
Fumatul este unul dintre cele mai nocive obiceiuri pentru sanatate. Tigarile contin in jur de 600 de compusi chimici care elibereaza, prin ardere, peste 7.000 de substante, dintre care cel putin 70 pot determina aparitia cancerului.
Fumatul se asociaza cu efecte nocive asupra sistemului nervos central, aparatului respirator, cardiovascular, pielii, parului si unghiilor, sistemului digestiv, dar si asupra fertilitatii. Nicotina din fumul de tigara are capacitatea de a stimula sistemul nervos central pentru o scurta perioada de timp, dupa care se instaleaza oboseala cronica. Nicotina este responsabila de aparitia dependentei de fumat. Acesta creste riscul aparitiei cataractei si a tulburarilor de vedere si afecteaza simtul mirosului si gustului.
Inhalarea fumului de tigara altereaza functia respiratorie
In timp, plamanii isi pierd capacitatea de a filtra particulele toxice si devin mult mai susceptibili la infectiile respiratorii, bacteriene sau virale. Dupa mai multi ani de fumat apare emfizemul pulmonar, caracterizat prin distrugerea tesutului pulmonar si formarea de bule de dimensiuni variabile in plamani, ce reprezinta spatii moarte din punct de vedere functional, ce nu participa la procesul de respiratie si oxigenare. Aparitia emfizemului duce la instalarea insuficientei respiratorii, cu dispnee cronica (senzatia lipsei de aer), initial la eforturi fizice, ulterior, si in repaus.
Modificarile inflamatorii cronice ale mucoasei bronsice duc la aparitia bronsitei cronice tabagice si a unei boli severe, numita bronhopneumopatie cronica obstructiva (BPOC). Riscul de cancer pulmonar este direct proportional cu numarul de tigari fumate zilnic si cu numarul anilor de fumat.
Inima si pielea au de suferit
Fumatul are efecte nocive asupra intregului sistem cardiovascular: ingustarea arterelor, cu scaderea fluxului de sange (arteriopatie obliteranta sau boala arteriala periferica), scaderea nivelului colesterolului „bun”, cresterea riscului formarii de cheaguri de sange (trombi) in vase, cu aparitia accidentului vascular cerebral si a infarctului miocardic. Insa nu numai fumatorii activi prezinta aceste riscuri, ci si cei pasivi, adica cei care inhaleaza fum de tigara. Unele dintre cele mai evidente efecte ale fumatului sunt cele de la nivelul pielii.
Substantele din tutun au capacitatea de a induce modificari ale structurii pielii, cu aparitia prematura a ridurilor si imbatranire precoce. Fumatul determina ingalbenirea unghiilor si a pielii degetelor, aparitia petelor galbene sau maronii pe dinti, un miros neplacut persistent al parului.
Fumatul si infertilitatea
Fumatorii au o prevalenta mai mare a cancerului de rinichi si pancreas. Fumatul are efecte asupra activitatii insulinei, crescand riscul aparitiei rezistentei la insulina si a diabetului tip 2. Diabeticii care fumeaza cresc astfel sansele dezvoltarii complicatiilor diabetului comparativ cu nefumatorii.
Un alt efect negativ al fumatului se manifesta la nivelul sanatatii reproductive si fertilitatii. Atat barbatii, cat si femeile care fumeaza au o fertilitate scazuta. La fumatoare, menopauza se instaleaza la o varsta mai tanara. De asemenea, fumatul creste riscul aparitiei cancerului de col uterin. Toate aceste efecte negative ale fumatului asupra organismului sunt tot atatea motive care sustin renuntarea la acest viciu.
Nu cred ca un fumator mai poate fi convins sa se lase de acest viciu cu argumente ce tin de sanatate. Cred ca pe masura ce tigarile se vor scumpi si mai mult si vor aparea alternative, cum sunt tigarile electronice, care intretin doar dependenta de nicotina, atunci fumatorii se vor gandi de doua ori daca sa mai puna o tigara normala in gura http://www.tigaraelectronica-nr1.ro/lichide-e-lichide.html
Doamne, cate nenorociri poate face o simpla tigara. Oamenii ar trebui sa fie mai constienti de ele si sa caute alternative mai sanatoase. http://www.vipercig.ro/
Oh, ce urat put gudroanele dp ce iei o tigara electronica… Si ca sa atenuezi efectele lor trebuie sa bei mult lapte si chefir si multa apa…Si uite eu de cand trag doar pipa electronica am casa mai curata, nu mai trebie sa aerisesc frecvent de la fum, daca spal perdelele si zigraveala, o sa arate casa ca un apartament nou si da o stare de confort mare sa nu iti mai miraose parul a fum, ci in sfarsit poate s amiroase si parul si casa a parfum…Placut, nu e asa? Iar pe parte economica, daca inainte se duceau 450 roni lunar pe tigari, acum nu stiu daca merg 50 roni pt nicotine, apoi sunt aromele superbe si combinatiile, api un pachet cu aroma de cirese costa cca 18 roni, iar dac iti iei tu ciocolata, cirese, visine, vanilie poti fuma numai fineturi fara gudroanele cele grele si urat mirositoare…Daca nu eram indragostita de arome, si tigarile atat de scumpe, iar tigarile parfumate bune inexistente in Ro… poate ca nu treceam la tigareta electronica…