. Acestea produc disconfort şi este dificil să menţineţi un somn continuu.
  • Anxietatea sau stresul. Corpul nostru este construit în aşa manieră încât să rămână treaz, ca răspuns la factori stresanţi sau periculoşi. Acelaşi fenomen apare şi în cazul anxietăţii sau al depresiei, atunci când cineva nu poate avea o noapte odihnitoare.

În concluzie, somnul este foarte important pentru sănătatea oaselor, însă este doar un factor determinant. Pentru a preveni apariţia osteoporozei este indicat să adoptaţi un stil de viaţă sănătos, să faceţi multă mişcare, să consumaţi alcool cu moderaţie, să nu fumaţi şi să aveţi o dietă echilibrată.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.