Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Apa alcalină. Ce este și ce beneficii are

Andrei Cioată; Surse: ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, healthline.com, webmd.com
2 noiembrie 2023
Share
Apa alcalină. Ce este și ce beneficii are

Organismul unui adult sănătos este compus din apă în proporție de 55-60%. Procentul variază, totuși, în funcție de înălțime, greutate, sex și nivelul de activitate fizică. Obișnuim să consumăm apă îmbuteliată, în general, sau de la robinet. Cu toate acestea, apa alcalină a început să devină o alternativă din ce în ce mai populară, datorită potențialelor proprietăți de natură terapeutică pe care le-ar prezenta. În general, apa potabilă obișnuită are un pH echilibrat de maximum 7, aflându-se la mijlocul scalei de pH. O substanță cu pH între 0-7 este considerată a avea caracter acid. Iar o substanță cu pH între 7-14 este considerată a avea caracter bazic.

pH-ul apei de la robinet poate varia semnificativ. Recomandările EPA (Environmental Protection Agency, SUA) sunt ca pH-ul apei de la robinet să fie între 6,5-8,5, cu preponderență bazic. Apa alcalină este un tip de apă cu pH-ul reechilibrat spre relativ mai bazic decât apa obișnuită. Adică are un pH mai mare de 7. Acest tip de apă alcalină se poate găsi în comerț. Ea provine fie din surse naturale, fie prin procedee care implică prelucrarea în laboratoare specializate. De asemenea, există și posibilitatea de a obține apă alcalină acasă, folosind filtre specializate de alcalinizare. Acestea sunt disponibile în comerț și se dovedesc deosebit de eficiente, deși trebuie schimbate la intervale regulate de timp.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rehidrafort. Supliment alimentar sub formă de săruri de rehidratare, care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea pierderii de minerale şi lichide.

Ce este și ce conține apa alcalină?

Apa alcalină este o formă de apă minerală care poate fi extrasă din surse terestre. Prezintă un pH mai mare decât apa îmbuteliată pentru că în drumul său străbate mai multe straturi de roci care o alcalinizează. În general, apa alcalină naturală prezintă un pH, ca urmare a ionizării, între 8-9. Apa alcalină artificială se obține în condiții controlate printr-un proces numit electroliză. În cadrul acestuia se separă moleculele alcaline de moleculele acide, iar cele din urmă sunt ulterior eliminate. Uneori, producătorii adaugă anumite substanțe în apă pentru a schimba pH-ul într-unul bazic, ajustându-l cu ajutorul unui pH-metru frecvent la o valoare ușor peste 7.

Apa alcalină are un conținut relativ asemănător cu apa obișnuită, cel puțin în stare naturală. În schimb, ca urmare a necesității de alcalinizare, frecvent se adaugă minerale în apă – magneziu, potasiu, calciu, sodiu, fier. Apa naturală, obținută din surse terestre, poate fi îmbogățită în mod natural cu astfel de minerale, având un gust ușor neplăcut la început. Acest tip de apă se poate prezenta și într-o formă tulbure, deoarece nu este filtrată astfel încât să aibă conținutul dorit de substanțe minerale. Prin electroliză, componenta alcalină a apei este păstrată pentru a fi ulterior îmbuteliată și comercializată, dându-i apei un gust ușor sărat sau amărui.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis. Un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

apa alcalină, aciditate gastrica,

Apa alcalină – beneficii pentru organism

Este important de reținut faptul că nu există îndeajuns de multe studii care să certifice faptul că apa alcalină chiar prezintă proprietățile terapeutice frecvent popularizate. Deși au fost realizate studii cu rezultate promițătoare, beneficiile consumului de apă alcalină încă nu sunt validate de studii extinse. Iată câteva dintre potențiale beneficii ale consumului de apă alcalină:

