Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Afectiuni de toamna (I)

1 septembrie 2007
Share

Toamna este luna cand se numara bobocii, nu-i asa? Este un anotimp plin de culoare, de mirosuri si de arome. Este insa si unul dintre cele mai periculoase anotimpuri pentru cei cu afectiuni de natura alergica. Dintre acestea vom vorbi astazi despre astmul bronsic si ulcerul gastro-duodenal.

 

Astmul bronsic se acutizeaza toamna

Astmul bronsic este o afectiune care se caracterizeaza de obicei prin accese de dispnee paroxistica expiratorie (dificultatea exagerata a bolnavului de a expira), la baza careia se afla o hiperreactivitate bronsica favorizata de factori alergici, iritanti si infectiosi. Declansarea crizelor de astm poate fi cauzata de unii mediatori proprii organismului, precum acetil-colina, adrenalina, noradrenalina si histamina, sau unor factori externi precum praful de casa, polenul, fulgii, mucegaiurile, fumul, pulberile industriale, vaporii, ceata, aerul rece.

Tipuri de astm bronsic

Astmul bronsic este clasificat de catre unii autori in doua tipuri: astm alergic si non-alergic.
Astmul non-alergic este caracterizat de debut la varsta adulta (30-40 de ani), la indivizi fara antecedente cunoscute de tip alergic, dar care au frecvente infectii ale cailor respiratorii de tipul rinitelor, sinuzitelor, bronsitelor cronice, polipilor. Astmul alergic, denumit si astm uscat, deoarece nu este intovarasit de bronsita (declansat de factori iritanti si infectiosi), este caracterizat de debutul in copilarie sau pubertate, de prezenta unui teren alergic manifestat prin eczeme, urticarii, rinite, febra fanului sau migrene in contact cu anumiti alergeni, teste cutanate pozitive, cresterea IgE.

Pe langa astmul alergic care are de obicei un caracter sezonier, mai pot exista si alte forme de astm bronsic, precum cele care survin la indivizii cu predominenta parasimpatica sau cu tulburari neuro-psihice.
Crizele de astm bronsic debuteaza mai ales noaptea, dupa doua-trei ore de la adormire sau in timpul zilei, dupa expunerea la factori alergici, stres psihic sau efort fizic. Criza poate fi precedata de o stare de iritabilitate, rinoree, stranut sau tulburari digestive.

Conduita terapeutica in cazul astmului bronsic

Tratamentul profilactic consta in evitarea contactului cu factorii iritanti si in cazuri extreme chiar schimbarea locului de munca sau a locuintei. Tratamentul de fond consta in detectarea factorilor favorizanti de natura alergica, neuropsihica sau neuroendocrina, urmata de desensibilizarea bolnavului si de imunostimulare prin vaccinuri specifice (broncho-vaxom). De asemenea, se folosesc si medicamente antihistaminice, beta 2-agonisti, corticoizi (aerosoli sau intravenos), adrenergice si anticolinergice.

Ulcerul gastro-duodenal

Ulcerul gastro-duodenal este caracterizat de o evolutie cu episoade dureroase periodice alternand cu perioade de remisiuni. Este o afectiune care se poate transmite pe cale genetica, dar poate debuta si in urma unor factori de mediu precum: consumul de alcool, fumatul, ciocolata, cafeaua, condimentele, aspirina, corticosteroizii, stresul psiho-social, pancreatita cronica, ciroza si boala Crohn.

Tabloul clinic al ulcerului gastric

Ulcerul se manifesta clinic prin durere epigastrica (zona imediat de sub stern), greata, varsaturi, balonari, eructatii, cresterea sau scaderea poftei de mancare. Durerea este descrisa uneori ca o foame dureroasa, ca o arsura, ca o senzatie de eroziune sau ca o durere colicativa. Durerea apare inainte de masa, dispare un timp dupa ce mancam, pentru ca apoi sa revina.

In ceea ce priveste ulcerul gastric este posibil ca durerea sa nu dispara dupa masa sau chiar daca dispare ea apare mult mai repede, in circa 30 de minute (fata de cea din ulcerul duodenal care reapare in doua-trei ore). Durerea cauzata de ulcerul gastric apare mai ales vara si iarna, pe cand cea din ulcerul duodenal apare in special primavara si toamna.

Ca si investigatii, in cazul ulcerului gastro-duodenal cea mai eficienta este endoscopia. Pe langa aceasta se mai folosesc determinarile anticorpilor anti-helicobacter pylori (bacteria care este in general responsabila de aceasta afectiune), testul respirator la uree marcata, identificarea din sucul gastric sau din materiile fecale.

Tratamentul ulcerului

Tratamentul ulcerului consta in utilizarea unor anumite combinatii din tipul medicamentelor antisecretorii, cu medicamente de eradicare a infectiei cu Helicobacter pylori, cu medicamente antiacide (bicarbonat de sodiu, hidroxid de aluminiu), medicamente care stimuleaza factorii de protectie si pansamentele gastrice (sucralfat). In conditiile in care ulcerul nu se amelioreaza dupa un tratament de patru saptamani se recurge la tratament chirurgical.

Radu Leon George
Medic specialist medicina de familie
Fiziokinetoterapeut specialist
Centrul medical Leomedica
Tel.: 021/760.01.99
E-mail: [email protected]
www.leomedica.uv.ro

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.