Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Mituri despre germeni… sub microscop

19 august 2020
Share
Mituri despre germeni… sub microscop

Nu conteaza cat de mult evitati sa stati departe de un coleg de serviciu care este racit si nu vrea sa-si ia concediu… sansele sunt foarte mari sa va „pricopsiti” cu o gripa, potrivit unor studii recente.

Asta se intampla deoarece, din momentul in care o persoana gripata a atins manerul usii, virusul se va raspandi apoi pe majoritatea suprafetelor din birou in doua pana la 4 ore. Si, cu siguranta, nu se va intampla niciodata sa stati la birou fara sa nu atingeti ceva.

Daca vorbim de germeni, exista o gramada de mituri. Cat de periculoase sunt toaletele publice ? Cat de eficiente sunt produsele antibacteriene? Despre toate acestea veti afla din randurile de mai jos.

Intrebare: Ma imbolnavesc daca ma asez direct pe scaunul unei toalete publice?

Daca doar va veti aseza pe scaunul de toaleta si-l veti atinge cu pielea, aceasta nu este o modalitate de transmitere a unei infectii. Se pare ca oamenii asociaza acest lucru cu faptul ca toaletele publice sunt murdare si ne dezgusta. Dr. J. Owen Hendley de la Universitatea din Virginia, cu specializare in bolile infectioase, sustine ca acesta este un mit, mai ales ca nu se cunosc nici cazuri in acest sens. Acelasi specialist a declarat ca aceasta preocupare ar fi aparut cu mai multi ani in urma, cand exista teama ca sifilisul sa nu se raspandeasca prin intermediul colacilor de toaleta. 

Raspuns: Mit! 

Intrebare: Sapunul antibacterian curata mainile mai bine decat sapunul normal?

mituri-germeni-2Acest mit s-a nascut in urma unei conceptii gresite cu privire la ceea ce facem atunci cand ne spalam pe maini. Prin spalarea mainilor cu apa si sapun pentru cel putin 20 de secunde, nu vom ucide bacteriile, ci doar vom indeparta virusurile si germenii de pe maini. Spalatul pe maini cu apa si sapun nu indeparteaza toti microbii, mai ales ca unii dintre acestia sunt importanti pentru pielea noastra.

Dat fiind faptul ca apa si sapunul nu indeparteaza toti microbii, nu avem nevoie de un agent antibacterian care, probabil, nu va functiona. Viteza de actiune a acestor ingrediente adaugate este destul de lenta, astfel incat nu vor ramane pe maini suficient de mult timp. Astfel, agentii antibacterieni adaugati in sapunuri nu sunt eficienti in acest caz.

Raspuns: Mit! 

Intrebare: Sunt uscatoarele de maini mai curate decat prosoapele de hartie?

Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, arata ca, in momentul in care aceste aparate usuca mainile, in acelasi timp raspandesc bacterii in aer. Potrivit cercetatorilor, numarul de germeni din apropierea uscatoarelor cu aer cald s-a dovedit de 4,5 ori mai mare decat cel din apropierea dozatoarelor de hartie, iar aceste uscatoare de maini au fost utilizate de 27 de ori mai mult.

Raspuns: Mit!

Intrebare: Avioanele sunt o sursa majora de contaminare din cauza aerului recirculat?

Zborul cu avionul presupune petrecerea catorva ore intr-un spatiu inchis. Daca in trecut microbii ar fi circulat liberi, noua tehnologie ar putea elimina aceste preocupari. Probabil ca principala preocupare venea din faptul ca in interiorul cabinei unei aeronave s-ar afla o multime de oameni care respira acelasi aer, cu aceiasi germeni.

Insa noua tehnologie reduce aceste riscuri. Filtrele HEPA de foarte inalta eficienta, care au fost create in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, prind micile particule din aer, astfel incat orice particula care transporta virusuri sau bacterii sa fie detectata in momentul in care virusul trece prin sistemul de aer al avionului. Deci avioanele, ca oricare alta zona aglomerata, prezinta un risc crescut pentru anumite boli, insa nu se stie cat de mult si daca una dintre cauze este aerul recirculat.

Raspuns: Neclar!

Surse: Womenshealthmag.co.uk; Foxnews.com; Abcnews.go.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.