Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Melatonina ajută la slăbit şi creşterea masei musculare

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
7 noiembrie 2022
Share
Melatonina ajută la slăbit şi creşterea masei musculare

Melatonina este un hormon secretat de glanda pineală, cunoscută în principal pentru ajutorul pe care ni-l dă în obţinerea unui somn de calitate. Dar melatonina ne poate fi şi altfel de folos. De exemplu poate avea acţiune antidepresivă sau efect neuroprotector şi chiar cardioprotector si antiaterosclerotic. Iar studii recente o asociază cu creşterea masei musculare şi slăbitul.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar LipidoSlim de la Naturalis; care ajută la menţinerea greutăţii corporale în limite normale; contribuie la eliminarea apei din organism; susţine metabolismul lipidelor şi al carbohidraţilor.

Melatonina ajută la reglarea ritmului circadian. De unde şi numele de „hormonul întunericului” sau „hormonul somnului”. Ritmul circadian este influenţat de factori externi precum momentele zilei: răsăritul şi apusul soarelui. Când se lasă întunericul, secreţia de melatonină este stimulată în creier. Concentraţia maximă de melatonină este la mijlocul nopţii, după care începe să scadă.

Melatonina ajută la slăbit

Conform ultimelor studii se pare că acest hormon poate accelera metabolismul favorizând scăderea în greutate şi poate avea rol de protecţie asupra ţesutului muscular. În cadrul unuia dintre studii s-au examinat efectele melatoninei asupra compoziţiei corporale, nivelului lipidelor şi metabolismului glucozei la femeile aflate la menopauză, practic paciente care întruneau condiţii pentru scăderea dificilă în greutate şi dezvoltarea masei musculare. Au fost înregistrate 81 de paciente cărora li s-a administrat 1-3mg de melatonină/noapte sau placebo timp de un an. Rezultatele s-au bazat pe analize de sânge din care s-au evaluat acţiunile melatoninei asupra leptinei – o proteină cu rol în menţinerea greutăţii corporale, adiponectinei – hormon cu rol în reglarea sensibilităţii la insulină şi insulinei. Aceşti hormoni contribuie la arderea grăsimilor şi la reglarea nivelului de glucoză din sânge.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar KiloSlim Gold; special conceput pentru a sprijini organismul în timpul procesului de slăbire.

melatonină, placebo, melatonina, Melatonina şi creşterea masei musculare, creşterea masei musculare, circadian,

Beneficiile melatoninei la femeile în postmenopauză

S-a observat o scădere de 7% a depozitelor de grăsime la pacientele cărora le-a fost administrată melatonină, comparativ cu cele cărora le-a fost administrat placebo. Totodată masa musculară a pacientelor din primul grup a crescut cu 2,9%. Creşterea masei musculare după administrarea melatoninei se datorează proprietăţilor ei antioxidante care contribuie la reducerea stresului oxidativ. Concluziile studiului au fost că melatonina administrată timp de 12 luni poate accelera arderea grăsimilor, ajută la reducerea grăsimii corporale şi creşte masa musculară la femeile în postmenopauză.

Ce este melatonina şi cum ne ajută

Melatonina şi creşterea masei musculare

Capacitatea de îmbunătăţire a masei musculare în urma unui aport suplimentar de melatonină este susţinută şi de un studiu făcut în 2017 pe un grup de 24 de sportivi, cărora le-au fost administrare suplimente cu melatonină, 100 mg/zi. Participanţii la studiu şi-au mărit intensitatea efortului fizic din timpul antrenamentelor, iar în urma testelor s-a putut observa că sportivii care îşi administraseră suplimente cu melatonină au avut o creştere a capacităţii antioxidante pentru protecţia masei musculare, comparativ cu sportivii din grupul placebo.

melatonină, placebo, melatonina, melatonina şi creşterea masei musculare, creşterea masei musculare, circadian,

Alte beneficii ale melatoninei

În urma mai multor studii s-a demonstrat că melatonina ar avea mai multe beneficii precum:

– anti-îmbătrânire;

– prezervarea funcţiei cognitive;

– scăderea inflamaţiei;

– ameliorarea durerilor de cap din migrene;

– adjuvant al sistemului imunitar;

– managementul tulburărilor de somn.

Cum ne ajută hormonii să avem un somn liniştit

Când şi cum trebuie luate suplimente cu melatonină?

În primul rând aceste suplimente trebuie administrate la recomandarea unui medic sau unui farmacist. În al doilea rând Institutul Naţional de Sănătate recomandă aportul suplimentar de melatonină pentru:

persoanele cu insomnii;

– persoane care călătoresc în zone cu diferenţă de fus orar;

– persoane care lucrează în schimburi.

Doza recomandată este între 0,3 mg şi 5 mg. O doză mai mare poate duce la dereglarea ritmului circadian normal zi-noapte! De asemenea, este recomandată administrarea pe termen scurt, în acest moment fiind necesare mai multe studii pentru determinarea siguranţei şi eficienţei administrării pe termen lung.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.