Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Mâini şi picioare reci? Afecţiuni „vinovate”

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
16 februarie 2024
Share
Mâini şi picioare reci? Afecţiuni „vinovate”

Faptul că mâinile şi picioarele se răcesc ocazional nu reprezintă, în general, un motiv de îngrijorare. Totuși, dacă acest lucru se întâmplă frecvent sau este însoţit de modificări ale culorii pielii, este recomandabil să consultaţi un medic, deoarece poate indica o problemă medicală.

Organismul nostru este echipat în mod natural pentru a regla temperatura, asigurând fluxul sangvin către organele vitale în timpul vremii reci. În consecinţă, vasele de sânge de la nivelul mâinilor şi picioarelor se pot contracta, devenind reci – un răspuns fiziologic normal. Temperatura mediului înconjurător nu este mereu vinovată pentru mâinile şi picioarele noastre reci. Uneori poate fi vorba de anumite afecţiuni. Iată-le pe cele mai întâlnite!

Anemia

Anemia presupune, de obicei, o cantitatea mică de fier în sânge. Iar când se întâmplă acest lucru, este posibil ca oxigenul să nu poată fi transportat din plămâni către restul corpului. Rezultatul poate fi şi mâini şi picioare reci. Consumul mai multor alimente bogate în fier (de exemplu, legumele cu frunze verzi) şi administrarea de suplimente de fier pot ajuta la ameliorarea mâinilor şi picioarelor reci.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Benesio Neuroalfa. Un supliment alimentar cu o compoziţie complexă, care poate ajuta la îmbunătăţirea memoriei, susţine sistemul nervos periferic şi funcţiile cerebrale. Ajută la meliorarea simptomelor din neuropatie, inclusiv neuropatia diabetică.

Boala arterială

Când arterele sunt îngustate sau disfuncţionale, se reduce fluxul de sânge către mâini şi picioare, devenind reci. Boala arterială periferică afectează aproximativ o treime dintre persoanele de peste 50 de ani, care au diabet zaharat.

cauze maini si picioare reci, anemie, diabet, hipotiroidism, sindromul Raynaud, fumat, deficit de vitamina b12,

Diabetul

Circulaţia sangvină deficitară este un simptom al diabetului, în special la nivelul extremităţilor, ceea ce poate face ca mâinile şi picioarele să fie reci. Diabetul creşte, de asemenea, riscul de boli de inimă şi de îngustare a arterelor, ambele putând contribui la mâini şi picioare reci. Mai mult, afectarea nervilor, în special la nivelul picioarelor, este o complicaţie a diabetului. Unul dintre primele simptome este o senzaţie de „ace” în picioare sau mâini.

Hipotiroidismul

Hipotiroidismul este o afecţiune în care tiroida nu produce suficienţi hormoni tiroidieni pentru a menţine funcţiile metabolice ale organismului. Senzaţia de frig este unul dintre simptomele acestei boli. Alte simptome includ oboseală, dureri şi rigiditate articulară, piele uscată, subţierea părului şi depresie.

Sindromul Raynaud

Sindromul Raynaud face ca degetele sau, uneori, alte părţi ale corpului să fie reci sau amorţite. Cauza este îngustarea arterelor de la nivelul mâinilor sau picioarelor. În această boală degetele îşi schimbă culoarea, devenind albe, albastre sau roşii. Atunci când circulaţia sângelui devine normală, pot apărea senzaţii de furnicături, pulsaţii sau umflături la nivelul mâinilor.

cauze maini si picioare reci, anemie, diabet, hipotiroidism, sindromul Raynaud, fumat, deficit de vitamina b12,

Deficitul de vitamina B12

Poate da simptome neurologice, inclusiv senzaţia de mâini şi picioare reci, amorţeală sau furnicături. Vitamina B12 se găseşte în mod natural în carne şi produse lactate şi este importantă pentru menţinerea sănătăţii celulelor roşii din sânge. În caz de deficit se recomandă suplimentarea cu B12.

Fumatul

Fumatul provoacă leziuni la nivelul vaselor de sânge, care apoi se îngustează şi poate contribui la răceala degetelor de la mâini şi picioare. În timp, fumatul poate deteriora vasele de sânge din inimă, ceea ce face ca inima să pompeze mai greu sângele. Acest lucru vă afectează în special mâinile şi picioarele.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.