Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Hipotermia si expunerea prelungita la frig

1 ianuarie 2008
Share

Anotimpul gripei, al racelilor si al altor complicatii este in toi. Este aproape firesc sa ne confruntam cu diferite probleme cauzate de frig si scaderea imunitatii. Iarna si-a intrat in drepturi si, de aceea, este bine sa cunoastem semnele precoce a ceea ce ar putea insemna hipotermia.

Hipotermia reprezinta o scadere a temperaturii corpului sub 35 de grade Celsius. In functie de temperatura, hipotermia poate fi usoara (de la 35 la 32 grade Celsius), moderata (32 pana la 28 grade Celsius) sau grava (sub 28 grade Celsius). Aceasta scadere anormala poate fi fatala in cazul in care nu este tratata corespunzator si in timp util.
Ca si categorii de persoane care prezinta risc ridicat de hipotermie putem mentiona batranii, copiii mici, alcoolicii sau persoanele care iau stupefiante. Cele mai afectate sunt persoanele in varsta, deoarece nu prezinta adaptabilitate ridicata la schimbarile bruste de temperatura.

Semne clinice

Temperaturile foarte scazute si expunerea prelungita la frig pot cauza ameteala, tahicardie, tensiune arteriala scazuta, inconstienta, respiratie slabita sau puls slab. Manifestarile sistemului nervos variaza, astfel incat pot aparea halucinatii, amnezie sau confuzie in orice moment. Pe masura scaderii temperaturii, corpul emite anumite semnale ce trebuie luate in considerare, deoarece o eventuala neacordare de prim ajutor in aceasta situatie poate duce la coma sau poate fi chiar fatala.

Primul ajutor
Ca prim ajutor, trebuie avuta in vedere imobilizarea persoanei afectate, deoarece orice miscare brusca poate provoca un stop cardiac. In cazul in care hipotermicul este deja in stop cardiac, trebuie inceput un masaj cardiac, insa doar in cunostinta de cauza si cu mare atentie, deoarece toracele poate fi mai rigid. Reincalzirea persoanelor afectate de hipotermie se desfasoara lent: corpul se incalzeste cu aproximativ 10 grade Celsius pe ora, in cele mai fericite cazuri.

Termoreglarea
Pentru a atinge din nou temperatura normala a organismului, se recurge la diferite tehnici de incalzire. Acestea pot fi interne sau externe, active sau pasive:
Termoreglarea activa externa implica folosirea directa a unor surse de caldura, precum radiatoare, paturi speciale de incalzire sau chiar si imersia in apa calda. In cazul in care sursele directe de caldura sunt aplicate direct pe piele, acestea pot produce socuri, dar si arsuri ale tegumentului. In concluzie, aceste metode trebuie urmate de catre medic sau cel putin la indrumarea acestuia. Termoreglarea pasiva externa reprezinta acoperirea pacientului cu paturi sau diverse lucruri, intr-un spatiu cald. In acest caz, cea mai buna solutie este acoperirea capului, pentru ca aproximativ un sfert din caldura corporala se pierde la acest nivel. Aceasta este una dintre metodele cele mai sigure si eficiente. Termoreglarea activa interna presupune incalzirea cailor respiratorii, a stomacului sau vezicii urinare cu ajutorul serului sau a unor fluide incalzite. Insa, cea mai eficienta metoda in cazurile grave este hemodializa, tehnica ce presupune incalzirea sangvina extracorporala. Termoregalrea pasiva interna reprezinta o metoda adoptata doar in unitatile medicale si care ajuta corpul sa-si capete temperatura normala intr-un interval de timp putin mai scurt.

Metode de prevenire

Pentru a preveni aparitia unei eventuale hipotermii, trebuie evitata expunerea prelungita la temperaturi foarte joase, mentinerea in casa a unei temperaturi moderate si evitarea folosirii medicametelor ce pot contribui la aparitia acestei afectiuni sau care o pot agrava (barbiturice, fenotiazine sau cele pe baza de etanol).
In cazul in care observati un simptom al hipotermiei la o persoana apropiata, incercati sa-i oferiti surse de caldura externe (paturi sau saltele electrice) si interne (lichide sau mancaruri calde).

Atentie!
Nu le oferiti hipotermicilor bauturi pe baza de alcool si nu-i indemnati sa faca un dus cald. Aceste metode nu sunt indicate, deoarece pot produce un soc termic. Doar medicul este cel care va poate ajuta!

Text: Andreea Clucerescu
Consultant: Dr. Alma Georgescu
Medic medicina de familie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.