Revista care te menține sănătos

Medicină generală

5 afectiuni care provoaca transpiratii nocturne

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
17 februarie 2022
Share
5 afectiuni care provoaca transpiratii nocturne

Exista mai multe cauze ale transpiratiilor nocturne. Pentru a descoperi vinovatul, medicul va face o anamneza (va va cere detalii legate de istoricul medical personal) si va determina ce analize sunt necesare pentru o investigatie mai amanuntita.

Exista numeroase persoane care se confrunta cu transpiratiile nocturne. Daca temperatura din dormitor este prea mare sau daca obisnuiti sa dormiti cu prea multe haine, este posibil sa transpirati noaptea fara a insemna ca aveti o problema medicala. Adevaratele transpiratii nocturne va pot uda hainele si lenjeria de pat, fara a avea legatura cu conditiile de mediu. Iata cinci afectiuni care provoaca transpiratii nocturne.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

1. Infectiile

Tuberculoza este cea mai frecventa boala asociata cu transpiratiile nocturne. Aceasta este contagioasa si afecteaza cel mai frecvent plamanii. De asemenea, se poate raspandi si la nivelul altor organe. De multe ori, tuberculoza poate sa nu determine aparitia simptomelor. Insa, atunci cand apar, pe langa transpiratiile nocturne, mai pot include si tuse persistenta, durere in piept, tuse cu expectoratie cu sange sau mucus, oboseala excesiva, frisoane, febra si scaderea in greutate. Pe langa tuberculoza, mai pot fi asociate cu transpiratiile nocturne si alte infectii, precum endocardita (inflamatia valvelor cardiace), osteomielita (inflamatia oaselor si a maduvei osoase) sau abcesele.

2. Tulburarile hormonale

Transpiratiile nocturne apar in cadrul mai multor afectiuni hormonale. Hipertiroidia este una dintre ele si se refera la activitatea crescuta a glandei tiroide, respectiv la producerea in exces a hormonilor. Hipertiroidia se manifesta prin transpiratii nocturne, scaderea in greutate neintentionata, cresterea pulsului, bataile anormale ale inimii, anxietatea, iritabilitatea, oboseala, tulburarile de somn si subtierea parului sau a unghiilor.

3. Menopauza

Pe langa bufeuri, femeile aflate la menopauza experimenteaza si transpiratii nocturne. Va puteti trezi noaptea cu hainele si lenjeria de pat leoarca, dar si cu batai rapide ale inimii. In aceasta situatie, cauza este determinata de o interactiune complexa ce vizeaza fluctuatiile nivelului de estrogen. In timpul menopauzei, nivelul de estrogen nu este constant. Hipotalamusul, regiune a creierului care regleaza temperatura corpului, poate fi afectata de hormoni si sa confunde aceste schimbari cu o crestere a temperaturii corpului. Ca rezultat, se va declansa o cascada de evenimente, precum dilatarea vaselor de sange si stimularea glandelor ce intervin in procesul de transpiratie.

secundara

4. Hipoglicemia

Hipoglicemia este o conditie cauzata de scaderea nivelului zaharului din sange. De cele mai multe ori, cauza aparitiei acesteia este tratamentul pentru diabet. Insa, poate aparea din mai multe cauze si in cazul persoanelor care nu sufera de diabet. Atunci cand nivelul zaharului din sange scade sub valoarea de 70 miligrame pe decilitru, se impune administrarea imediata a unor alimente dulci sau a medicamentelor. Simptomele hipoglicemiei includ: batai neregulate ale inimii, oboseala, paloarea pielii, tremor, anxietate, transpiratii, iritabilitate, senzatie de furnicaturi la nivelul gurii, foame.

Glicemia scazuta: care sunt simptomele

 5. Hiperhidroza idiopatica

Termenul de „idiopatic” se refera la faptul ca o afectiune este prezenta fara a-i fi cunoscuta cauza. Acelasi lucru se poate intampla si cu hiperhidroza (transpiratia excesiva). Uneori, poate fi prezenta, chiar si noaptea, fara a fi vorba despre cauze medicale. Daca prezentati simptomele descrise sau transpiratii nocturne inexplicabile, este recomandat sa consultati un medic pentru o investigatie amanuntita.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.