  • Reduce simptomele de aciditate gastrică. La persoanele care se confruntă cu o hipersecreție de acid clorhidric (HCl), apa alcalină pare să neutralizeze excesul de acid, echilibrând pH-ul de la nivelul stomacului. Astfel, s-ar crede că apa alcalină poate preveni agravarea gamei de afecțiuni care interesează stomacul (gastrita, ulcerul, boala de reflux gastroesofagian);
  • Ajută la mineralizarea mai eficientă a organismului. Întrucât apa alcalină este frecvent mult mai bogată în minerale esențiale pentru funcționarea normală a organismului, consumul ei ar putea reprezenta o modalitate eficientă de a vă asigura aportul acestora. Conținând sodiu, fier, calciu, magneziu și altele, susține funcționarea normală a proceselor metabolice.
  • Favorizează eliminarea toxinelor, prin neutralizarea radicalilor liberi cu caracter acid. Prin urmare, încetinește procesul de îmbătrânire celulară și reduce riscul de inflamație care apare în urma acțiunii radicalilor liberi nocivi.
  • Susține recuperarea organismului după efort și crește rezistența la antrenament. Întrucât apa alcalină conține substanțe minerale care deseori se pierd prin transpirație, consumul regulat, în special după antrenamentul sportiv, susține redobândirea echilibrului hidro-electrolitic.
  • În studii efectuate pe șoareci, s-a observat că aportul zilnic de apă alcalină poate duce chiar la o îmbunătățire a markerilor asociați îmbătrânirii premature. Tot prin studii pe animale s-a mai observat că apa alcalină poate ajuta la ameliorarea simptomelor și manifestărilor steatozei hepatice non-alcoolice.
  • Apa alcalină obținută prin electroliză ar putea ajuta persoanele care suferă de constipație și ar îmbunătăți tranzitul și persistaltismul intestinal.
  • Un studiu recent ar sugera că apa alcalină îmbogățită cu minerale ar putea ajuta nu doar la îmbunătățirea densității osoase la femeile cu osteoporoză în perioada de postmenopauză, ci chiar la prevenirea instalării acesteia.

Ce spun scepticii

Deși efectele consumului de apă alcalină sunt certificate prin studii relativ restrânse, nu izolate, mulți specialiști sunt de părere că, în anumite patologii și condiții medicale (asociate în special stării de hiperaciditate), consumul de apă alcalină ar putea ajuta la îmbunătățirea simptomelor. În cazul formulelor puternic mineralizate, aportul de substanțe minerale esențiale susține buna funcționare a organismului. Şi, în acelaşi timp, reduce semnificativ riscul de a avea un deficit al acestora. Totuși, nu se cunosc îndeajuns de bine mecanismele prin care apa alcalină ar avea efectele menționate asupra organismului, mulți rămânând sceptici la faptul că, într-adevăr, acestea ar exista.

apa alcalină, pH,

Cum funcționează apa alcalină pentru echilibrarea pH-ului corpului?

Este important de știut că organismul dispune de mecanisme eficiente pentru a-și menține pH-ul la nivelul fiziologic. Sângele, de exemplu, este în mod obișnuit ușor bazic, cu un interval de pH situat între 7,35-7,45. Echilibrul acido-bazic este menținut prin sistemele tampon din sânge. Iar pH-ul se evaluează prin măsurarea nivelurilor de dioxid de carbon (acid) și bicarbonat (bază) din sânge. Sistemul renal este, de asemenea, implicat în menținerea pH-ului, alături de sistemul respirator. În momentul în care echilibrul acido-bazic este perturbat în sensul acidificării, adică a excesului de dioxid de carbon, respirația are rolul de a elimina surplusul.

Prin urmare, mecanismul de acțiune al apei alcaline este destul de greu de trasat. După ingestie, apa ajunge în stomac, un mediu deosebit de acid alcătuit din suc gastric (o combinație de acid clorhidric și enzime), necesar digestiei alimentelor consumate. Practic, apa alcalină și-ar putea manifesta efectele relative doar la acest nivel. Aici, pentru o perioadă scurtă de timp, ar putea modifica pH-ul în sensul alcalinizării, reducând astfel simptomele de arsură gastrică. În schimb, sucul gastric fiind puternic acid, va duce la acidificarea mediului din stomac. Astfel, specialiștii sunt de părere că acest tip de apă este benefic doar pentru ameliorarea temporară a simptomelor.

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.